Jakinovi dvori

Ljetnikovac Palazzo Kut na otoku Visu

Kuća u kojoj će boraviti Meryl Streep dok bude snimala mjuzikl “Mamma Mia 2”

PROFIL

NAZIV: Palazzo Kut
INFO: Renovirana kamena kuća
LOKACIJA: Grad Vis, Kut
KONTAKT: www.visvillas.com, www.exclusivecroatianvillas.com

Palača Jakinovi dvori u gradu Visu na Visu izgledna je adresa na kojoj će odsjesti diva Meryl Streep, koja u rujnu dolazi na Vis, ili netko drugi iz poznate glumačke ekipe filma “Mamma Mia 2” koji će se od rujna snimati na tom otoku.

Palača Jakša ili Jakinovi dvori nalazi se uz more u dijelu Visa zvanom Kut. Riječ je o nekadašnjem ladanjsko-gospodarskom kompleksu bogate povijesti. Književnik Ranko Marinković, rođen 1915. godine u istom dijelu Visa, u Kutu, ovdje je smjestio svoju pripovijetku “Balunjeri pod balkonom”.

PLEMSTVO I DOBROČINITELJI

Ljetnikovac se prvi put spominje početkom 17. stoljeća. Kasnije u 17. stoljeću poznat je kao Jakinovi dvori, po Joakinu Jakši. Ta je palača sklop dvokrilne jednokatnice s balkonima, terasom, spremištima i dućanom, dvorištem i obalom, perivojem, vrtom i kulom.

Njezini vlasnici i njihov rod bili su članovi hvarskog i splitskog plemstva, viški bilježnici, gradonačelnici, dobročinitelji, a i vođe Hrvatske narodne stranke krajem 19. stoljeća. Niko pl. Jakša, brat Marije Jakše, supruge kapetana Nika vit. Dubokovića, bio je prvi narodni načelnik Visa. U palači je 1944. godine bilo sjedište odbora NOB-a za Dalmaciju. Nakon rata se plemići Jakša vraćaju iz zbjega u El Shattu, ali uskoro umiru, stoji u tekstu povjesničara Gorana Mladinea.

PREDIVAN POGLED

Veći dio Jakinovih dvora danas je u vlasništvu unuke slavnog kipara Ivana Meštrovića, Ivane Stancomb, rođene u Argentini, koja je ljetnikovac kupila 90-ih kada je posjetila Hrvatsku radi humanitarne pomoći. Pod imenom Palazzo Kut ljetnikovac se nudi u najam. Iz palače se pruža divan pogled na cijelu uvalu.

Na prvom su katu salon s četverim velikim dvostrukim vratima te tri dvokrevetne sobe. Hodnikom se dolazi do šarmantne kuhinje-blagovaonice s izlazom na terasu. U kući su još jedan dnevni boravak s kaminom te još nekoliko soba, a ukupno u njoj može boraviti 15 osoba.

Palača ima i divni vrt u svojoj unutrašnjosti. Najam iznosi 1200 eura po danu. Prema nekim informacijama, ova kuća će možda “glumiti” u mjuziklu.

Foto: visvillas.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 21:08