PRIJE I POSLIJE

MAKEOVER BLAGOVAONICE U ZAGREBAČKOM STANU: Od tamne do glamurozne prostorije

 

Dizajnerica Iva nam je iz prve ruke pokazala i ispričala kako je preuredila prostoriju za druženje i objedovanje u svom domu. Stilski, osvježila je ovaj dio stana i dodala mu finiju estetiku. Saznali smo i koliko ju je sve to koštalo te u kojim trgovinama je nabavljala proizvode i elemente za ovu odličnu transformaciju.

Zagrebačka dizajnerica interijera Iva Celio-Cega (34) pokazala nam je kako je od svoje stare blagovaonice, koja je bila istovremeno suvremena i klasična, osmislila potpuno novi izgled za tu prostoriju - minimalistički i luksuzan. Iva inače živi u naselju Trešnjevka u stanu od 65 četvornih metara, a kao dizajnerica, kaže, i u svom domu voli svako malo napraviti neki interijerski makeover. Nedavno je tako transformirala gotovo cijeli stan, a prevladavajući eklektični stil zamijenila je, kako kaže, glamuroznom jednostavnošću.

- Budući da je blagovaonica dio open space prostora, nužno je bilo stilski je uklopiti u ostatak prostora. Prije renovacije bila je zapravo prilično tamna i jednolična. Monotoniju su razbijale slike umjetnika Bengeza. Najveći problem bilo je loše osvjetljenje prostora, zidna rasvjeta koja je bila preslaba te visilice koje su bile već pomalo zastarjele. Jedino što sam odlučila zadržati je blagovaonski stol za šest ljudi koji se lako i brzo može proširiti na stol za osam ljudi, a da se ne narušuje estetika i komocija. Kupljen prije 12 godina u jednom centru koji danas vise ne postoji, i nakon toliko godina u odličnom je stanju i dalje se uklapa u novi dizajn prostora. Oplemenila sam ga samo gres pločom u imitaciji calacatta mramora te ukrasima kupljenim u Ira Commerceu - priča dizajnerica Iva Celio-Cega i dodaje kako je postojeće blagovaonske stolce zamijenila novim, tapeciranim iz Chair4u, a njihove hrastove noge potom je polakirala tamnosmeđim lakom kako bi se bolje uklopile.

- Cijeli prostor najveću transformaciju doživio je novom rasvjetom - ugrađenim downlighterima, rubnom LED trakom te zlatnim ring visilicama. Ono što sam željela dobiti jest profinjen i elegantan prostor koji će kao takav biti stilski atraktivan i za pet ili deset godina. To sam, pak, postigla elementima klasike poput štukatura na zidu. One prostor obogaćuju na decentan način i, iako su klasičan element, čine ga suvremenim - zaključuje Iva Celio-Cega, koja trenutno radi u arhitektonskom uredu Gradečki projekt, gdje se bavi projektiranjem interijera.

TROŠKOVNIK
  • Stolci (Chair4u) - 800 kn
  • Stol (centar koji se zatvorio) - oko 5000 kn
  • Visilice Paul Neuhaus (Bauhaus) - 3200 kn
  • Štukature Orac Decor (Sig Sistemi) - oko 10.000 kn s montažom
  • Gres ploča (Keram Ital Modena) - kupuje se na palete, tako da se ne može dati cijena samo za jednu ploču (oko 446 kn po m2)
  • UKUPNO: oko 20.000 kuna

Što sve Iva radi možete provjeriti na njezinom Facebooku: Interior by Iva i Instagramu: icc_design.

Foto: Iva Celio-Cega

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 23:59