Stan veličine S 

Moderno, skladno, ali nikako banalno: Od male garsonijere do atraktivno uređenog doma

 Sergey Polyushko
Prostor od 43 m2 dizajnerica je željela transformirati u moderan i udoban jednosobni stan za svoju baku, ali...

Uređenje malih stanova dizajnerici interijera Eleni Fateev uvijek je veliki izazov i u tome je zaista dobra - nekoliko njezinih projekata dobilo je međunarodne nagrade (sjetite se samo ovog zelenog stana). Danas predstavljamo još jedan interijer s Eleninim potpisom veličine S.

image
Sergey Polyushko

Izvorno otvoreni prostor površine 43 četvorna metra dizajnerica je transformirala u moderan i udoban jednosobni stan za svoju baku, koja se nakon prvotnog pristanka, predomislila u vezi s preseljenjem, a obnova je već započela. No, dizajnerica je započete radove dovršila i nakon što je stan neko vrijeme mirovao, odlučila ga je obnoviti za drugog kupca.

image
Sergey Polyushko

image
Sergey Polyushko
image
Sergey Polyushko
image
Sergey Polyushko

No, izvorni koncept razvijen za baku ostavio je traga i donio brojne dileme. Rastrgana između dva stilska smjera, s jedne strane, željela je prostor u duhu konstruktivizma, naglašavajući krute arhitektonske forme, a s druge strane, izvorni koncept, razvijen za baku nije nikako mogla odbaciti: kauč ​​s jastucima, podna svjetiljka, zavjese u dnevnoj sobi, pleteni tepih... Konačno se odlučila za mješavinu oba stila i nije pogriješila.

image
Sergey Polyushko
image
Sergey Polyushko
image
Sergey Polyushko

Prije svega, kupaonica koja je prethodno bila doslovno u središtu stana je premještena. Zatim, ulazni prostor, gdje je nosivi zid zatvoren je garderobom i postavljen na pijedestal zajedno s kuhinjskim otokom i preseljenom kupaonicom. Ovaj dio je podigla malom stepenicom koja služi kao neka vrsta prirodnog zaustavljanja, prije ulaska u središte stana.

image
Sergey Polyushko

Spavaće mjesto širine 2 m smješteno je u pravokutnu polu kapsulu, čiji je jedan od unutarnjih zidova popločan, a uzglavlje je mjesto za odlaganje posteljine.

image
Sergey Polyushko

Kako u malim stanovima često ne postoji odvojeno mjesta za rad, a dizajnerica smatra da bi ga trebalo biti, pogotovo ako se radi od kuće, u ovom je stanu napravila čak dva. Prvi je radni prostor smjestila blizu prozora, ali kako je stan okrenut prema zapadu, veći dio dana nije ugodno mjesto za rad, i zato je za nove vlasnike osmislila još jedno mjesto kod zida sa smaragdnim pločicama.

image
Sergey Polyushko

Iako se u procesu rada krajnji korisnik promijenio, pa je prostor zahtijevao univerzalno rješenje i neku vrstu generalizacije, dizajnerica je u konačnici čitavom prostoru dala funkciju i logično zoniranje, dok je neutralnim i svijetlim bojama, te jednostavnom linijama namještaja uspjela postići moderno, skladno, ali nikako banalno uređenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:54