IMA TU SVEGA

Stan kao carstvo antiknih predmeta: Mlada kolekcionarka šokira i pomiče granice svojim dizajnom

 Monique de Greef
Neki od detalja koji će vam upasti u oko su životinje, od onih plišanih do porculanskih

Ovaj tjedan možemo malo uživati u fantastičnom interijeru stana Monique de Greef ili na Instagramu poznatije kao @stermoow, u Eindhovenu, Nizozemska. U ovom stanu možete pronaći sve - od plišanih životinja do plinskih maski i kostura. Ovo je definitivno stan koji je sve, ali nikako prosječan i uobičajen. -Volim šokirati i pomicati granice – navodi Monique kao vrlo jednostavno objašnjenje što joj je nit vodilja pri uređenju interijera.

image
Monique de Greef

Na prvi pogled biste se možda i zapitali što je to toliko šokantno dok promatrate simpatičnu vlasnicu i njezinog preslatkog psića Nobbija. Prostor odiše ugodom, prepun je zelenila, različitih grafika i kombinacija neutralnih i pastelnih boja. Ali kada pozornije počnete promatrati stan počnete uočavati pregršt detalja od kojih vas neki doista iznenade. Ipak, ne bismo rekli da je to nešto šokantno, baš naprotiv, Monique je uspjela sve te začudne detalje idealno uklopiti u interijer stana tako da se zapravo uopće ne ističu toliko.

image
Monique de Greef
image
Monique de Greef
image
Monique de Greef
image
Monique de Greef

Neki od detalja koji će vam upasti u oko su životinje, od onih plišanih do porculanskih. - Doma imam popriličan broj životinja, poput nekih ptica, pasa, riba ili leptira. Jednom sam došla kući s ogromnom čapljom, no mom dečku to nije bilo ni malo zabavno – šaljivo ističe vlasnica stana i dodaje - Čaplja je tada šest mjeseci boravila s mojom sestrom jer je on nije želio u kući, ali ja sam dosta uporna pa je čaplja ipak pronašla svoje mjesto u domu. U stanu također možete uočiti i nekoliko majmuna, neki su na jastucima, ovješeni o zid, na ormarićima – Monique nam kroz šalu prepričava kako ju je na odmoru u Indoneziji jednom ugrizao majmun pa pretpostavlja da se zarazila nekim majmunskim virusom zbog kojeg ne može više bez njih.

image
Monique de Greef
image
Monique de Greef

Kako saznajemo taj njezin odmor za nju je značio i nešto sasvim drugo. Nakon deset godina rada u jednoj tvrtci na tom odmoru je shvatila da se želi baviti nečim drugim, te se nakon povratka kući upisala na tečaj za posrednika u prodaji nekretninama, a uz to je ostala raditi na starom poslu. Priznaje nam kako je to doista bio naporan period u njezinom životu, ali zbog velike ljubavi koju osjeća spram nekretnina i uređenja interijera ostala je uporna u svome naumu.

image
Monique de Greef
image
Monique de Greef
image
Monique de Greef
image
Monique de Greef

Ta upornost i jasan cilj su vidljivi i uređenju njezinog stana. Stan se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje s blagovaonicom, kupaonice te jedne spavaće sobe. Velika većina predmeta koji se nalaze u svim tim prostorima nisu kupljeni u trgovačkim centrima ili specijaliziranim trgovinama. Monique na jedan način ide u lov kada je u pitanju uređenje. Pretražuje sve online sajmove, tradicionalne sajmove, oglasnike i nabavlja rabljene stvari.

image
Monique de Greef
image
Monique de Greef
image
Monique de Greef

Nekada se zna voziti po cijeloj Nizozemskoj kako bi prikupila ono što je negdje uočila. Tako naprimjer i čelična vrata koja možete uočiti na prijelazu između blagovaonice i dnevnog boravka su nabavljena preko oglasniku, gdje je skupa sa susjednom sjela u kombi i otišla skoro na drugi kraj države kako bi ih pokupila. Kaže nam da joj je taj isti susjed pomnoga i postaviti vrata. Baš dobar neki susjed, zar ne? Osim što Monique uređuje vlastiti dom s tim zanimljivim sitnicama, ona ih također preprodaje. S obzirom da ne može sve stati u njezin stan, a žao joj je propustiti dobru priliku svoje želje zadovolji na ovaj način.

image
Monique de Greef
image
Monique de Greef

Unatoč tome što Monique u stanu živi već preko pet godina njezino uređenje prostora nije ni blizu gotovo. - Na primjer, svake godine zid obojim u drugu boju. Ponekad je to samo jedan zid, drugi put više njih - govori nam simpatična vlasnica. Prije par godina stanom je dominirala zelena boja, dok sada glavni naglasak leži na pastelno rozom vintage kauču oko kojeg se slaže jedna kompletno nova priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:07