COOL MJESTO

Max Bar, mala zelena oaza za bijeg od užurbane gradske vreve

Vlasnik je u ovom prostoru godinama vodio frizerski salon, a kad ga je odlučio prenamijeniti u kafić, imao je jasnu viziju kakvo uređenje želi. Inspiraciju je crpio iz prirode, a u realizaciji ideje pomogli su mu arhitekti Nika Radatović i Jakov Fatović

NAZIV: Max Bar
LOKACIJA: Vukovićeva ulica, Črnomerec
UREĐENJE: vlasnik i arhitekti Nika Radatović i Jakov Fatović
VLASNIK: Andreas Šamija

Max Bar u Vukovićevoj ulici na zagrebačkom Črnomercu pojavio se kao mala zelena oaza u srcu kvarta u kojem inače caruje industrija. Iako su u njegovoj široj okolici željeznička pruga, tvornica lijekova, tvornica kave i grickalica te velika pivovara, atmosfera koja vlada u ovom kafiću pravo je osvježenje za sve koji vole prirodu i zelenilo te se u njemu lako zaboravlja gradska vreva.

U prostoru površine 60 kvadrata prevladavaju prirodni materijali i boje, a među zanimljivijim elementima uređenja svakako su zidni paneli prekriveni dehidriranom i konzerviranom mahovinom.

Kao najzanimljiviji element uređenja ističu se zidni paneli s mahovinom koja je dehidrirana i konzervirana te ne zahtijeva nikakvu posebnu brigu

- Ti vertikalni vrtovi ne zahtijevaju nikakvo posebno održavanje, a prostoru daju život. Nabavili smo ih u tvrtki Tech Garden, kupuju se po četvornome metru i apliciraju na panele od šperploče. Dodatno smo ih naglasili indirektnom LED rasvjetom - pojašnjava Andreas Šamija, vlasnik Max Bara, koji je u istom prostoru godinama vodio frizerski salon, no jako je želio ostvariti ideju o otvaranju i uređenju kafića.

Iako je imao jasnu viziju što želi postići uređenjem, u realizaciji su mu pomogli mladi arhitekti Nika Radatović i Jakov Fatović.

- Zadržan je osnovni kostur koji je prostor imao u funkciji frizerskog salona pa nismo imali nekih većih radova ni izmjena tlocrta. Želio sam ga dodatno razigrati podestima, a arhitekti su predložili i izradu klupica. Glavna misao vodilja bila je postići drukčiji stil i izgled od ostalih kafića u gradu crpeći inspiraciju iz prirode i ekologije. Po narudžbi su kod stolara izrađeni stolovi, a mladi stručnjaci su i ovdje pridonijeli svojom idejom o dodavanju praktične kukice za odlaganje torbi ili vrećica koja samom stoliću daje prirodniji izgled jer kao da imitira grančicu.

I zid oko šanka obložen je svijetlim drvenim panelima izrezanim u nepravilnim formama, a odlično su se uklopile i već postojeće visoke osvijetljene police u koje su smještene teglice s biljem - priča vlasnik.

Ostali elementi kupljeni su gotovi, poput stolaca nabavljenih u Lesnini ili zanimljivih visilica u koje su naknadno dodane biljke.

No, eko priča tu ne staje, nego se proteže i na vanjsku terasu okruženu ukrasnim grmljem i stablima te namještenu kombinacijom posebno osmišljenih klupa rađenih po mjeri i kupljenog namještaja.

Ipak, nama najsimpatičnija priča vezana je uz ime kafića, koje je dobio prema dugogodišnjem vlasnikovom ljubimcu. Max je, naime, umiljati crni labrador star devet godina, a s vremenom je postao prava maskota ulice jer se ovdje jednostavno osjeća kao kod kuće.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:56