U GOSTIMA

Mirisna lošinjska oaza stopljena s prirodom

Hedonistički objekt Villa Macaklin. Kuća je kupljena 50-ih godina prošlog stoljeća kao kamena ruševina s rupom u krovištu, a sadašnji vlasnici detaljno su je obnovili, ali su je arhitektonski ostavili nepromijenjenu

Kad bismo morali napraviti izbor najljepših lokacija na hrvatskom otočju, bio bi to doista jako zahtjevan zadatak, u neku ruku možda i nemoguć. Ali kada bi morali posložiti svoja sjećanja po nekoj ljestvici, sjećanja koja su usko vezana za pojedinu lokaciju, onda svakako tvrdim da bi se u vrhu te iste ljestvice našla uvala Čikat na Lošinju.

Tko god je imao priliku prošetati ranim jutrom duž prekrasne šetnice uz obalu, među gustim borovima, opojnim mirisima ljekovitog bilja sa svih strana i aersolima mora, znat će o čemu govorim. U takvoj jednoj šetnji, u Zlatnoj uvali, nekih tridesetak metara od obale, iza stoljetnog visokog i prostranog suhozida pronašli smo jednu malo drukčiju lošinjsku oazu.

Na vanjskim dijelovima kuće zadržani su originalni kameni dijelovi zida i postavljene su škure u tradicionalnoj boji, što kući daje originalan pečat

- Kuća je kupljena 50-ih godina prošlog stoljeća kao kamena ruševina s rupom u krovištu, ali je nakon obnove arhitektonski ostala nepromijenjena jer je ideja vodilja bila stvoriti prije svega ljetno obiteljsko utočište maksimalno stopljeno s prirodom i izvornim mediteranskim stilom, a jednog dana omogućiti i trajno preseljenje - za sam početak nam govori vlasnica i objašnjava kako je tekao cjelokupni postupak obnove.

Vlasnici, obitelj iz Zagreba koja na Lošinju ljetuje od djetinjstva, kažu da su ponajprije htjeli postići smiren, jednostavan, topao, minimalistički i mediteranski stil koji izvire iz njihove strasti prema nautici

PREUREĐENJE

Stambeni dio kuće za odmor sastoji od prizemlja u kojem su velik dnevni boravak, kuhinja i kupaonica te još jednog kata s dvije spavaće sobe, ukupne površine 87 četvornih metara, a ukupna površina s tri terase i mediteranskim vrtom iznosi 600 kvadrata - opisuje vlasnica.

- Pri uređenju je potpuno obnovljeno krovište s originalnim crijepom, tzv. kanalicom, zatim je obnovljena fasada s izolacijom koja je dobila novu boju, primjereniju ovom okruženju otoka Lošinja. Na vanjskim su dijelovima zadržani originalni kameni dijelovi zida i postavljene su drvene škure u tradicionalnoj boji. Veliku promjenu donijela je ugradnja opločnika oko cijele kuće. Odabran je opločnik koji maksimalno upija vodu, što omogućuje potpuno suho okruženje kuće nakon svake jače kiše. Terase i vanjsko stubište popločeni su keramičkim pločicama u bež boji s tankim bordurama. Nekadašnja starinska kuhinja sada je moderna, funkcionalna kuhinja sa svim potrebnim gadgetima, a ostavila je dovoljno prostora za kupaonicu s toaletom, popločenu velikim porculanskim pločicama. Jednako tako, na dijelu nekadašnje velike spavaće sobe na prvom katu dograđena je još jedna kupaonica u plavo-bijelom tonu, gdje se poigralo s oblicima kvadrata i krugova.

Terase i vanjsko stubište popločani su keramičkim pločicama u bež boji s tankim bordurama koje su svemu dale potrebnu dozu elegancije

UNIKATNI IZGLED

Poput većine starih primorskih kuća, i ova je bila bez grijanja, a s obzirom na to da se u istoj boravi i u hladnijim danima, u sve prostorije ugrađeni su konvekcijski zidni radijatori i napravljen je otvoreni kamin na mjestu starog ugradbenog ormara. U dnevnom boravku ostavili smo starinski kameni pod koji daje poseban, unikatan izgled - ističe vlasnica.

Za sve navedene radove zaslužni su vlasnici sami, obitelj iz Zagreba koja na Lošinj dolazi od djetinjstva. Navode kako su veliki zaljubljenici u prirodu, jedrenje i putovanja po Mediteranu, pa je inspiracija za uređenje došla spontano iz njihova stila života i navika te s pokojim prelistavanjem časopisa o uređenju.

PUNO LJUBAVI

- Prvenstveno smo željeli postići smiren, jednostavan, topao, minimalistički mediteranski stil iz naše strasti prema nautici, što je vidljivo po detaljima već na terasi i u dnevnom boravku (uokvireni nautički čvorovi, reljef ribe, šljunak i školjke u staklenim ladicama komode, maketa jedrenjaka itd). U spavaćim sobama, koje su jednostavno uređene sa što manje namještaja i bez jakih boja, do izražaja dolaze slike, krevetnina, jastuci i prekrivači u plavo-zelenim i sličnim morskim nijansama, što raduje brojne goste - ističe vlasnica.

U spavaćim sobama samo su potrebni komadi namještaja, udobni i funkcionalni, kako bi u konačnici sobe bile ono što i trebaju biti - prostorije za apsolutni odmor duše i tijela, koje ne opterećuju

Iz svega što smo vidjeli i iz svega što nam je vlasnica ispričala, nedvojbeno je da je u ovo utočište uloženo puno truda i ljubavi, ponajviše u preuređenje, ali kao kruna svega ovoga stoji mediteranski vrt koji ovu kuću čini jednom od najpoželjnijih destinacija. Visoke palme, oleanderi, lovor -višnja, pinije, stoljetne agave, juke i ostalo raslinje su, bez uvrede, istinski domaćini Ville Macaklin, koji se svojim izgledom i mirisima urezuju u sjećanja koja još dugo ostaju s vama.

Kuća im samo 87 četvornih metara, a raskošni je vrt velik čak 600 kvadrata

Više na: Villa Macaklin

Foto: Marin Dražančić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:42