U POSJETU

Moderan obiteljski dom u Varazdinu

Skandinavski stan s praktičnim detaljima. Barbara i Igor s puno su ljubavi i inspiracije uredili i opremili svoj životni prostor iz snova velik 80 četvornih metara i dvije terase. Supružnici su ga u potpunosti prilagodili svojim željama i potrebama te smatraju da nisu pogriješili

Na prvom katu obiteljske kuće koja je sagrađena 1979. godine, u najzapadnijoj ulici grada Varaždina smješten je lijep, moderan stan u koji vas vodimo danas.
Vlasnica Barbara i njezin suprug Igor objašnjavaju nam da kuća ima podrum, prizemlje, prvi kat te tavanski prostor i tipičan je izdanak ondašnje gradnje. Drugim riječima, velika je, s velikim hodnicima, glomaznim stepeništem i u konačnici s puno neiskorištenog prostora.

RJEŠENJE

- Upravo smo zato suprug i ja uvidjeli potencijal da se na prvom katu, na kojem su četiri sobe i kupaonica, dvije terase, od kojih istočna gleda na ulicu, a veća zapadna na vrt, uredi zaseban stan, u kojem danas živimo s trinaestogodišnjim sinom Noom - kaže vlasnica i otkriva nam da korisna površina stana iznosi oko 80 četvornih metara plus dvije spomenute terase.

- Idejno rješenje stana izradila je prema našim željama naša poznanica, arhitektica. Glavna i najvažnija ideja bila je da se sruši pregradni zid između dvije najv eće prostorije te da se zatvori dio istočne terase, a da se u tom dijelu u obliku slova L dobije kontinuitet prostora koji čine kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. To se radilo kako bi se dobilo najviše stambenog prostora u dijelu stana u kojem se boravi najviše. Osim toga, naša je želja bila da u tom prostoru ima što više svjetla. Stoga cijeli prostor osvjetljava dnevno svjetlo kroz velike prozore - govori bračni par i dodaje da se stan, osim navedenih prostorija, sastoji od kupaonice i dviju spavaćih soba na zapadnoj strani.

NIT VODILJA

- Prošle smo godine preuredili kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak i kupaonicu, a naša spavaća soba, nadamo se, na redu je za godinu ili dvije - smiju se vlasnici.

Kažu da im je nit vodilja bila urediti stan u skandinavskom stilu s praktičnim i korisnim detaljima. U ovom stanu dominiraju bijeli zidovi, s pokojim kontrastnim sivim zidom, prirodnim materijalima i puno dnevnog svjetla. I prozori su drveni, a ne PVC. Ono što posebno obilježava prostor dnevnog boravka hrastov je parket, četkan i uljen, koji je i u blagovaonici, a po kojem je lijepo hodati bos zbog te blage hrapavosti.

- Mislimo da dnevni boravak posebno obilježava i niša izrađena od knaufa koja je oličena u kontrastnu tamnosivu boju - ističu i napominju da kuhinju obilježava njezina praktičnost, s obzirom da je mala, rađena po mjeri, no u njoj je zato sve nadohvat ruke.

- U smislu uređenja, jako nam se sviđa blaga sivkasta nijansa fronti kuhinjskih ormarića u kontrastu s crnim makasrom i svijetlosmeđim kožnim ručkama. Zidne pločice su tzv. subway pločice, namjerno postavljene suprotno od uobičajenog subway postavljanja. Pločice na podu klasičan su skandinavski crno-bijeli uzorak. Sviđa nam se i napa koja je skrivena u drvo - nabrajaju.

VINTAGE

Što se tiče namještaja, u stanu je sretna kombinacija komada iz Ikee i onih izrađenih po narudžbi, npr. stol u blagovaonici.
- Tabure je od prave kože, sa Šri Lanke, a plava vintage fotelja vlasništvo je moje bake, stara više od 40 godina, no naravno restaurirana, s time da se drvo nije diralo. Posebno smo oduševljeni BePureHome rodeo trosjedom te Zuiver stolićima u dnevnom boravku i Storebror košarom, a sve smo kupili u trgovini Gnijezdo - ističu ponosno

Foto: Željko Hajdinjak/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:44