Stan od 47 kvadrata

Mali stan u centru Zagreba

Prostor koji zadovoljava sve potrebe

INFO: jednostrano orijentirani stan veličine 47 kvadrata
VLASNICI: obitelj Atalić
UREĐENJE INTERIJERA: vlasnica Janja Perčec Atalić

Ponekad u životu postajemo robovi navika. Upravo navika bila je zaslužna za odabir lokacije za kupnju stana. I podstanarski stan bio je u centru Zagreba, pa smo suprug i ja odlučili ostati tamo. Naravno, nekretnine su tamo skuplje, ali što je tu je. Pronašli smo stan na Iblerovu trgu koji je po svemu zadovoljavao naše potrebe – kaže Janja Perčec Atalić, čija se obitelj proširila za novog člana, malenu Hanu.

Prostor koji su kupili mogao se nazivati svakako samo ne domom ili stanom za življenje. Bio je to potpuno derutan prostor u koji se godinama nije ulagalo i vapio je za potpunom adaptacijom. – Kad kažem kompletna adaptacija, ne pretjerujem. U jednoj fazi stan je bio ruševina jer smo mijenjali kompletne instalacije, prozore, vrata, podove… sve – kaže Janja.

Stan zapravo nije teško opisati. Čim se uđe, duž cijelog hodnika s desne strane je ogroman ugradbeni ormar, ravno je dnevna soba s blagovaonicom, a s lijeve se nižu prostorije: kuhinja, kupaonica i spavaća soba, upravo tim redom. – Površina nije velika, 47 kvadrata, ali sve je stalo. Nakon grubih radova i kada je stan napokon postao useljiv, poput većine Hrvata koji se bore s kreditima ostali smo bez novca. E pa tad je krenula improvizacija – smije se Janja.

Kuhinja je uska i dugačka pa je elemente valjalo tome prilagoditi. Na podu su crno-bijele pločice, a elementi su bijeli i imaju radnu plohu od svijetlog drveta. – Kuhinja je napravljena po mjeri i nije bila skupa. Zapravo je hladnjak bio najskuplji, ali njega smo željeli jer je pomalo retro, a to je bila ideja – kaže Janja. Kupaonica je također uska, ali funkcionalna i ima sve što nam u njoj treba.

U spavaćoj sobi primijetili smo da nema ormara, ali ogroman ugradbeni bijele boje u hodniku dovoljan je za cijelu obitelj. – Spavaća soba ima krevet, komodu, dječji krevetić i noćne ormariće – kaže. Veliki bijeli ormar u kontrastu je sa sivim laminatom koji se savršeno uklapa, a na desnom zidu Janja je postavila naljepnice s porukama.

Dnevna soba i blagovaonica jedna su prostorija i ujedno najveća u stanu. Na podu je svijetli laminat. Prostor nije opremljen luksuznim namještajem, ali je Janja, s obzirom na nedostatak novca, vrlo spretno uredila prostor. – Osim kutne garniture iz Prostorije, ostalo je sve vrlo jeftino ili doneseno iz podstanarskog stana.

Kako se boja vitrine nije uklapala, prebojila sam je u tirkiznu, a isto sam učinila i s ormarićem. S time da sam na njegovu gornju plohu zalijepila novine. Stol za blagovanje stajao me samo 600 kuna, dva stolca sam kupila na Britancu, a dva nam je poklonila moja mama – kaže Janja.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:52