Skadno i smisleno uređen interijer

Moderan stan u centru Zagreba

 

INFO: stan površine 140 kvadrata u samom centru Zagreba
VLASNICI: mlada obitelj
UREĐENJE INTERIJERA: arhitekt Damir Taslak

Duž cijelog prvog kata zgrade u središtu Zagreba nekada je bio stan s dva ulaza. Jedan je vodio u ordinaciju, a drugi u prostor gdje se stanovalo. Budući da je vlasnicima, mladom bračnom paru s tek rođenom bebicom, trebao prostran, ugodan i moderan dom u kojem će podizati obitelj, odlučili su se u cjelinu spojiti ta dva dijela stana.

Angažirali su arhitekta Damira Taslaka, koji nas je ugostio u njihovu preuređenom domu površine 140 četvornih metara. Tlocrtno, stan je u obliku slova U. Jedna ulazna vrata su uklonjena, a dvokrilna protuprovalna vrata postala su glavni ulaz.

Ulazi se u dugačak hodnik s komodom, skrivenom gospodarskom prostorijom s perilicom rublja, sušilicom i uređajem za podno centralno grijanje, te walk in garderobom, osmišljenom na toj poziciji zbog blizine kupaonice.

Lijevo od ulaza, naime, nalaze se ženska kupaonica, gostinjski zahod te dječja, nedovršena soba, dok se desno kaskadnim proširenjem hodnika ulazi u boravak. Tim prvim dijelom stana dominira bijela boja i shabby chic namještaj, dok se cijelim zidom, u obliku slova L, od ulaza preko boravka do spavaće sobe, proteže restaurirani cigleni zid. Boravak je otvoren prostor s blagovaonicom i kuhinjom, odvojenom kliznim staklenim vratima, i tu tom se dijelu pojavljuje nešto više boja.

Iz boravka se ulazi u roditeljsku spavaću sobu s vlastitom kupaonicom koju većinom koristi vlasnik. U sobi se trenutno nalazi i dječji krevetić. Cijeli je prostor stana povezan, ali se staklenim kliznim vratima svaka zona, po potrebi, može odvojiti u intimniji dio. Boravkom dominira rasvjeta ugrađena u kaskadni, udubljeni strop, velika sjedeća garnitura te crni ormar visokog sjaja, izrađen od medijapana, s TV-om. Okolni zid krase ilustracije mlade umjetnice Anite Genc.

Drveni prozori s troslojnim izostaklom skriveni su iza dva reda zavjesa: prvi je black out, a drugi klasični, koji se pomiču daljinskim upravljačem. To je bila jedna od želja vlasnika kako bi stvorili atmosferu kina dok gledaju projektor i navijaju svaki za svog favorita u Ligi prvaka. Također, po cijelom je stanu ozvučenje kojim se upravlja iPodom. Kontrasno od boravka, kuhinja je bijela, izrađena od medijapana visokog sjaja.

– Uklanjanjem pregradnih zidova od prolazne sobe do boravka dobila se veća površina za dnevne sadržaje pa se sada boravak, blagovaonica i kuhinja prostiru na 60 kvadrata. Stan je potpuno adaptiran. Strop je kaskadno spušten te je ugrađena indirektna LED rasvjeta u boravku, spavaćoj sobi i hodniku – kaže arhitekt i dodaje da je na podu troslojni termoparket od američkog crvenog hrasta, a stan je specifičan po još nečemu.

Osim sedam staklenih kliznih vrata, nekoliko je vrata, po želji vlasnika, tapecirano krokodilskom kožom što je, pojašnjava arhitekt, posljedica čestih putovanja po Italiji.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:50