TIP-TOP

Mali stan u šarenim tonovima: Stan od 37 kvadrata stiliziran do posljednjeg detalja, ali za mamu

 Evgeny Kulibaba
Šaren, ali zanimljiv mali prostor s odvojenom spavaćom sobom, malom kuhinjom i elegantnom kupaonicom

Unatoč maloj površini, ovaj stan od svega 37 kvadrata smješten u povijesnoj zgradi u srcu Moskve, ima prilično živu shemu boja s izraženim ženstvenim karakterom. Dizajnerica Anna Klar stan je dizajnirala za svoju majku, koja voli svijetla i moderna rješenja pa je tako tipičan sovjetski stan s izoliranom kuhinjom i glavnom sobom, zahvaljujući potrebnom preuređenju, dobio novi tlocrt. Kuhinja je spojena s dnevnim boravkom, a spavaća soba se smjestila duboko u interijeru.

image
Evgeny Kulibaba
image
Evgeny Kulibaba
image
Evgeny Kulibaba

- Mama voli lijepa rješenja, kaže dizajnerica, što je u kombinaciji s povijesnim okruženjem, unaprijed odredilo stil uređenja interijera - tradicionalni, ali svijetli.

image
Evgeny Kulibaba

Što se tiče boja, ideju da zidove oboji u dvije boje Anna je dobila od francuske kolegice Marianne Evennu, a odabrala je kombinaciju hladne ružičaste i boju trešnje, te je sve vješto istaknula crnim profilima, koji se provlače po cijelom stanu, uključujući i ugradbene ormare u hodniku. Osim ovih boja, za tekstil i dekore odabrala je lila-plave i crveno-bordo nijanse.

image
Evgeny Kulibaba

Anna je kupila stan kao jednosoban s izoliranom kuhinjom, laminatom na podu i netkanim tapetama. Nakon preuređenja mokri prostori su ostali na istom mjestu, no kako mama malo kuha, a štednjak je električni, kuhinja je dodijeljena dnevnom boravku.

image
Evgeny Kulibaba
image
Evgeny Kulibaba

Spavaću sobu je izolirala postavljanjem u nišu u stražnjem dijelu dnevne sobe. Dovoljno je prostrana da omogući slobodan pristup ugradbenom ormaru i osigura prostor za toaletni stolić (iako još nije kupljen). Anna je prije nekoliko godina u Londonu kupila tapete na zidu kod uzglavlja (podsjetile su je na stan glavnog lika u TV seriji "Sherlock"), ali im nije mogla naći primjenu. Ovdje su se pojavile na inzistiranje majke.

image
Evgeny Kulibaba
image
Evgeny Kulibaba

Nepobitna prednost stana su stropovi od 3,5 metara. Visina prostorije također je naglašena velikim prozorima. Anna ih je istaknula crnom bojom, a uobičajene zavjese zamijenila rimskim, objesivši ih u dubinu prozorskog otvora. S malom površinom i dovoljno velikim brojem stvari, stan ne izgleda pretrpano - to je snaga tradicionalne arhitekture.

image
Anna Klar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2021 21:06