TREŠNJEVKA U PUNOM SJAJU

Moderno novo ruho stana na zagrebačkoj Trešnjevci

60 kvadrata uređenih po mjeri i želji klijentice

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Nakon malog, ali slatkog putovanja obalom prošlog četvrtka, vraćamo se na zagrebačku Trešnjevku, u stan drage nam klijentice koji je željno iščekivao magične poteze arhitektonskog štapića.

Trešnjevka je inače stari zagrebački "kvart" koji je potpuno devastiran u poplavi iz 1964. godine. S Trešnjevke su ljudi seljeni u privremene kućice na Borongaj, Dubravu i ostatak Zagreba. Trebalo je napraviti 10.000 stanova, da se zbrinu sve obitelji koje su poplavi ostale bez doma. Da li ste znali da je kvart Botinec nastao isključivo zbog poplave na Trešnjevci? Moramo priznati da nismo ni mi, prije nego smo počeli pisati ovaj članak. I tako, nakon što se voda povukla, stanovnici su krenuli graditi kuće na ruševinama poplavljenih trešnjevačkih domova, a Zagreb je dobio nasip kako se tragedija ne bi ponovila. Tako je nastala današnja Trešnjevka, jedan od omiljenih zagrebačkih kvartova u kojem je ostala dobra doza romantike i duha nekih malo mirnijih vremena. Rekli bismo da je, na neki način, baš na Trešnjevci očuvan duh starog Zagreba.

Dakle, naša klijentica je ozbiljna poslovna žena, život joj je intenzivan i kada završi poslovni dan, želi doći u svoj Dom gdje može u miru popiti čašu crnog vina s prijateljicama, pripremiti fingerfood s minimalno kalorija ili pogledati omiljenu seriju o smiješnim arhitektima, koji izokreću ljudima domove. I koji, naravno, svaki puta probiju planirani budžet adaptacije. Riječ Dom pišemo s velikim slovom, jer je klijentica i do sada živjela u tom stanu, koji je bio djelomično namješten, ali ga nije doživljavala kao Dom. Mi smo to promijenili, na sveopće zadovoljstvo – naše, i što je još bitnije, naše klijentice. Drugim riječima, postojeća 4 zida smo pretvorili u 60 kvadrata doma po mjeri i želji.

Stil kojem naša klijentica teži je zaista pravi mix različitih stilova, kombinacija modernog, klasičnog i eklektičnog, s primjesama i detaljima iz shabby chic svijeta. Tonovi koji prevladavaju u interijeru su nježni, bijeli, sivi i većinom pastelni tonovi. Morali smo vizualno povećati prostor odabirom neutralnih, svijetlih boja s obzirom na ugradnju novog spuštenog stropa. Kako bjelina, stolarskih elementi po mjeri te nježna paletu boja ne bi prevladavali, razigranost i topli osjećaj doma je postignut detaljima poput stropnih bordura i uvučenih frontama namještaja.

"Highlight" dnevnog boravka je lažni kamin, koji je spretno ukomponiran u element namještaja. U kuhinji, je pak igra pobijedila monokromiju, prvenstveno zahvaljujući pločicama s geometrijskim, malo snažnijim i naglašenijim uzorkom. Kose plohe krova su dodale poseban, "kubistički" štih cijelom stanu i umjesto ograničavajućeg faktora, postale su praktično zaštitni znak ovog stana – jer kada nešto ne možemo sakriti, uvijek to možemo dodatno naglasiti i prigrliti.

"Walk in" ormar je najčešće prvi na listi želja naših klijentica. Taj "walk in" je ovdje zasjao u punom sjaju. U njemu je, kao i u cijelom stanu kompletan namještaj predviđen za izradu po mjeri. I tako će naša klijentica započeti dan pripremajući zdravi smoothie s chia sjemenkama u prekrasnoj kuhinji, a navečer uz kamin će s prijateljicama igrati društvene igre. Sve će se to događati na zagrebačkoj Trešnjevci, šarmantnom zagrebačkom kvartu, kojemu je poplava udahnula novi život.

Tako smo i mi, arhitekti, poput neke elementarne nepogode, protutnjali idejama i kreativnim tsunamijem udahnuli potpuno nov život ovom domu. Šaljemo vam veliki, kreativni pozdrav s Ribnjaka! Eh da! Ne zaboravite da nakon kiša i poplava, uvijek, ali baš uvijek zasja sunce!

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 06:31