U gostima

Miks atmosfere Ibize, Afrike i Balija u šik kući u Pirovcu

Pronašli smo boho kuću koja nas je osvojila opuštenim, eklektičnim interijerom i eksterijerom. Vlasnica Dajana Furgala ispričala nam je kako je nastala ova hedonistička oaza koja poziva na odmor iz snova

Vlasnica agencije Orbit nekretnine, Dajana Furgala, za sebe kaže kako je oduvijek bila estet.

- Jednostavno volim sve što je lijepo, od hrane, mode, interijera, putovanja... Ukratko, volim lijepu stranu života - govori nam sa smiješkom. Ta njezina estetska crta u karakteru posebno je došla do izražaja tijekom posljednjeg projekta koji je odradila, ističe, “za svoju dušu”. Riječ je o 150 četvornih metara velikoj kući u Pirovcu na dvije etaže koja se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje s blagovaonicom, dvije kupaonice te tri spavaće sobe. Uz to, kući pripada i vrt od 350 m2 te terasa od 60 m2.

Divno zelenilo

150 četvornih metara ima ova dvoetažna kuća građena 60-ih godina. Pripada joj i vrt od 350 m2 i terasa od 60 m2

- To je zapravo samostojeća katnica iz 60-ih godina, a ja sam je prilagodila svome guštu i karakteru. U tom procesu pomogao mi je tim građevinarskih profesionalaca i prijatelja, a prilikom definiranja stila i odabira namještaja poslušala sam savjete prijateljice i stilistice Kristine Duran Grob - otkriva Dajana Furgala te tumači kako je u konačnici htjela dobiti nepretenciozno mjesto, toplu morsku oazu za mir i opuštanje u atmosferi vlastitog doma.

Prirodni materijali

Prevladava neutralna bijela boja i prirodni materijali. Tako ima puno jute, lana, špage, pampas trave, drva i sličnih materijala

- Budući da volim putovati i otkrivati različite kulture, a samim time i različite stilove uređenja interijera, imala sam neke preferencije koje je Kristina odmah prepoznala i konkretno je predložila boho stil, miks atmosfere Maroka, Ibize, Balija. To je neki eklektični stil koji simbolizira ljeto, sunce, a uključuje prirodne materijale, bijelu boju i simbolizira opušten način života. Upravo ono što ljeto i predstavlja u našim životima, slobodu i opuštajuću vibru. Nas dvije se tu potpuno razumijemo i sve je bilo jasno i jednostavno za dogovor, a potom je uslijedio projekt nabave i kupovine - priča Dajana i dodaje kako, sukladno filozofiji opuštanja, u cijeloj kući prevladavaju bijela boja i prirodni materijali. Puno je jute, lana, špage, pampas trave, drva i sličnih materijala.

Detalje je vlasnica Dajana skupljala na tavanima, ali i sajmovima antikviteta

- Isto tako, iskoristili smo sve što smo pronašli na tavanu kuće, namještaj od trske, ručno izrađenu posteljinu od sirovog domaćeg platna, stare kofere, ručno izrađene prekrivače. Zapravo, sve što daje autohtonost i šarm. Novi namještaj koji smo kupili slijedio je istu ideju, bilo je nužno da se stopi u skladnu cjelinu sa starim komadima - ističe Dajana, koja otkriva da su joj neke komade poput škrinje, lampi i ogledala poklonili njeni klijenti, a ona ih je potom uz pomoć prijatelja restaurirala.

- Puno detalja sam mjesecima kao hrčak skupljala po starim tavanima, na Hreliću i s Kristinom na sajmu antikviteta na Britancu, a novi namještaj u trgovinama poput Ikeae, Jyska i Lesnine - otkriva.

Priča kako je boho stil idealan za primjenu u interijeru jer ne zahtijeva skupe dizajnerske komade, sve se svodi na kreativnost, odabir najboljih komada baš za taj prostor unutar zadanog budžeta.

- Naša ideja da svaki centimetar ove kuće odiše nekom lakoćom na kraju je itekako ispunjen. Obožavam sve detalje koji se tu nalaze, velike lustere, košare, lavandu. Ma, cijela kuća je inspirativna - zadovoljno govori.

Inače, kuća se nalazi u velikom vlastitom dvorištu prepunom zelenila, cvijeća, borova starih i do 50 godina. Fasada sa stiroporom je nova, stoga sinergija prirodnog hlada i nove fasade jamče ugodnu temperaturu i izolaciju od nesnosnih vrućina koje su nas pogodile već tijekom ranog ljeta. Dobra vijest za sve kojima se sviđa ovaj bajkoviti interijer i eksterijer jest da se kuća iznajmljuje.

- Sa svoje 4 zvjezdice kuća gostima pruža sav neophodan komfor dostojan takvog smještaja (wi-fi, klimatizacija, satelit), a opet je u duhu topline, nenametljivosti i opuštenosti. Udaljena je samo 180 m od plaže Lolić koja ima plavu zastavicu i predstavlja pravi mali raj, posebno za najmlađe goste. Svaki gost može pronaći svoj kutak za opuštanje bilo u vrtu, na nekoj od terasi u prizemlju ili na katu, ili unutar same kuće. Dala sam sve od sebe da ljudima bude ugodno, da zapale roštilj, upale fenjer i popiju čašu dobrog vina prije odlaska na neki od izleta koje Pirovac pruža napretek, budući da se u neposrednoj blizini kuće nalaze Vransko jezero, nacionalni park Kornati, slapovi Krke te Šibenik i Zadar - zaključuje Dajana Furgala.

“U konačnici smo htjeli dobiti nepretenciozno mjesto, toplu morsku oazu za relaksiranje”

Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:29