Jednostavna i šarmantna kamena kuća

Lijepo obnovljena stara dama

Evo kako izgleda kuća koja poštuje kamen

Stara kamena kuća koju vam danas predstavljamo nalazi se u naselju Noutigos u provinciji Coruña u Španjolskoj. Riječ je o uspješno realiziranom projektu studija Dom Arquitectura završenom 2013. godine.

Cilj projekta je bio obnova i očuvanje postojećeg volumena kuće veličine 202 četvorna metra, obnova kamenog pročelja, zamjena izvornih prozora i stvaranje dva nova strateška mala otvora na južnoj strani iz kojih se sada pruža pogled na okolinu te dotok prirodno svjetlo potrebnog na određenim mjestima. Novi otvori izrađeni od željeznog okvira i fiksnog stakla u kontrastu su s postojećim, a tretirani su drvom kestena.

Dio izvorne južne fasade formiran od vrlo sitnog kamenja zbog kontinuiranog prodora vlage zamijenjen je žbukom, dok je veliko kamenje zadržano oko okvira prozora te prati postojeće linije na gotovo cijelom prvom i drugom katu.

Svi su kameni zidovi obnovljeni i zaslužni su za krajnji izgled interijera. U prizemlju su ispunjeni žbukom u oker boji koja stvara razigranu pozadinu te pokriva oštećene zidne površine prilagođavajući se raspodjeli unutarnjeg prostora. Rezultat je izbalansirana unutarnja obrada u kojoj prevladava homogenost boja, oker žbuke i boje kamena.

Prizemlje je otvoreni prostor s kontinuiranim podom i dio je društvene zone kuće s blagovaonicom, kuhinjom i dnevnim boravkom.

Na prvom katu su smještene tri spavaće sobe i dvije kupaonice, a strop je izrađen od glinenih ploča obojenih sivom glazurom.

Drugi kat, tik ispod krova, izvorno se koristio za pranja rublja, a sada je postao potpuno otvoreni prostor preplavljen prirodnim svjetlom kroz krovne prozore i rez na krovu koji potječe od male terase s prekrasnim pogledom na uvala Carnota.

Uvažavanje kamena i vraćanje izvornih elemenata u funkciju u kombinaciji s otvorenim tlocrtom i novom distribucijom rasporeda te modernom rasvjetom i namještajem arhitekti su uspjeli stvoriti novi šarmantan prostor vrijedan pažnje.

Foto: Víctor Solis

Izvor: www.dom-arquitectura.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:21