Stan u Hong Kongu u kojem forma prati vrijeme

Mali, ali pametan stan

Stan od 28m2 u kojem forma prati vrijeme

Michelle i Andy došli su u LAAB sa velikim planovima i dugom listom želja za njihov stan. Tražli su kompletnu kuhinju, veliku kadu, kućno kino, teretanu, prostor za mačke, puno prostora za odlaganje i sve to u 28m2. Stan je bio tako mali jer je par htio živjeti u srcu Hong Konga, točnije u Centralnom okrugu. Hong Kong je jedan od najskupljih gradova na svijetu i nigdje to nije izraženo kao u Centralnom okrugu.

Imali su dva izbora. Iskoristiti svu ušteđevinu i kupiti nešto veći stan ili uložiti u inovativni dizajn i dobiti prostor u kojem će se stvoriti osjećaj većeg prostora. Par se odlučio na dizajn. Da bi ostvarili njihove ambiciozne planove, LAAB tim je morao misliti izvan statičkih prostora. Vrijeme su smatrali primarnim faktorom i dizajnirali prostor po filozofiji ‘forma prati vrijeme’, što znači da prostori mijenjaju volumen ovisno o potrebi u datom trenutku. Tu je kada najbolji primjer.

Ona ima višestruku dužnost- dijeli se na tradicionalnu i odvojenu, dozvoljavajući da se netko tušira dok netko drugi koristi umivaonik ili toalet, transformira se u prostor za sjedenje i gledanje kućnog kina u kojem, ako ste sami u kući možete uživati i iz kade i može se koristiti kao gostinska soba (ne, gosti ne spavaju u kadi).

Za postizanje te razine fleksibilnosti, u tom i ostalim područjima bilo je potrebno izvesti 30 različitih dizajnerskih ponavljanja i velike količine eksperimenata.

Pedantno planiranje i izuzetna vještina je bila od temeljne važnosti za postizanje tog dizajna. Ovisilo je o apsolutnoj sinhronizaciji komponenti, struktura i uređaja, svaki od njih, ovisno o potrebi, treba biti maknut ili otkriven, uz građevinsku toleranciju od 3mm. Također svi elementi od zakrivljenog TV 4K, do stola, make up stola i spremišta su zbog održavanja stana urednim i prostranim, dizajnirani na način da se mogu sakriti. Implementirane su razne kućne pametne tehnologije, kontrolirane pomoću aplikacija sa pametnog telefona, uglavnom Philips Hue žarulje i August smart lock sistem za zaključavanje. Svjetla imaju mogućnost polaganog paljenja u jutarnjim satima, što paru omogučuje nježno buđenje, dok brava na vratima ima opciju slanja elektroničkog ključa prijateljima koji se brinu o mački. Mačke i njihove potrebe su bile bitan faktor u ovom projektu. Može se reći da stan nije bio dizajniran za Michelle i Andya nego i za njihove tri mačke, Banoffee, Dumpling i Tuxedo. Njihov prostor uključuje šetnju po stropu, ljestve, posude sa hranom u kuhinjskim elementima i skrivene kućice za opuštanje. Materijali i mehanički sustavi su strateški osmišljeni kako bi prostori ostali suhi, čisti i bez neugodnih mirisa. Na primjer, toalet za mačke ima poseban sustav ventilacije koji vuče mirise van zgrade.

‘Najvažnija stvar je udobnost ovog stana. Puno naših prijatelja dolaze u posjetu, i oni nikada nisu vidjeli tako lijepu kuhinju iako su njihovi stanovi veći od našeg.’ – Andy i Michelle.

Foto: Sootage Visual & LAAB

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:32