Otkrivamo za vas

Mjesto u Tkalčićevoj kraj kojeg ste možda već prošli, a niste ni znali koliko je cool

Ovdje se uz lijep ambijent nude vrhunska vina, fini sirevi i nostalgične note evergreena i jazza, a još i subotom svira bend. Kao da smo u nekom drugom gradu!

Koliko ste puta ove zime prošli zagrebačkom Tkalčićevom ulicom vjerojatno i ne primijetivši da se s njezine desne strane u sklopu kafića Procaffe krije podrumski prostor koji oduševljava. Prije samo nekoliko mjeseci, tik ususret blagdanskoj ludnici, na broju 54 jedne od najljepših i najzabavnijih ulica metropole na 280m2 otvorilo se novo mjesto - wine&cheese bar La Gota. Ulaskom u Procaffe kavanu nailazimo na zanimljiv prostor, gdje u kavama i kolačima uživaju sve generacije. No, silaskom niz stepenice dolazimo u sasvim novi i neočekivani prostor namijenjen gostima u ozbiljnijim godinama, ili pak s "ozbiljnijim željama". Ovdje se uz lijep ambijent nude vrhunska vina, fini sirevi i nostalgične note evergreena i jazza koje svake subotnje večeri omogućuju pomno birani bendovi. Ugodnu i "finu" atmosferu prati i uređenje interijera za koje su zaslužni djelatnici Procaffea.


- Sami smo odlučivali o stilu, komadima i detaljima kojima ga želimo postići - govori nam voditelj bara Mario Perović, otkrivajući da su bar stvarali i doslovno, vlastitim rukama. Naime, nekolicina djelatnika tvrtke Procaffe vlastoručno je izradila stolove koje smo primijetili pri samom ulasku u prostor.


- Popularna kombinacija drvenih ploha i željeznih konstrukcija i kod nas se pokazala dobitnom - govori Mario, dodajući da gosti ipak najviše uživaju družeći se za središnjim, ujedno najvećim stolom u baru. I dok spomenuti stolovi imaju naznake industrijskog stila, izuzetnu toplinu u prostor unose masivni baršunasti stolci elegantnog izgleda. Uz njih, oduševili su nas iranski tepisi koje u Hrvatskoj distribuira tvrtka Tabriz. Njihov tradicionalni izgled odlično se uklopio uz niz manjih ili većih detalja koji odišu prošlošću. Nabavljeni u raznim gradskim stanovima i na njihovim tavanima, ovdje su svoje mjesto našle antikne komode, kristalno i porculansko posuđe, ali i gramofon iz nekih davnih vremena. Zanimljivo, iako je u ovom interijeru riječ o podrumskom prostoru, zbog visine stropova, ali i prozora čija stakla oponašaju prirodnu danju svjetlost, dobiva se sasvim drukčiji dojam.


- Izazovno je podrumski prostor urediti tako da djeluje prozračno i svježe, to više što su boje koje smo imali na umu pomalo zagasite. No, reakcije gostiju su odlične, a njihovo mišljenje i osjećaj ionako su nam najvažniji - otkriva voditelj bara, napominjući da na istoj adresi postoje čak četiri etaže. I doista, ova je kuća u Tkalčićevoj 54 jedna od "najvarljivijih" građevina u koje smo imali priliku zaviriti. Izvana se ničim ne izdvajajući, pa ni veličinom, starogradska ljepotica zapravo skriva čak četiri etaže - novouređenu podrumsku, prizemlje, prvi kat te drugi koji je jednim svojim dijelom i potkrovlje. Taj prostor divno je iskorišten. U njemu je smješteno osam lijepo uređenih i elegantnih gostinjskih soba u kojima uživaju turisti iz cijeloga svijeta. Nerijetko su upravo oni ti koji poslijepodneva i večeri provode u La Gota baru, degustirajući hrvatska vina i upijajući mirnu i opuštajuću atmosferu koja vlada ovdje.


Foto: Berislava Picek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:54