STAN OD 75 KVADRATA

Moderan dom šesteročlane obitelji

 

Uređenje obiteljskog doma koji možete vidjeti na fotografijama osmislio je ukrajinski dizajnerski studio Fateeva Design za roditelje i četvero djece. Riječ je o složenom i istovremeno zanimljivom prostoru veličine 75 četvornih metara. Glavni cilj projekta bio je stvoriti funkcionalan životni prostor i izvući najbolje od pentagonalnog tlocrta stana te osigurati dovoljno prostora za život šesteročlane obitelji. Bitna značajka stana, ali i velika prepreka bio je središnji nosivi zid koji je ograničio reorganizaciju prostora i odredio izgled i veličinu soba. Drugi izazov, ništa manje zahtjevan bio je osmisliti prostor za život dvije odrasle osobe i četvero djece u 75 kvadrata.

U ovom slučaju, veliki je fokus bio na djeci i njihovoj budućnost. Svaki roditelj sanja da njegova djeca odrastaju u lijepom i funkcionalnom prostoru. Želja je roditelja bila da svako dijete ima svoj krevet, stol i ormar, što je dizajnerima bio pravi izazov s obzirom na siromašnu kvadraturu stana. No, rezultat je iznenađujući.

 

 

Velika blagovaonica koja će primiti obitelj u vrijeme blagdana bila je još jedan zahtjev klijenata. Kako sklopivi stol nije dolazio u obzir, blagovaonski stol je našao svoje mjesto pored sofe u dnevnom boravku, a kada je potrebno može se premjestiti u kuhinju.

 

Stan ima dvije prostorije za roditelje - spavaću sobu i mini ured na ulazu. Spavaća soba je lijepi primjer jednostavnosti, mekanih, zemljanih boja koje se savršeno uklapaju u prirodno svjetlo koje ulazi iz golemog staklenog prozora sa strane. Mjesto za odmor ne samo tijela već i um.

 

 

Glavna je prepreka stana bila je minimizirati efekt uzrokovan velikim brojem kutova i šiljastih zidova zbog nepravilnog oblika kuće. Uz pomoć  namještaja dizajneri su uspjeli riješiti ovaj problem i dobiti ortogonalne zidove između njih. Zapravo, jedinice za pohranu pravi su vrhunac projekta, a sve su prilagođene optimalizaciji prostora i podjelI na scene ovisno o funkciji sobe.

Izvor: cerlovers

Izdvajamo

Iz drugih medija