cool mjesto

Miss Donut, ženstvena oaza za vesele ljubitelje slatkih zalogaja

Kako zamišljate kafić u kojem su glavne zvijezde slastice? Simpatičan, šaren, vedar i sladak, ovaj donut caffe bio je san djevojaka koje su ga uz puno truda pretvorile u mjesto na koje se svi požele vratiti makar još jednom

INFO: donut caffe Miss Donut
LOKACIJA: Harambašićeva 32a Zagreb
UREĐENJE: Helena Bambić, Antonija Laginja, Marija Laginja

Da biste do njih došli, morate pratiti ulične putokaze s nacrtanim krafnama. Već se po tom simpatičnom detalju dalo naslutiti kakvo nas ljupko mjesto očekuje u zagrebačkom Maksimiru i nismo se razočarali. Miss Donut prvi je donut caffe u Zagrebu, a posljednjih godinu dana sladokusce oduševljava krafnama iz domaće proizvodnje. Privlačne izgledom, ali i okusom, ove su slastice djelo Antonije Laginje i Helene Bambić te njihova malog, ali entuzijastičnog ženskog tima.

- Antonija, po struci magistrica šumarstva, oduvijek je voljela peći torte i ukrašavati kolače, no nakon završetka magisterija u Skandinaviji, ljubav ju je odvela u daleki Urugvaj gdje je završila slastičarsku akademiju - otkrila nam je Helena, dodajući kako je Tonku, kako je od milja zove, zanimljiv životni put u konačnici doveo do ideje o otvaranju vlastitog slastičarskog obrta, a u svojoj prijateljici iz djetinjstva pronašla je desnu ruku.

Ideja za uređenje potekla je, pak, od Antonijine sestre, arhitektice Marije Laginje.

- Marija nam je dala smjernice, pomogla nam s bojama, materijalima i ovom vitrinom koju naprosto obožavamo - kaže nam voditeljica Helena, pokazujući divnu zelenu vitrinu izrađenu po mjeri. I doista, ona je prvi i osnovni komad koji upada u oči prilikom ulaska u ovaj maleni, ali do detalja smisleno uređen prostor.

Proizvodi koji se unutar nje nalaze ukras su sam po sebi - trenutno "odjevene" u blagdansko ruho, "Djed Mraz", "Poklon" i "Jelka" krafne mame osmijeh na lica posjetitelja. Vedrina, sreća i ljepota življenja bile su početna točka pri osmišljavanju ovog interijera, a rezultirale su interijerom u kojem se odlično nadopunjavaju pastelne, ali i jarke boje.

- Kad smo prvotno ušle u prostor, njegov se izgled nije uklapao u našu ideju i odmah smo krenuli u promjene - prebojile smo zidove, stropove, podove, prozore, ali i vrata, dodali mnogo rasvjete i krenule u potragu za namještajem - pojasnila nam je Helena.

Ugodnu atmosferu i osjećaj doma postigle su raznolikošću namještaja - klasične Ikeine sofe fantastično su se sljubile s komadima s Hrelića i iz stanova prijatelja i obitelji pa je jedan od simpatičnijih detalja komoda u čijim su ladicama dom pronašle mnogobrojne zelene biljke. Ususret blagdanima prostor svakim svojim kutkom odiše božićnim ugođajem na koji djevojke iz Miss Donut tima polažu mnogo pažnje. Stropna konstrukcija od šiblja isprepletena je zelenilom kroz koje vise blještave kuglice i velike srebrne zvijezde. Na zidu su, pak, ukrašene stare ljestve, a motiv Djedice prisutan je i na mnogim drugim detaljima, bilo da su izrađeni ručno ili kupljeni u popularnim trgovinama ukrasa.

Zanimljivost samog prostora je i u činjenici da Miss Donut svoje ruho mijenja ovisno o godišnjim dobima - s prvim znakovima proljeća prostor će naprosto procvjetati, ljeti će podsjećati na udaljene morske destinacije, dok dolaskom jeseni prostor preuzimaju zagasite boje.

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:43