Čudesan stan

MAGIČNI 'BIJELI LOFT' Stan u centru Zagreba kakav još niste vidjeli

 Robert Leš
U suradnji s umjetnikom Silvijem Vujičićem, arhitekti iz Studija UP koristili su oblogu od lameliranih stakala unutar kojih je kaširana tkanina s korozijom ili tkanina s reflektivnom rupom

PROFIL
  • INFO: stan od 150 četvornih metara
  • LOKACIJA: Zagreb
  • PROJEKT: arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić iz Studija UP

Magični 'Bijeli loft' površine 150 četvornih metara, koji je djelo Studija UP arhitekata Lee Pelivan i Tome Plejića, nedavno je završen u centru Zagreba. Smješten je u zgradi modernog talijanskog racionalizma iz 30-ih godina prošlog stoljeća, koja se nalazi u pješačkoj zoni grada.

Robert Leš

Ipak, arhitekti, kao i sami investitori, ovdje su prije svega željeli stvoriti nelokalnu točku. Tako je nastao prostor svijetlog, mediteranskog karaktera, jednog posebnog duha, koji uvlači u gotovo kazališnu scenu. Pitali smo arhitekte da nam opišu atmosferu interijera stana od ulaska nadalje.

- Loft je kao kapsula u kojoj prevladavaju jedna boja, jedan materijal i jednaki intenzitet doživljaja čitavo vrijeme - kaže Toma Plejić. Boje u stanu su u svim nijansama bijele, prema smeđim akcentima i zlatnom.

Robert Leš

- Od materijala koji dominiraju to su autentična betonska rebra, bijeli mikrocementni premaz, furnir breze, laminirana stakla s ogledalima, korozijom i reljefnim zlatom - dodaje on. Zanimalo nas je u kakvom je stanju bio stan prije uređenja. I što se sve kao osnovno napravilo.

- Stan je bio u izvrsnom stanju, međutim, trebalo je dodati sobu, povećati broj kupaonica i aktivirati centralni dio stana koji se slabije koristio. Zatečeni skelet bio je okidač za kompletnu rekonstrukciju stana i konverziju u novu dispoziciju koja bi odgovorila novim potrebama korisnika. Stan je kompletno razrušen i nanovo koncipiran. Podijeljen je na dvije zone - javna zona se orijentira prema ulici, a privatna sfera se fokusira na zelene krovne vrtove - objašnjava T. Plejić.

Robert Leš

Nastao je stan s tri prostora - za roditelje, za djecu, za party. No, to je ponajprije loft otvorenog karaktera, za jednu obitelj. Dojam koji ostavlja njegovo uređenje je neformalno, nedefinirano, apstraktno…

- U ovom smo projektu eksperimentirali sa staklima. U suradnji s umjetnikom Silvijem Vujičićem izradili smo niz specifičnih intervencija sa staklenim oblogama. Na primjer, koristili smo oblogu od lameliranih stakala unutar kojih je kaširana tkanina s korozijom, tkanina s reflektivnom rupom ili reljefno staklo isijavajuće zlatne strukture - kaže Lea Pelivan.

Robert Leš

Unikatna reljefna zavjesa bila je točka na i cjelokupnog uređenja

Silvio Vujčić je izradio i reljefnu tekstilnu zavjesu koja komunicira s otkrivenim betonskim rebrima. Ipak, najveća atrakcija stana je armiranobetonski strop.

- Zatečeni, sugestivni sitnorebričasti armiranobetonski strop, nakon otkrivanja, s nizom nesavršenosti, nas je impresionirao. Odlučili smo ga u njegovu izvornom obliku izložiti korisnicima stana, pa i ulici. Betonska rebra stropa artefakt su za sebe i svjedoče o inženjerskom pothvatu 30-ih godina prošlog stoljeća - govori arhitektica.

Robert Leš

Robert Leš

Robert Leš

Na naše pitanje kojim je i kakvim namještajem opremljen stan, odgovaraju: “WhatsApp namještajem!” Naime, vlasnici stana otputovali su u inozemstvo i sav smo namještaj izabrali u real-time kupnji u showroomu preko WhatsAppa.

Robert Leš

- Bilo je to zabavno. Sve se dogodilo u 30 minuta, dok su se naša djeca igrala u parku - smije se Toma Plejić.

Zatečenu loggiu u stanu arhitekti su definirali kao 'prostor između' - 'spa prostor' s masažnom kadom u zimskom vrtu. Otvoreni pogled nalik terasi u spavaćoj odvojen je, pak, prozračnim zavjesama.

Robert Leš

Robert Leš

Što ste željeli postići u ovom stanu, pitamo ih na kraju.

- Jednostavan, brutalno iskren karakter - kratko odgovara Lea Pelivan. Inače, arhitekti Studija UP autori su Lifestyle hotela Vitar na Braču, hotela Amarin u Rovinju, design hostela Golly & Bossy u Splitu, Boutique hostel Foruma u Zadru, Gimnazije u Koprivnici za koju su 2009. godine dobili prestižni Mies Van der Rohe Award, nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu.

POPUT KAPSULE Ovaj stan ili tzv. loft je kao kapsula u kojoj prevladavaju jedna boja, jedan materijal i jednak intenzitet doživljaja cijelo vrijeme, ističu arhitekti

Foto: Robert Leš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 06:05