mikro stanovanje

Kućica od 13 m2 u pastelnim bojama

Mala jednokatnica u sjevernom Londonu prošle je godine tijekom Festivala dizajna u Londonu zasjala u novom ruhu. Projekt njezinog preuređenja potpisuje arhitektonski studio Studiomama čiji su osnivači Nina Tolstrup i Jack Mama kupili ovaj bivši ured i prihvatili se sve češćeg izazova - kako urediti minijaturni prostor tako da bude ugodan za život. Inspiraciju su pronašli u dizajnu malih karavana i brodskih kabina, budući da je bilo potrebno osmisliti raspored koji smješta puno različitog sadržaja u mali prostor. Cilj je bio stvoriti fleksibilan prostora za život koji se doima većim nego što to zaista jest. Prostor koji se prostire na svega 13 četvornih metara preuređen je pomoću prilagodljivog namještaja od šperploče koji uključuje krevet na izvlačenje, stol i klupe za sjedenje, cijelu kuhinju i ormare.




Kako bi opremili ovu malu rezidenciju bilo je potrebno namještaj izraditi po mjeri, a svakom dijelu prostora dodijeljena je druga funkcija. U taj mali broj kvadrata smješten je impresivan broj životnih zona među koje se ubrajaju spavaća soba, radni prostor, prostor za odmor, kuhinja, blagovaonica, kupaonica, kao i ormari za odlaganje stvari.



Za cijelo uređenje korišten je isti materijal kako bi se dobio ujednačeni i pročišćeni izgled prostora pa se tako pod, strop i zidovi od šperploče stapaju u smislenu cjelinu. Iz tog je razloga kao osnovni materijal odabrana šperploča koja prostor čini udobnim i toplim. Klasični trik za povećanja prostora postavljanje je ogledala koja se ovdje nalaze u kuhinji te na drugoj strani prostora te stvaraju osjećaj prostranosti.



Prostor za odlaganje stvari skriven je iza kliznih vrata ormarića izvedenih u pastelnim nijansama koji se odlično nadovezuju na osnovnu ružičastu iskorištenu kako u blagovaonici tako i u kutku za odmor. Kako je teklo postavljanje i uređenje cijelog prostora pogledajte u videu!


Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:34