U gostima...

Low budget potkrovlje u Zagorju

    AUTOR:
    • Iva Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 28.04.2019. u 05:33

Novo ruho dijela kuće iz sedamdesetih. Tijekom vremena služilo je kao skladište, a sad funkcionira kao zasebni apartman za odmor četveročlane obitelji u svako doba godine

Sagrađena je na povećoj parceli kasnih 70-ih godina kao mjesto za vikend-odmor četveročlane obitelji. Za ono doba uobičajenog kvadratnog stila s promišljanjem o mogućem proširenju, rezultirala je izvedenim potkrovljem s višim parapetnim zidovima i otvorima, koje je tijekom vremena služilo kao skladište.

- S vremenom je jedno dijete zasnovalo svoju obitelj te je zaželjelo staviti potkrovlje u funkciju za potrebe svoje četveročlane obitelji kao mjesto za odmor. Zahtjev je bio korištenje prostora tijekom cijele godine, ne zadiranje u eksterijer, zatim što otvoreniji prostor kako bi mogao primiti veći broj prijatelja na zajedničkim druženjima, kao i lako održavanje samog prostora, uz unaprijed zadani budžet - pričaju nam vlasnici kuće. Projekt su povjerili Krešimiru Sandru Slokoviću.

 

OBRADA GREDA

Otvoreni plan potkrovlja veličine je 50 četvornih metara, uzurpiran samo krovnom konstrukcijom greda, grednika, stupova i zidanog dimnjaka te povišenih parapetnih zidova. Nesavršeni rogovi podaskani su s gornje strane, no kvalitetno izvedeni završni pokrov od crijepa.

Uređenju se, kažu vlasnici, pristupilo obradom greda, otvaranjem pogledu sljemena krova, kako bi se dobio vizualni volumen kao balans kosinama, a pritom otkrila ljepota krovnog skeleta. Postavljena je toplinska izolacija između rogova sa završnom ugradnjom gipskartonskih ploča između njih, izvedene su vodovodno-kanalizacijske i elektroinstalacije te je postavljen plivajući pod. Pregradni zidovi su izvedeni u gipskartonskim pločama na metalnoj potkonstrukciji i zvučno su izolirani, a postojeći su zidovi tretirani klasično.

Kako je jedan od zahtjeva vlasnika potkrovlja bio nezadiranje, odnosno zadržavanje postojećeg stanja eksterijera objekta, ostavljeni su zatečeni prozori, šalaporke i ulazna vrata, no zaštićeni su novim premazima boje. Shodno zahtjevu za cjelogodišnje korištenje, izvedeno je podno električno grijanje, dodatno pojačano inverterskom klima-jedinicom i toplinskom puhalicom u kupaonici.

Pozicija za radnom jedinicom nudi pogled na blagovaonski stol, a preko njega kroz prozor na Medvednicu i usto na zonu dnevnog odmora. Krovni prozor iznad radne jedinice omogućava protok zraka i ulaz prirodnog svjetla

 

 

KERAMIKA

- Kako prostor nije u funkciji redovnog svakodnevnog korištenja, izbjegavani su materijali od tkanina zbog upijanja, a poslije i širenja mirisa vlage. Pod je izveden u keramici radi lakšeg održavanja i izbjegavanja habanja zbog ulaska s vlažnom i blatnjavom obućom iz okućnice jer je povezana s interijerom kao produženi dnevni boravak. Iako je kao energent dostupan plin, odlučili smo koristiti električnu energiju kao jedini izvor energije tako da je za pripremu tople vode ugrađen električni bojler koji je pozicioniran u kuhinjsku element-stijenu - priča projektant Sloković.

Jedina spavaća soba izvedena je na sjevernoj strani u minimalističkom stilu, s krevetom i ugradbenim ormarom, dok je na galeriji, koja se proteže iznad kupaonice i spavaće sobe, položen madrac za spavanje, a ujedno služi i kao jedna od zona za igru djece. Prilaz samoj galeriji je ostvaren pomičnim ljestvama, a u večernjim satima rasvjeta galerije stvara vizualni dojam “povišenog kamina”.

Interijer je izveden “low budget”, bez dizajnerskih komada i skupih materijala. Na primjer, stolić je restauriran te je staklena površina zamijenjena keramičkom, pletena fotelja i blagovaonski stol sa stolicama prebojani...

 

PROHODNOST

Rasvjeta je, pak, raspoređena po zonama i njezinim varijacijama ostvaruju se različiti dojmovi prostora. Kupaonica je izvedena na sjevernoj strani i djelomično je obložena keramikom kako bi se zadržala dominacija krovne konstrukcije.

- U kuhinji, u dijelu radne jedinice s “leđne” strane, izvedena je element-stijena u kojoj se nalaze hladnjak, bojler, pećnica i prostor za odlaganje kuhinjskih i svih ostalih potrepština. Radna ploča nestandardnih dimenzija ugrađena je kao mjesto za druženje, pomoćni stol i mjesto za odlaganje hrane u prisutnosti većeg broja ljudi kako bi se blagovaonski stol oslobodio od prenatrpanosti. Ispod radne ploče nalaze se ladica i police s “kašetama” radi brzog spremanja stvari, pri čemu se izbjegava neurednost. Pozicija za radnom jedinicom nudi pogled na blagovaonski stol, a preko njega kroz prozor na Medvednicu i uz to na zonu dnevnog odmora. Krovni prozor iznad radne jedinice omogućava protok zraka i ulaz prirodnog svjetla. Blagovaonski stol i prostranost njegove zone u funkciji je zaprimanja većeg broja ljudi, a da uz to bude još uvijek prohodan sa svih strana - opisuju vlasnici.

Radna ploča ugrađena je kao mjesto za druženje, pomoćni stol i mjesto za odlaganje hrane. Ispod radne ploče su ladice i police s “kašetama” radi brzog spremanja stvari, pri čemu se izbjegava neurednost

 

 

NOVI SJAJ

Zona dnevnog odmora je, ističu, jednostavna i otvorena prema zonama kuhinje i blagovaonice, a pritom vizualno separirana.

- Interijer je izveden “low budget”, bez dizajnerskih komada i skupih materijala, od prerađenih već korištenih dijelova namještaja. Na primjer, cafe kovani stolić je restauriran te je staklena površina zamijenjena keramičkom, pletena fotelja i blagovaonski stol sa stolicama prebojani, a ostatak namještaja dobavljen je od prijatelja, donesen s drugih lokacija i/ili kupljen i djelomično prerađen (element kuhinjska stijena, TV komoda, noćni ormarići, korpus ugrađenog ormara) ili ručno izrađen (vrata ugradbenog ormara, kuhinjski otok, kupaonski nosač umivaonika) - objašnjavaju vlasnici.

Jedina spavaća soba je na sjevernoj strani, a na galeriji, koja se proteže iznad kupaonice i spavaće sobe, je madrac za spavanje. Galerija ujedno služi kao jedna od zona za igru djece

 

 

Ne zadirući previše u postojeće stanje, korištenjem iskoristivog, dajući mu novu funkciju i/ili novi sjaj prilagođen interijeru, ostvaren je prostor u koji obitelj, otkad je završen, “bježi” svaki slobodni tren, uz želju za stalnim preseljenjem kada bi to zbog trenutnog stila života bilo moguće.

 

Foto: Dora Baotić

Izdvajamo

Iz drugih medija