U POSJETU

Moderno lice stana iz 1880. godine na zagrebačkom Svačićevom trgu

Dizajnerica interijera Marijana Boljat dobila je zadatak stan od 147 m2 adaptirati, maksimalno iskoristiti svaki kvadrat prostora te ga pretvoriti u pet jedinica za kratkoročni najam, a mi vas danas vodimo u tri jedinice

NAZIV: Indigo Centar
INFO: Suites & rooms
KVADRATURA CIJELOG STANA: 147 m2
PROJEKT: Marijana Boljat
KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Na Trgu kralja Petra Svačića 5 u Zagrebu, u zgradi sagrađenoj 1880. godine, nalazi se u potpunosti adaptiran stan površine 147 četvornih metara, pod imenom Indigo Centar. Dizajnerica interijera Marijana Boljat dobila je zadatak stan pretvoriti u pet jedinica za kratkoročni najam, potpuno ga prilagoditi komercijalnim svrhama, maksimalno iskoristiti svaki kvadrat prostora te napraviti nešto drugačije. Pitamo dizajnericu koje je bilo početno stanje stana.

- U stanu 40 godina nitko nije živio i, bez obzira na to, bio je prekrasan, kao da je tu vrijeme stalo, svaka je soba bila prostrana sa svojom visokom kalijevom peći, zidovi ukrašeni naslikanim listićima i drugim motivima za koje niste sigurni jesu li zidne tapete ili je netko doista strpljivo slikao svaki taj detalj. Vlasnikova soba odisala je ondašnjim luksuzom, pokraj kreveta je bilo zvonce u zidu kojim bi se pozvala posluga koja je živjela u drugom dijelu stana, bili su tu i stari koferi s njegovim imenom, prašnjave knjige na prekrasnoj komodi... Bilo je tu još jako puno detalja iz nekih prošlih vremena, kojih sam nekolicinu sačuvala da budu dio i današnjeg interijera - objašnjava, a mi ju pitamo koje su bile dobre, a koje loše strane stana.

- Dobro je bilo što je svaka prostorija jako prostrana, sa stropom visine četiri metra, koji se ipak nešto u adaptaciji spuštao, uglavnom zbog rasvjete i manje potrošnje grijanja. Ono što je mene oduševilo, ali ne i majstore, jest da cigla ispod žbuke bila jako dobro očuvana i odlučila sam je ostaviti gdje je god to bilo moguće. Ono što nije bilo dobro, ali se očekivalo, bilo je da je trebalo mijenjati sve instalacije za vodu, sstruju i grijanje, kao i podove - kaže Marijana Boljat i naglašava da je stan bio toliko prostran da se nijedan zid nije morao rušiti, nego su se zidali novi pregradni zidovi i hodnik koji danas vodi do pet soba.

- Iz hodnika lijevo ulazi se u dvije sobe koje gledaju na Svačićev trg. Ravno iz hodnika ulazi se u studio s baldahinom, a desno je najveći apartman i soba s balkonom. Te dvije prostorije gledaju na vrt i nikako nemate dojam da ste u centru grada dok vas ptice ujutro bude - kaže Boljat i dodaje da joj je ideja bila da svaka soba bude različita.

- Nikako nisam htjela da se sobe ponavljaju kao u hotelu. Cilj je bio da gostu bude lijepo, drugačije i da se poželi vratiti - rekla je dizajnerica, a mi mislimo da je ostvarila svoju ideju. Na sljedećim stranicama vodimo vas u apartman, studio i sobu u Indigo Centru.

JEDINICA 1: MJESTO NA KOJEM JE NEKAD ŽIVJELA POSLUGA

Najprostraniji dio unutar stana, jedini apartman, ima odvojenu spavaću sobu, kupaonicu i toalet te vlastiti balkon. Dominantni element u interijeru je cigla koja je originalni dio starog stana

Jedini apartman u ovom stanu osvaja na prvu dominantnom ciglom na zidovima. Dizajnerica Marijana Boljat na naš upit u kojem je stilu uređen kaže:

- Stil čitavog prostora mogu opisati možda kao nekakav moderno industrijski. Teško mi je odgovoriti u kojem je stilu uređena ova, ali i druge jedinice. Uživala sam igrajući se uređivanjem. Htjela sam da bude zanimljiv. Ono što mi se učinilo da pripada pojedinoj prostoriji dobilo je i mjesto u istoj - naglašava. Ova jedinica je i najprostranija, a dizajnerica objašnjava i njezinu prijašnju funkciju.

Najposebniji detalji su ogledalo u okviru od drva i stari umivaonik koji je dizajnerica zbog posebnosti i bezvremenske ljepote zadržala

- To je onaj dio stana koji sam spominjala da je nekad davno pripadao posluzi. Dnevni boravak je povezan s crnom kuhinjom i u njemu se nalazi trosjed na razvlačenje. Čitav apartman je u cigli koja je detaljno obrađivana i premazana. Ono što volim u ovoj prostoriji i što se sačuvalo iz starih vremena jest umivaonik na jednom zidu, neovisan o kuhinji - ističe i dodaje da je važan element rasvjeta.

- Rasvjeta je organizirana na više cjelina, jedna je na šinama s crnim reflektorima, zatim su tu visilice iznad stola i podna masivna lampa, sve iz salona Animo. Što se tiče detalja, najdraže mi je veliko ovalno ogledalo od masivnog maslinova drva koje krasi glavni zid - objašnjava Boljat.

Uz dnevni dio, ovo je jedina jedinica koja ima odvojenu spavaću sobu, a ona je u potpuno drugim tonovima, svjetlija i prozračnija. Krasi je tamnoljubičasta fotelja, bračni krevet i, najvažnije: pogled na vrt.

- Najvažnija značajka ove, ali i svih drugih jedinica jest to što su u centru grada, a opet izvan buke i vreve, tako da, primjerice u ovoj sobi imate dojam da ste u prirodi kad vas jutrom budi pjev ptica - ističe Marijana Boljat. Kupaonica i toalet su također dvije odvojene prostorije, a uređene su s naglaskom na kamen.

JEDINICA 2: STUDIO GDJE CARUJU BALDAHIN I PLIŠ U BOJI FUKSIJE

Druga jedinica koja nas je osvojila na prvu zapravo je studio s malom kuhinjicom i mogao bi se opisati kao romantično utočište. Masivni krevet s baldahinom centralni je element, a uz njega dominiraju foteljica i počivaljka u boji fuksije.

Odakle inspiracija za ove detalje, pitamo dizajnericu interijera Marijanu Boljat.

- Želja mi je bila da soba bude malo drugačija i odlučila sam se za baldahin jer je u toj jedinici bilo dovoljno prostora. Malo tko od nas ima baldahin u kući ili stanu, tako da je cilj ove sobe bio da se gost odluči na opuštanje i užitak... Boja fuksije dala je živost čitavom prostoru i podigla ambijent - naglašava dizajnerica i dodaje kako je za neke elemente, kao što je krevet s baldahinom, bilo presudno imati odličnog stolara.

Cijelom se prostorijom protežu detalji u boji ružičastog bakra: na rasvjeti, satu, žičanim košarama na podu i predmetima u kuhinji...

- Moj stolar je odigrao važnu ulogu u ispunjavanju mojih želja i ideja, pa tako i u realizaciji ovog kreveta. Rasvjeta je i za ovu prostoriju kupljena u salonu Animo, a posebnu pozornost obratila sam na kvalitetu kreveta i madraca.

Detalje sam pripremala godinu dana unaprijed, tako da kad bih naletjela na nešto zanimljivo, obavezno bih to kupila, promišljala o tome te uklopila u priču određene prostorije.

Želja mi je bila da soba bude drugačija i odlučila sam se za baldahin jer je bilo dovoljno prostora. Malo tko od nas ima baldahin u kući ili stanu, tako da je cilj ove sobe bio da se gost odluči na opuštanje i užitak... Boja fuksije dala je živost čitavom prostoru i podigla ambijent- kaže dizajnericaŽelja mi je bila da soba bude drugačija i odlučila sam se za baldahin jer je bilo dovoljno prostora. Malo tko od nas ima baldahin u kući ili stanu, tako da je cilj ove sobe bio da se gost odluči na opuštanje i užitak... Boja fuksije dala je živost čitavom prostoru i podigla ambijent- kaže dizajnerica

Kupaonica je odvojena, u njoj prevladavaju bijeli i krem tonovi u kombinaciji s punim drvom

Zanimljivo je da u nijednoj sobi nema ormara. Umjesto njih improvizirala sam razne oblike vješalica ili otvorenih polica. Učinilo mi se da bi bilo šteta da ormar zatvori jedan kut sobe. Ovdje sam uklopila samostojeću vješalicu za odjeću - objašnjava Marijana Boljat.

Cijelom se sobom protežu bakreni detalji, kako na rasvjeti, satu, žičanim košarama na podu i predmetima u kuhinji tako čak i u kupaonici, koja je odvojena i u kojoj prevladavaju bijelim i krem tonovima.

JEDINICA 3: SOBA SA ZANIMLJIVIM RJEŠENJIMA OD KONOPA

Budući da je riječ o najmanjoj jedinici, dizajnerica Marijana Boljat ovdje je odlučila ciglu prebojiti u bijelo kako bi dobila na prozračnosti i vizualno povećala prostor

Ovo je zapravo najmanja soba, ali ima svoj balkon, koji joj daje poseban šarm. Pitamo dizajnericu Marijanu Boljat koje su značajke te jedinice.

- Kao najmanjoj jedinici, odlučila sam ciglu obojiti u bijelo kako bih dobila na prozračnosti i iluziji veličine. Dva rasvjetna tijela iznad noćnih ormarića su od betona, a glavni luster od konopa koji je provučen i na policama koje su u obliku ljuljački na zidu. Dakle, te police vise iz plafona u različitim dimenzijama - kaže Marijana Boljat i dodaje da ni u ovoj jedinici nema ormara.

- Odjeća se vješa također na konop na kojem postoje kukice za vješalice.

Siva keramika u kupaonskom dijelu povezana je s umivaonikom koji je rađen po mjerama u sivom kamenu. Ta bijelo-siva kombinacija s konopom u prirodnoj boji jako se dobro uklopila i ugodna je oku - objašnjava dizajnerica. Zanima nas čime je najzadovoljnija u cijelom stanu.

- Zadovoljna sam što sam uspjela maksimalno iskoristiti prostor, što cijeli stan ima ono nešto i zrači pozitivno. Kao dizajnerica interijera, najzadovoljnija sam recenzijama gostiju koji su oduševljeni viđenim. Jako im se sviđa interijer, koji hvale u svojim porukama. Čak i ja koja sam uređivala taj prostor volim doći i zaviriti te imam osjećaj kao da i sama svaki put ugledam neki novi detalj - smije se Marijana. Pitamo je što joj je bilo najstresnije.

Ni jedan apartman nema klasične ormare, nego otvorene sustave za odlaganje. Za vješanje odjeće služe špage na kojima se nalaze kukice

- Ustvari, i nije bilo nekih stresnih situacija, znala sam otpočetka da će se sve instalacije mijenjati i to je onaj najdosadniji, ali najvažniji dio u kojem ne vidite da se išta lijepo događa - odgovara nam i kao najdraži dio stana ističe hodnik.

- Volim ga jer je centralni dio stana i čim se uđe, dočeka vas puno nenametljivih detalja - stario radio, interesantna komoda, papirići s porukama gostiju, crno-bijela fotografija A. G. Matoša koja krasi zid... Drago mi je što je jedan stari stan, u kojem dugo nitko nije bio, sada pun života, lijepih boja i smijeha. Kao naslov Matoševe pjesme 'Nekad i sad' - zaključuje Boljat.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:20