Harmoničan boemski luksuz

Moderna mediteranska kuća okružena višestoljetnim maslinicima

 

Kada govorimo o mediteranskom stilu uređenja, svi znamo što možemo očekivati. Primjerice, u Španjolskoj je razigran, pun kolorita i živih boja, dok je u Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj pa sve do Grčke taj stil uglavnom jednostavan i decentan. Najčešće se koriste bijela i plava boja te prirodni materijali, što ga čini jedinstvenim i prepoznatljivim.

Mediteranske su kuće oaze za uživanje ležerne atmosfere koja se lako zavlači pod kožu. Jednu takvu divnu rezidenciju uređenu u mediteranskom stilu pronašli smo na grčkom otoku Thassosu. Riječ je o kući naziva Olion čiji izgled potpisuju arhitekti iz studija Ark4lab of Architecture. Ova jednostavna i lijepa kuća smještena je u masliniku iz 16. stoljeća, oblika je slova L i sastoji se od dvije razine jasno odvojene u funkcionalnm smislu. U prizemlju otvorenog tlocrta povezani su prostori dnevnog boravka i kuhinje u društvenoj zoni te toalet i dvije spavaće u intimnoj zoni, dok je kat rezerviran za glavnu spavaću sobu i kupaonicu.

Oštre linije kuće u kontrastu su s njezinim prirodnim okruženjem koje relaksira, dok transparentan bijeli interijer stvara poseban odnos između kuće i krajolika. Bijelu boju, drvo, velike otvore i vodene elemente arhitekti su koristili kako bi naglasili koncept, stvarajući čiste površine i okruženje koje harmonično utjelovljuje boemski luksuz. Sve aktivnosti na otvorenom odvijaju se oko bazena u ležernoj atmosferi stvorenoj za uživanje. Što se interijera tiče, zemljani tonovi i prirodni materijali povezuju čiste površine i tradicionalne predmete te zajedno doprinose prostornoj osobnosti, a istovremeno zadržavaju estetsku čistoću.

Foto: N. Vavdinoudis, Ch. Dimitriou

Izvor: homeadore.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 19:21