Kamena kućica u masliniku kod Omiša

Mali raj umirovljenog graditelja Joška Kovačića

U Staroj Ćelini iznad Nemire kod Omiša umirovljeni graditelj Joško Kovačić stvorio je svoj mali raj. Okružena maslinama pod dalmatinskim suncem stoji poljska kućica od svega 30-ak četvornih metara, smještena na imanju od impresivnih 4500 kvadrata prekrivenih plodonosnim drvećem. Uz tri pomoćna objekta te okolne zidove ova se kuća stopila s okolišem stvorivši tako prirodnu cjelinu. Izgrađena po uzoru na stare kamene kuće, ova mala ljepotica osvaja na prvi pogled.

U svojoj unutrašnjosti obložena je kamenom posebno obrađenih rubova za potrebe interijera. Sama gradnja je potrajala jer se mali prostor proširivao tijekom gradnje dodavanjem kuhinje i kupaonice. Ova kuća nije namijenjena za odmor, pa tako u interijeru nema kreveta niti drugog ležaja. U unutrašnjosti je izgrađena i drvena galerija do koje vode drvene stepenice, a na njoj je smješten stol sa stolicom. Jednostavnost prije svega!

U dvorištu se nalazi i ljetna kuhinja izrađena od kamena u sklopu koje se nalazi i krušna peć i roštilj što ju čini idealnim prostorom za pripremanje gozbe nakon odrađene berbe maslina. Poseban detalj predstavljaju tradicionalne škure na prozorima obojene plavom bojom. Neobičan je i krov ove kućice. Gospodin Kovačić Slobodnoj Dalmaciji pojasnio je njegovu izgradnju:

- Osnova je betonska ploča, onda smo prijatelj tesar i ja složili kamen da izgleda točno kako je izgledao prije 200 - 300 godina. Prije su takav krov bojili klakom, krečom, prije zime i prije ljeta, a ja sam koristio fasadnu boju. Zanimljiva je karakteristika tih kamenih krovova. Postavljali su ih na drvenu konstrukciju i bilo im je bitno da ne proteče, da ne kapa. Zato je površina krova koja se vidjela vanka tek trećina ili četvrtina, jer postoje još dvi trećine do tri četvrtine unutra, ispod gornjeg sloja. Preklopi su morali biti takvi da ne bi curilo. Taj su posao radili specijalni meštri, sposobni, nije to mogao svatko slagat.

Pogled privlače i stari predmeti izrađeni od kamena, metala ili drva raspoređeni izvan i unutar kuće, nekadašnji uporabni predmeti koji i danas mogu poslužiti svojoj svrsi. U dvorištu se nalaze drveni stolovi s klupama spremni za okupljanje društva koje u masliniku zna slaviti razne događaje, od vjenčanja do godišnjica mature. U planu je izgradnja bazena u dvorištu koji će poslužiti vlasnicima za osvježenje.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Vojko Bašić / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:14