Probuđeni Zagreb!

Kvartovski kafići nikad nisu izgledali bolje i zabavnije

Za posebno uređen interijer, finu kavu, male zalogaje i ležernu atmosferu više ne treba ići u centar Zagreba

Posljednjih mjeseci otvorilo se nekoliko kvartovskih kafića koji se po svojoj ponudi i uređenju nimalo ne razlikuju od kafića u europskim metropolama. Pomno birani interijer, ponuda brojnih alkoholnih pića i toplih napitaka uz poneko pecivo i kolač te opuštena atmosfera glavni su aduti novootvorenih kvartovskih kafića.

NAZIV MJESTA: Kafić Potter
ADRESA: Sesvetska 1 (Kennedyev Trg), Zagreb
KONTAKT: 091/323-2008
RADNO VRIJEME: od 7:00 ujutro do 12:00 navečer



Kafić Potter, koji je otvoren početkom veljače, u rekordnom je roku postao omiljeno mjesto stanovnika Svetica, Ravnica i Maksimira, ali dolaze im gosti iz svih zagrebačkih kvartova koji su se zaželjeli novih, malo drugačijih kafića, a ugostiteljski lanci Vivas i Leggero dupkom su puni u svakom kvartu u kojem otvore kafić.

NAZIV MJESTA: Industry Concept Bar
ADRESA: Dudovec 47
RADNO VRIJEME: od 7 do 24
PRIMJER CIJENA: kave od 7 do 15 kuna, piva od 8 do 30 kuna, butelje vina od 80 do 350 kuna


Nedavno je i Vrapče dobilo svoj kvartovski kafić. Industry Concept Bar otvoren je u u Ulici Dudovec, a iz kafića nam kažu da su Industry Concept Bar otvorili upravo s namjerom da Vrapče dobije kafić koji ima gradsku priču.

- Kafić smo uredili u industrijskom modernom stilu. Većinu predmeta koji čine interijer bara radili smo po narudžbi, a vodimo se prema konceptu bara s cjelodnevnom pričom, od stalne ponude do raznih događanja i prezentacija novih pića. U ponudi imamo tople napitke poput kave, toplih čokolada i vrhunskih čajeva te kvalitetna vina, šampanjce, piva, vodke i ostala alkoholna pića, a gosti mogu naručiti kroasane, plate pršut/sir i kulen/sir te topla peciva, a planiramo uvesti i tostove i torte - kažu nam u Industry Concept Baru u čijem se prostoru organiziraju stand up nastupi i razne svirke.

NAZIV MJESTA: Kavana Corso
ADRESA: Rapska 35
RADNO VRIJEME: od 8 do 23
PRIMJER CIJENA: kave od 8 do 14 kuna, piva od 13 do 26 kuna, sokovi 15 kuna

Kvartovsku priču ima i kavana Corso na Sigečici, koja je dobila ime po poznatoj zagrebačkoj kavani u centru grada, a vlasnik Luka Lovrić navodi da je oduvijek htio otvoriti lokal u kvartu.

- Odrastao sam na Sigečici i svakodnevno se motao po Pisti, to je popularni naziv jedinog šetališta u kvartu, a gdje se danas kavana i nalazi. Kao klinci smo sanjali kakav bi lokal tamo otvorili. Osobno su me oduvijek fascinirale stare zagrebačke kavane što uređenjem, što svojim značajem u društvu u tadašnje vrijeme. Danas, 15 godina kasnije, kad mi se ostvario sam o otvaranju lokala, izbor je definitivno bila kavana - kaže nam Lovrić i dodaje da su je od kraja prošle godine, kada je kavana otvorena, gosti prepoznali pa već od šest sati ujutro dolaze na kavu, a to je i bio cilj prilikom otvaranja kvartovskog kafića.

- Ideja mi je bila napraviti poveznicu između kvarta, starog kvartovskog snack bara i kavane koju sam planirao otvoriti. Prostor sam u velikom dijelu samostalno osmislio i uredio, oko dizajna i dekoracije prostora su mi pomogli Diz/Viz dizajn studio te Nevena Tomulić. Svi detalji su originali iz zagrebačkih podruma, stanova, kuća, tavana koje je za nas nabavio kolekcionar Igor Reček Gangster.

Koliko je Lovrić vremena uložio na uređenje kavane, toliko je "potrošio" i da bi osmislio ponudu kavane.

- Što se tiče ponude pića, tu ima svega. Ideja vodilja je bila da uz svaku poznatu vrstu pića ponudimo alternativu za koju smatramo da je bolja, kvalitetnija, zdravija ili jednostavno drugačija.

Tako uz standardnu ponudu sokova nudimo cijeđene i pasirane sokove od lavande, kadulje, mente, limuna i bazge. Imamo lager piva, ali i craft piva manjih hrvatskih proizvođača. Uz standardnu ponudu žestokih pića nudimo najbolje destilate iz cijelog svijeta, ginove, bittere, wiskeyje, vodke, konjake i drugo. Plan za proljeće je proširiti ponudu na koktele i točeno pivo - ističe Lovrić i navodi da u kavani Corso ponekad imaju organiziranu svirku na klaviru ili gitari.

NAZIV MJESTA: Street caffe
ADRESA: Kneza Mislava, Zagreb
KONTAKT: 098 170 3200
PRIMJER CIJENA: kava espresso 8 kn, kava s mlijekom 10 kn, piva od 13 do 20 kuna

Otvoren je i Street caffe u Ulici kneza Mislava koji na prvi pogled oduševljava šarenim interijerom, a vlasnik navodi da je kafić i namijenjen gostima svih generacija.

Vlasnik Dinko Gruber osmislio je koncept i nadjenuo ime kafiću, dok je uređenje prepustio dizajneru Nikoli Pavliniću koji je u kvartovski kafić postavio konferencijske stolove za kojima se mogu družiti različite ekipe. Nude veliki izbor kava i čajeva, kao i likera i rakije, a gosti mogu uživati dok pijuckaju topli napitak u dobroj knjizi, koje se nalaze na stolovima kafića.



Sve nepušače razveselit će to što svaki od ovih kafića ima i nepušački dio koji je potpuno odvojen od pušačkog.

Izvor: Magazin Like!

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Tomislav Krišto/Hanza Media, Boris Kovačev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 04:44