Jednostavan i prozračan

MALI STAN S VELIKOM IDEJOM Garsonijera od 30 četvornih metara

 

Soba ili prostor smješten izravno ispod krova kuće ili druge zgrade, koji se koristi za smještaj ili spremište zovemo loft bez obzira na veličinu. Može biti veliki s puno kvadrata, ali i manji pa čak i minijaturni, baš poput ovog iz današnje priče, veličine 30 četvornih metara s karakterom i puno izvrsnih rješenja. Tako bi u kratko opisali interijer s fotografija, koji je talijanska arhitektica Cristina Meschi adaptirala za mladu damu koja poslovno puno putuje, ali je željela da joj dom bude u Milanu. Ovaj minijaturni milanski loft, pravi je mali funkcionalni biser s puno spremišnog prostora i industrijskog karaktera.

Direktan pristup drvenoj zoni bez hodnika i suvišnih zidova rješenje je kojim je arhitektica postigla osjećaj prostranosti, unatoč malom broju kvadrata. Kuhinja i dnevna soba su povezane vizualno i stilski, a odvaja ih jedino zid od opeke zatečen u prostoru. Ovaj upečatljiv industrijski element je dao karakter, ali i toplinu stanu.

Bijeli ormari ugrađeni duž zida do stropa nude vlasnici dovoljno prostora za pohranu stvari.

Stan ima i malu blagovaonicu opremljenu drvenim stolom koji unosi toplinu, a u kontrastu je s hladnim metalnim kuhinjskim ormarima.

Iz kuhinje se izravno ulazi u dnevni boravak. Ove su dvije sobe povezane i kontinuiranim podom izrađenim od epoksidne smole, a daje stanu industrijski karakter koji je klijentica tražila.

Dakako, ključno pitanje svih malih stanova pa tako i ovog je bilo gdje smjestiti spavaonicu? Odgovor je arhitektica pronašla u visokom stropu, koji je iskoristila i izgradila malu galeriju, doduše dosta visoko, ali dovoljno veliku za smještaj udobnog madraca i noćnog ormarića. Zanimljivo je da je ova prostorija zonirana OSB pločama, također, industrijskim materijalom. Osim toga, dobila je gotovo, odvojenu sobu i uštedjela puno prostora.

Lijepa mala kupaonica je popločena malim mozaik pločicama, ima umivaonik, tuš kabinu i WC, a izgleda vrlo elegantno.

Što je najbolje, to nije sve. Pored svega, arhitektica je u stanu stvorila mjesto za smještaj perilice i sušilice rublja, koje je vješto sakrila iza bijelih kliznih vrata. Sjajno, zar ne?

Foto: Cristina Meschi

Izvor: homeworlddesign.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:29