Spoj modernog i tradicionalnog

Lijepo obnovljena kamena kuća u Komiži

 

U jadranskoj geološkoj pustolovini izdigao se iznad mora (ili je pak od njega preostao) kao deseti po veličini od tisuću otoka, otočića i hridi što, rasijani uzduž hrvatske obale Jadrana, najplavije more na svijetu čine bogatijim i poželjnijim za sve koji će i na Visu potražiti svoj kutak raja iza modrookih valova.

Tko jednom na njega stupi zacijelo od njega neće tako lako odustati. Posvojit će ga i bit će posvojen.

Doista, Vis je otok u koji se zaljubite kao u djevojku iz djetinjstva – vi ćete se tisuću puta promijeniti, a to će svjetlucanje ostati, očuvano makar za sjetni nezaborav koji - niti će na suncu izblijedjeti, niti ga more može oprati.

U uvali koja je okrenuta zapadu, čije slikovito nebo osobito u predvečerje poprima nestvarne osobine, smjestila se, zbila Komiža nastojeći sve svoje proteklo vrijeme spojiti u jedno.

Grad gleda na rivu koja je disciplinirala more i privela ga svrsi sidrenja, pristajanja i odlazaka, šetnji i navici, čistom pogledu na pučinu.

Impresije o Visu i Komiži preuzete iz tekstova Jakše Fiamenga, pjesnika iz Komiže

I upravo u mirnom i skrovitom dijelu grada Komiže, u staroj gradskoj jezgri i neposrednoj blizini centra, rive i plaže, nalazi se obnovljena kamena kuća i u njoj šarmantno uređeni Insulae apartmani u koju vas danas vodimo.

Prostor je uređen prema ideji vlasnika koji su od početka željeli zadržati strukturu uske kuće na tri kata tako da svaki od studio-apartmana bude na svom katu.

- Ideja je bila kreirati lijepe i udobne self-catering apartmane za parove koji dolaze na odmor u Komižu. Mala kvadratura zahtijevala je otvoreni, jedinstven prostor, bez zidova, osim za kupaonicu, kako bi se dobio svijetao i prozračan prostor u kojem je ugodno boraviti - priča nam vlasnica.

- To nam je bilo jako važno postići jer smo veliki zaljubljenici u otoke i desetak smo godina ljetovali na različitim hrvatskim otocima i boravili u studio-apartmanima koji su najčešće bili skučeni, natrpani starim namještajem i s neudobnim krevetima. Našim budućim gostima odlučili smo ponuditi ono što bismo mi sami željeli imati u takvom smještaju - dodaje.

Rekonstrukcija kuće obuhvatila je sve osim kamenih zidova, a na tri postojeća kata uređena su tri udobna i suvremeno opremljena studio-apartmana, nazvana Biševo, Svetac i Palagruža po pučinskim otocima koji su obilježili dugu i slavnu ribarsku povijest Komiže.

Apartmani su uređeni jednostavno i moderno, iako su kuća i okruženje tradicionalni. Taj spoj modernog i tradicionalnog idealan je za sve koji žele boraviti u moderno opremljenom prostoru i tradicionalnom okružju koji odiše duhom prošlih vremena i mediteranskim načinom života.

Različitog karaktera i uređenja, svaki studio čini jedinstven prostor za spavanje, boravak i objedovanje te kuhinjsku nišu, i vlastitu kupaonicu. Površina apartmana Svetac i Biševo iznosi 27 četvornih metara, dok je loft Palagruža s otvorenom galerijom ukupne površine 27 + 20 kvadrata.

Apartmane krase bijeli zidovi, Cotto keramika velikog formata na podovima te brodski pod na galeriji. Posebnu pažnju privlače azurno plava boja drvenih prozora, krovna greda uz tradicionalne drvene škure na prozorima izrađena od ariša, a sve je izrađeno po mjeri i na tradicionalan način. Još jedna zanimljivost apartmana su različite boje koje dominiraju u svakom od njih. Biševo na prvom katu uređeno je crno-bijelom kombinacijom, Svetac bijelo-plavom, a u Palagruži dominira prirodna boja drva, upotpunjena plavim i narančastim detaljima.

- Gotovo sav namještaj i opremu nabavili smo u Ikei, što su naši gosti prepoznali kao plus jer prije sedam godina to nije bilo uobičajeno na moru s obzirom na to da je najbliža Ikea bila u Grazu. No, kompliciran transport nije bio prepreka jer je nama Ikea bila apsolutno idealan izbor zbog ograničenog budžeta kojim smo raspolagali - objašnjava vlasnica te dodaje kako su ostali namještaj, poput ugradbenih ormara, izradili po mjeri, a sanitarnu opremu i uređaje kupili u domaćim trgovinama.

- Kuća je bila u ruševnom stanju, napuštena više od 20 godina, puna urušenog materijala i smeća, tako da je najprije trebalo odvesti sav taj materijal na deponij. Netaknuti i zdravi bili su samo vanjski kameni zidovi pa je trebalo sve iznova napraviti, uključujući sve nove instalacije, stropove, stubište, krov - kaže vlasnica.

Sva stolarija naručena je kod lokalnog stolara i rađena od drva na tradicionalan način. Jedini su izuzetak stakla na prozorima koja umjesto običnog stakla imaju ugrađena izo-stakla radi bolje izolacije. Visoki prostor u potkrovlju iskorišten je za galeriju i dio je apartmana, a izveden je kao metalna konstrukcija s drvenim podom i drvenim brodskim stepenicama od ariša što je također rad stolara iz Komiže.

Kao najveću posebnost u uređenju vlasnica ističe plavu boju prozora i krovnih greda, koja nije uobičajena u Dalmaciji.

- Ipak, drvene barke komiških ribara imaju puno detalja u takvoj plavoj boji koja u kombinaciji s bijelom izgleda prekrasno. Potrudili smo se miješati boje, i izludjeli majstora pitura, dok nismo došli do željene nijanse koja je dala završni touch jednostavnom bijelom interijeru. Reakcije gostiju su fantastične! Zahvaljujući upravo jednom našem gostu, nizozemskom fotografu Jaapu Lotstri, već na našoj web stranici svi se oduševe svjetlošću i prozračnošću naših apartmana, a kada dođu, zaključe da je sve baš tako kako izgleda na fotografijama.

Guestbook na našoj web stranici prepun je pozitivnih komentara sa svih strana svijeta. Iako su naši glavni gosti mlađi parovi bez djece koji puno putuju i mijenjaju odredišta, puno njih nam se stalno vraća i postali su naši stalni gosti - s osmijehom zaključuje vlasnica.

Više informacija potražite na Insulae apartmani

Foto: Jaap Lotstra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:05