pametan dizajn

Mali stan s jednim odličnim rješenjem

Mali stanovi s modernim rasporedom zona često imaju problem s količinom prirodnog svjetla koje dopire u unutrašnjost stana. Taj je izazov u ovom stanu u Londonu izvrsno riješila tvrtka Daniele Petteno Architecture Workshop.

 

U dnevnoj sobi dva velika prozora propuštaju puno dnevne svjetlosti, no s obzirom na to da je prostorija sama po sebi dugačka, kuhinja na suprotnoj strani ne bi imala dovoljno svijetla. Arhitekti su se domislili odličnom rješenju, i to u obliku prozora ugrađenog u zid kuhinje koji propušta svjetlo s druge strane zida, odnosno iz spavaće sobe.U spavaćoj sobi nalazi se prozor koji omogućuje dopiranje velike količine dnevnog svjetla do kuhinje s druge strane stakla, pa je ona mogla biti izvedena u crnoj boji a da ne izgleda premračno i time otežava vlasnicima njeno korištenje.Bijeli zidovi spavaće sobe reflektiraju dodatno svjetlo u unutrašnjost stana, čime cijeli prostor izgleda prozračnije i ugodnije.


Iza bijelih uskih ploha u sobi skriva se gotovo neprimjetan prostor garderobe. U sobi se nalazi i spuštena radna zona izvedena u istom materijalu od kojeg je izveden pod, što je iz određenog kuta čini gotovo nevidljivom.


Duga dnevna soba iskorištena je i za prostor blagovaonice, jedan njezin zid pretvoren je u kućnu knjižnicu, a drugi je prekriven crnim ormarićima u nastavku kuhinje koji omogućuju pregršt prostora za odlaganje kuhinjskih potrepština, ali i svih drugih stvari.
Iznenađujući detalj ovog stana jest da se u njemu nalaze čak dvije kupaonice, jedna uska i minimalistička s toaletom i tušem, a druga prostranija i modernija te uređena u tamnijim zemljanim tonovima.
Izvor: Trendir

Izdvajamo

Iz drugih medija