VJEROVALI ILI NE

Mislili ste da je vaš malen?! Predomislit ćete se kada vidite ovaj stan od samo 10 kvadrata

Jeste li ikad čuli za stan od 10  kvadratnih metara? Tako nešto nismo vidjeli čak ni na popisu stanova koji su se prodavali kao dio nekorištene državne imovine. Tako nešto nismo vidjeli čak ni na Pinterestu!

Ali zato smo ga vidjeli u švedskom magazinu Metro.mode i rado ćemo ga podijeliti s vama. Možda nekome od domaćih iznajmljivača turističkih apartmana dobro dođe ideja kako još bolje iskoristiti, primjerice, svoju garažu za ekskluzivni turizam. Napomena za one koji misle da smo pogriješili u brojanju metara, ili za one kojima je kvadratura kao mjera nezamisliva: ako ste među takvima, znajte da je 10 kvadrata u Hrvatskoj prosječna površina za omanju garažu, malu terasu ili drvarnicu.

Ali ne u Stockholmu. Ovaj vrlo skupo uređeni stan može poslužiti kao životni prostor za dvoje ljudi, te na noćenje primiti još dvoje. Pogledajmo kako.



Bijela boja vizualno širi prostor, to znamo. Ali ako pri pogledu na ovaj stan niste osjetili klaustrofobiju, za to su, vjerujemo, zaslužne dobro snimljene fotografije, a ne boja.


Fotografije je za Metro.mode snimio Edward Partners - a da je vješt, sigurno će mu priznati svaki kolega koji je ikada pokušao snimiti maleni interijer. Ali deset kvadrata! U taj prostor jedva stane potrebna fotografska oprema.



Ovo je tri u jedan: ulaz, kuhinja i platforma za spavanje. Tri različita materijala na podu – pločice u kuhinji, tepih kod ulaza i drveni pod u sobi (koja također ima i svoj tepih) razdjeljuju prostor u tri cjeline. Uzdignuti krevet ostavlja mjesta dolje i iskorištava visinu prostorije. Kako bi se drugačije smjestio veliki krevet u stan od 10 kvadrata?

U malom dnevnom boravku, koji je i blagovaonica, okrugli stol kao iz kafića posve je dovoljan za dvoje, a i velika ležaljka u donjoj etaži može se razvući u dvostruki ležaj. Eto tako u ovom stanu ima mjesta i za goste.

Velika crnobijela fotografija, ogledalo koje daje dubinu prostoru i zavjese od stropa do poda, sve to ostavlja snažan dojam, a istodobno ne guši prostor. Ujedno, ogledala i markatni ali rijetki detalji - to su uvijek preporučeni iluzionistički trikovi pri dekoraciji malih prostora.

Dnevni boravak diše i zbog biljaka te se doima prozračniji upravo zato što u njemu nema puno sitnica, nego ga krasi nekoliko krupnijih predmeta.

Začudno djeluje relativno prostrana kupaonica, koja se nalazi kod ulaznih vrata, ispod platforme s krevetom.


Zgradu i lokaciju na kojoj se nalazi ovaj čudesni mini-stan pogledajte u našoj galeriji fotografija.

Foto: Edward Partners

Izvor: Metro Mode

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:27