U POSJETU U POŽEGI

Ljubav, toplina i stil u samo 45 kvadrata

U Požegi smo pronašli šarmantni stan Ivane Petlić. Vodimo vas tamo!Zbog potrebe za brzim useljenjem, vlasnica nije imala vremena za detaljno renoviranje obiteljskog stana. Njezine interijerske želje postupno se ostvaruju, a nas je oduševila pametna organizacija prostora.

Kada je Ivana Petlić dobila stan od svojih roditelja, njezinoj sreći nije bilo kraja. A kako i ne bi kada je nakon dugih godina podstanarstva konačno dobila priliku useliti u svoj životni prostor i ono što joj je, kaže, bilo najdraže, urediti ga po svojim željama i guštima. Stan se nalazi u naselju Babin vir u Požegi, a velik je 45 četvornih metara.

- Kako sam se odmah htjela preseliti, nije bilo vremena za neku detaljniju renovaciju. Zato je stan, moglo bi se reći, još u nastajanju, a svoje interijerske želje ostvarujem malo po malo, ovisno o trenutku i mogućnostima - priča nam mlada Slavonka te dodaje kako stan ima odličnu organizaciju unatoč nedostatku kvadrata, a sastoji se od hodnika, kupaonice, kuhinje, jedne sobe i tri lođe.

- Uređenjem sam nastojala opremiti stan na način da bude prozračan, a opet jako dobro funkcionalno iskorišten. Mislim da sam to i uspjela te da je “ispunjen” svaki centimetar svake prostorije - ponosno ističe vlasnica.

PRIČA O ROZETI

U hodniku stana, priča, nalazi se ugradbeni ormar i ladičar. Kupaonica i WC su skupa u jednoj prostoriji. Kuhinja, pak, ima dio za pripremanje hrane te dio za blagovanje i izlaz na lođu. Soba se sastoji od dijela za spavanje, dijela za blagovanje, radnog dijela te dijela za druženje i odmor, odnosno boravak. U toj jednoj, centralnoj prostoriji, zapravo je bilo ključno osmisliti da ne “ubijem” previše prostor nepotrebnim predmetima te da se na prvu shvaća što je aktivni dio stana, odnosno dnevni boravak, blagovaonica i radni dio, a što intimni dio, tj. improvizirana spavaća soba - naglašava vlasnica Ivana te priznaje kako je što se tiče stila uređenja sklona industrijskom i skandinavskom stilu pa primjese ta dva stila sadrži i njezin dom.

- Željela sam u konačnici postići prozračnost i funkcionalnost te izbjeći prenatrpanost prostora, koliko je to god bilo moguće - objašnjava.

Posebnost i ljepota ovog životnog prostora leži u činjenici da je svaki njegov centimetar pomno iskorišten te unatoč relativno malenom broju kvadrata, ovdje nailazimo na hodnik, prostranu kupaonicu, kuhinju, sobu i čak tri lože.

U stanu prevladava bijela s dodacima neutralnih boja, kao što su siva i bež. Dizajnerskog namještaja ovdje nema, a postojeći je kombinacija preuređenog, novog i namještaja iz prethodnog stana. Od detalja tu je mnoštvo fotografija jer vlasnica obožava fotografirati.

- To su uglavnom drage uspomene pretočene u fotografije. Primjećujem kako mojim gostima pažnju privlače baš ti detalji - smije se Ivana, otkrivajući kako joj je jedna od dražih prostorija u stanu kuhinja.

- Kuhinjski elementi su mi ostali od roditelja, ali ih s vremenom namjeravam zamijeniti, elementima izrađenim po mjeri. Kako volim ispijati kave u kafićima, želja mi je bila taj ugođaj prenijeti u svoju kuhinju, a svaki caffe treba imati ime... Dakle, prilikom postavljanja novog lustera najbolji prijatelj i ja odlučili smo postaviti i stropnu rozetu, koju smo zalijepili sivim silikonom jer bijelog ni bezbojnog nismo imali. Greška.

Dizajnerskog namještaja ovdje nema, a kod postojećeg pronalazimo naslijeđene, nove, ali i preuređene komade.

Ponosno gledajući svojih ruku djelo, nakon deset minuta rozeta je doslovno pala prijatelju na glavu. Tada smo odlučili kako ću ja stojeći na stolcu određeno vrijeme držati rozetu dok se dobro ne zalijepi. Zaokupljena drugim stvarima držala ja jesam rozetu, ali sam je tako ne gledajući pomicala nekih 30 centimetara. Sivi trag na stropu bio je očit, a i ime kafića... Caffe rozeta - smije se Ivana, dodajući da je jako zadovoljna time kako njezin dom danas izgleda. A ono što joj se najviše sviđa nema veze ni s čim materijalnim.

VIŠE OD ZIDOVA

Zapravo sam presretna jer ponovno živim u zgradi u kojoj sam odrasla, okružena ljudima koje znam cijeli svoj život. Na mjestu za koje me vežu lijepe uspomene i gdje se osjećam sigurno. Svoja na svome. Dobro je imati lijepo uređen životni prostor, ali život je više od zidova. Barem meni - zaključuje.

Posebnost i ljepota ovog životnog prostora leži u činjenici da je svaki njegov centimetar pomno iskorišten te unatoč relativno malenom broju kvadrata, ovdje nailazimo na hodnik, prostranu kupaonicu, kuhinju, sobu i čak tri lože.

FOTO: Marko Todorov / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:56