Topao i razigran

Lijepi manji stan mladog para na osmom katu nebodera na zagrebačkoj Trešnjevci

 Berislava Picek/ CROPIX
Uz pomoć dizajnerice Maje Mihovilović vlasnici su uspjeli iskoristiti potencijal manjeg stana te objediniti niz specifičnih želja

Dok se mnogi pri uređenju svojih domova odlučuju za "ziheraški" stil s neutralnom paletom boja, vlasnici stana u koji vas danas vodimo već su se na početku suradnje s dizajnericom Majom Mihovilović izjasnili da ne žele siv i monokromatski interijer jer vole boje i žele ih uklopiti u prostor.

Njihov stan površine 50 kvadrata nalazi se na osmom katu nebodera na zagrebačkoj Trešnjevci, a budući da su ga već ranije koristili kao podstanari, upoznali su se s njegovim prednostima i manama pa su ga imali priliku potpuno renovirati i prilagoditi svojim potrebama.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Većina namještaja izrađena je po mjeri kako bi se dobilo što više skladišnog prostora, a istodobno zadržala otvorenost i prozračnost

image
Berislava Picek/ CROPIX

ORMAR ZA NOTE

- Vlasnici, inače par glazbenika bez djece, željeli su u potpunosti iskoristiti potencijal prostora s obzirom na manji broj kvadrata te objediniti niz specifičnih želja. Htjeli su dobiti zaigran i netipičan prostor koji će im biti ugodan za život, pogodan za druženja, organiziran tako da u njemu mogu svirati i skladati te s dovoljno skladišnog prostora koji vizualno neće zatvoriti stan. Odmah su znali da u stan žele uklopiti bordo i zelenu boju te da se žele na što više načina poigrati rasvjetom. Također, postojala je želja da se u prostor uklope različite oble forme kad je u pitanju namještaj - prepričava dizajnerica iz studija Tu žive ljudi.

image
Berislava Picek/ CROPIX

U dnevnom dijelu smješten je i mali glazbeni kutak s električnim klavirom, koji je naglašen šarenom tapetom

Stan se sastoji od ulaznog hodnika iz kojeg se s desne strane ulazi u spavaću sobu s radnim kutkom, a s lijeve strane u kupaonicu. Iako je površinom malen, u njemu su smješteni i klupica s prostorom za cipele, garderobni ormar i visoki cipelarnik, dok je s druge strane ormar za ručnike i posteljinu. Kroz širok prolaz naprijed se ulazi u open space s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom, u kojem se smjestio i mali glazbeni kutak s klavinovom, vizualno naglašen šarenom tapetom. Ipak, zelena kuhinja najupečatljiviji je dio interijera, a dodatni adut je pogled na Samoborsko gorje.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Najdraži dio prostora mi je potez kuhinje ispod prozora i od tog sam mjesta počela planirati dizajn. Odmah sam mogla predočiti vlasnike kako na tom mjestu ispijaju jutarnju kavu. U ostatku kuhinje smješteni su ugradbeni aparati, dovoljno ladica i gornjih elemenata za skladištenje te poluotok koji se može otvarati s obje strane. Pokraj hladnjaka dodali smo još jedan visoki element koji nije pričuvna smočnica, već ormar za note - kaže Maja sa smiješkom.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Zelena je kuhinja najupečatljiviji dio interijera, a dodatni adut je pogled na Samoborsko gorje

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

BARŠUN, STAKLO, METAL...

Na podu je hrastov parket, a kroz više komada namještaja provlači se dekor hrasta. Kroz namještaj, rasvjetu i zavjese u prostor su uklopljeni stakleni i metalni detalji te meke baršunaste površine. Budući da je imala slobodu interijer urediti malo slobodnije i otkačenije, dizajnerica je dodala i nekoliko žutih detalja koji su ga dodatno razigrali.

Između kuhinje i dnevnog boravka nalazi se mala blagovaonica, a u nastavku su baršunasti zeleni kauč, stolići za kavu, žuta fotelja i komoda za TV s prostorom za PlayStation i gramofonske ploče. Spremišni prostor proširen je nenametljivim visećim elementima koji su se skladno uklopili u cjelinu tog otvorenog prostora.

- Sve građevinske radove i gotovo sav namještaj po mjeri radili su Z-interijeri pa smo se zaista na svakom koraku mogli poigrati zanimljivim rješenjima u smislu prostornog rasporeda i dizajna namještaja. Tako, primjerice, prolaz iz hodnika prema dnevnom boravku prema projektu nije trebao biti tako velik, ali kada smo srušili taj zid i kada je svjetlo obasjalo ulaz stana, svi smo se složili da će tako i ostati - prepričava i dodaje kako su blagovaonski stol i stolci kupljeni u salonu Luna, kauč u Lesnini, stolići za kavu u Emmezeti, a fotelja u Ikei.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Ormar za ručnike i posteljinu na prolazu između hodnika i kuhinje jedva se primijeti jer je s bočne strane obložen dekorativnim letvicama, s prednje ogledalima, a s druge bočne strane se nastavlja na kuhinju

image
Berislava Picek/ CROPIX

Od zanimljivih skladišnih rješenja izdvaja nam velik ormar za ručnike i posteljinu na prolazu između hodnika i kuhinje, koji se jedva primijeti jer je s bočne strane obložen dekorativnim letvicama, s prednje velikim ogledalima, a s druge bočne strane nastavlja se na kuhinju.

- Na leđa tog ormara nastavlja se niša kojoj se prilazi iz kupaonice i u kojoj je skriven vešeraj. Poseban pečat kupaonici dala je dizajnerska vodootporna Studijo Wallart tapeta Josipe Maras te ogledalo neobičnog oblika domaćeg brenda Linderior, kao i zelene Mirage keramičke pločice - kaže Maja Mihovilović.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

U spavaćoj je sobi radni kutak izveden kao nastavak garderobnog ormara. I ovdje dominiraju crveni i bordo tonovi uz tamnozelene detalje

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

U spavaćoj je sobi trebalo smjestiti i radni kutak, koji je dizajnerica osmislila kao nastavak garderobnog ormara. Crveni krevet koji dominira sobom izradio je Tapetar Majcen, a razigrana ogledala su također Linderior.

ČAK DEVET DIMERA

- Umjesto zidnih ili stolnih svjetiljki stavila sam visilice koje, kada su upaljene, naglašavaju bordo i zlatne tonove na zidnoj tapeti iza uzglavlja - kaže, dodajući kako su vlasnici htjeli velik broj rasvjetnih tijela čiji se intenzitet i boje mogu mijenjati.

- Kako bi se dobio topli ugođaj, ciljano smo birali žarulje od 2000 do 2200 Kelvina koje pomalo ‘vuku‘ na narančasto svjetlo. Stavili smo čak devet dimera kako bi se na puno rasvjetnih mjesta mogla prilagoditi jačina osvjetljenja. U kuhinji i kupaonici su ugrađene i dvije LED trake na daljinsko upravljanje - kaže, dodajući da je rasvjeta naručena s Vivrea i Svijeta svjetiljki, a sve dekorativne žarulje i visilica iznad blagovaonskog stola su iz Creative Cablesa.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Još jedno rješenje kojim je posebno zadovoljna je oblaganje vertikalnih cijevi centralnog grijanja koje nisu mogli izmjestiti. Jedna vertikala, između kuhinje i blagovaonice, obučena je u knauf te je ostavljen otvor za police, druga je u kutu dnevnog boravka, uz prozor, također zatvorena u knauf, dok je u zid "uronjena" mala niša obložena tapetom i osvijetljena ugradbenom lampicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:19