Neobično obična kuća pokraj mora

Mala fantastična betonska kuća u Brelima pokraj Makarske

Baš ovako kako je na kraju i ispao zamišljao je svoj dom iz snova arhitekt Ivan Filipović. Ovako je nastala betonska mini vila u Brelima

Vizija je bila sagraditi obiteljsku kuću koja će biti arhitektonski prepoznatljiva i koja će zadovoljiti moje životne potrebe - govori nam Ivan Filipović, mladi diplomirani arhitekt.

Danas mala betonska kuća u dalmatinskom mjestu Brela pokraj Makarske privlači brojne znatiželjne poglede slučajnih prolaznika. Kuća se po mnogočemu razlikuje od ostalih tipičnih za ovo podneblje. Beton, od kojega je napravljena cijela kuća, ostavljen je vidljiv. Uz beton, dominantni materijali su čelik i staklo. No, ako ste pomislili da takva kombinacija materijala ne funkcionira dobro na području Makarske rivijere, prevarili ste se. Finalni izgled objekta nimalo ne "opterećuje" okoliš. Štoviše, savršeno se uklapa u njega.

- Glavna je ideja bila istaknuti materijal i konstrukciju kuće, a ne skrivati je. Zagovornik sam one vrste arhitekture kojom mogu prikazati konstrukciju onakvom kakva jest, čak je i naglasiti. Znači, ako gradim od betona, bit će vidljiv, koristim li čelik, vidjet će se i on. Odlučio sam se upravo za beton jer me oduvijek oduševljavaju brojni primjeri građevina napravljenih takvim načinom gradnje. Nekad je na ovom području svaka građevina bila kamena jer je to bio jedini konstruktivni materijal od kojega se gradilo, nije se kamen ugrađivao kao obloga radi ukrašavanja, a danas se uglavnom koristi beton. Ovaj materijal intrigira me još od fakultetskih dana. Naime, moji arhitektonski uzori također su voljeli graditi kuće od betona - objašnjava Ivan.

Kuća je napravljena na zemljištu tik uz more, koje je Ivan naslijedio od roditelja. Iako je zemljište malo, bilo je sasvim dovoljno za gradnju male obiteljske kuće o kakvoj je maštao, od samo 105 četvornih metara. Kuća je organizirana na tri etaže (3 x 35 m2) povezane unutarnjim stubištem. U prizemnoj etaži su kuhinja, blagovaonica, dječja soba te kupaonica. Dnevni boravak i roditeljska spavaća soba s kupaonicom su na katu. U podrumu su smješteni praonica i višenamjenski prostor.

- Gradili smo u dvije građevinske faze. U prvoj je završena konstrukcija koja je bila zahtjevna s obzirom na pristupačnost parceli i način gradnje, dakle vidljivi beton izvana i dijelom u interijeru. U drugoj fazi odrađeni su završni radovi - kaže arhitekt koji se tijekom gradnje kuće iz snova susreo s raznim izazovima.
Najveći mu je bio, otkriva, korištenje takve tehnologije gradnje prvi put. Drugim riječima, korištenje vidljivog betona na stambenoj kući koji ne ostavlja prostor pogreškama jer se one poslije vrlo teško mogu ispraviti.

- Ekipa koja je izvodila grube radove također se prvi put susrela s ovim načinom gradnje, pa smo svi zajedno djelovali jako pažljivo i skladno. Na gradilištu se stvorilo veoma pozitivno ozračje, što je dodatno pomagalo gradnji i ostvarenju cilja. Kako bih izbjegao pogreške, gradnji se nije pristupalo prije nego što su se temeljito izradili svi nacrti i arhitektonski detalji - kaže i dodaje da je poseban izazov predstavljala nepristupačnost parcele za građevinske strojeve.

- Sve je trebalo dopremiti i ugraditi ručno. Isto tako, apsolutno sve instalacije, strojarske i električne, te drugi detalji, poput rasvjetnih tijela, čak i ugradbenih zvučnika, trebalo je predvidjeti na vrijeme. Znači, trebalo je potrošiti puno više vremena u fazi projektiranja da bi se olakšala gradnja - komentira arhitekt Ivan Filipović.

Interijer je, baš poput eksterijera, pomno isplaniran i određen već u idejnoj fazi projekta. Prevladava industrijski stil s betonskim zidovima, koji su zapravo najveća dekoracija prostoru, te čelični profili stepenica. Te stepenice, koje vode na kat i u podrum, napravljene su prema mojem dizajnu i jako se ponosim time. Izrezani komadi industrijskih čeličnih HEA profila čine stepenice koje su konzolno pričvršćene na zid - objašnjava.

Na pitanje što misli o nekim komentarima da se kuća prema načinu gradnje i odabiru materijala ne uklapa u ovaj ambijent te da bi trebala više pratiti tradicijsku lokalnu gradnju, Ivan odgovara: - Nemam problema s tim. Svaka građevina, bez obzira na stil gradnje, nekome se sviđa, a nekome ne. Svatko ima pravo na mišljenje. Važno je da sam ja, koji sam je na kraju krajeva gradio za sebe, zadovoljan, a zadovoljan sam cijelim projektom, izgledom i kvalitetom izvedenog.

Za kraj, otkrio nam je da kuća još nije gotova. - Ostali su još neki detalji koje ću napraviti s vremenom - ističe.

Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:40