PREUREĐENJE ZA DESET

Modernizacija obiteljskog doma

Novo ruho obiteljske kuće iz 19. stoljeća

Kuća Etch House čije preuređenje potpisuju vlasnici, arhitekti iz studija Fraher Architects zanimljiv je projekt modernizacije stare zgrade u čiji su izgled uklopljeni ostaci izvorne arhitekture. Ova renovirana obiteljska kuće nalazi se u južnom Londonu, a s obzirom na to da je sagrađena krajem 19. stoljeća imala je tipični viktorijanski raspored prostorija sa sobama u prizemlju raspoređenima oko uskog i mračnog hodnika te općenito rascjepkanim prostorom.




Vlasnici su odlučili eksperimentirati s rasporedom pa su stoga uklonili unutarnje zidove, kao i postojeće stepenište koje je vodilo na kat, zaštitne zidove oko dimnjaka i slojeve poda kako bi dobili prazan okvir za rad. Time su uspjeli spustiti prizemlje te stvoriti dovoljno mjesta za preoblikovanje gornjeg kata tako da sve etaže imaju dovoljnu visinu stropova. Stepenište je preseljeno tako da se spušta dijagonalno kroz kuću, čime su stvoreni otvoreni prostori koji se mogu koristiti za različite namjene.




Preuređenjem gornjeg kata prostor je pravednije podijeljen po spavaćim sobama, a sve se mogu otvoriti prema središnjem prostoru i stvoriti protočnu zonu za druženje i igru.




Jedan dio stepeništa pretvoren je u mali ured koji se nalazi u samom središtu kuće te omogućuje osjećaj povezanosti s ostatkom obitelji i zbivanjima u domu.



Kolika je zapravo razlika u visini poda između starog i novog prostora vidljivo je na zidu u prizemlju gdje su vlasnici pomoću urezanih linija obilježili položaj prethodnih strukturnih elemenata. Čak je i položaj starog stepeništa vidljiv u prostoru jer je žutom bojom istaknut na ormarima koji su smješteni uza zid.




U prizemlju se nalazi odlična kuhinja, a krajem je smješten i prostor blagovaonice. Kuća ima izlaz na dvorište i to upravo u kuhinji koja je namještena elementima od obojenog MDF-a. Vlasnici i arhitekti za kuhinju su odabrali tamne nijanse uz dodatak jarke žute kako bi stvorili kontrast neutralnim zidovima i podovima.


Kupaonice su također izvrsna kombinacija trendi materijala poput betona (umivaonici) i klasičnih elemenata kao što su pravokutne bijele pločice, uz žute detalje koji izgledaju fantastično!

Izvor: Dezeen

Foto: Adam Scott

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:04