Kako živimo

Moderno. Svježe. Razigrano

Pogledajte kako je bračni par iz Splita preuredio naslijeđeni stan prema svojim željama i potrebama

Bračni par Hella i Igor Karmelić jako su se veselili preuređenju stana u Gajevoj ulici u Splitu. Naslijedili su ga i odlučili potpuno transformirati. Onako, sebi po guštu i željama. Ona je profesorica stranih jezika, sudski tumač za engleski i njemački jezik te vlasnik obrta za prevođenje. On je diplomirani ekonomist i sudski tumač za slovenski jezik koji radi kao voditelj marketinga u nautičkoj tvrtki. Oboje imaju 37 godina, kažu da su strastveni ljubitelji dobre arhitekture, interijera i gastronomije, a žive u Trogiru.

- Lokacija stana je idealna. Ulica se nalazi u poznatom i atraktivnom naselju Spinut, udaljenom pet minuta pješke od stare gradske jezgre, odnosno od HNK Split te samo nekoliko minuta od park-šume Marjan i Vidilice - objašnjavaju vlasnici i dodaju da se stan nalazi u zgradi iz 1959. godine. Ima 54 kvadrata i odličnu organizaciju - dvije spavaće sobe, kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak, kupaonicu i balkon.





- Rušenjem pregradnih zidova otvorio se pogled prema balkonu i stan je dobio na prozračnosti. Jedino nismo dirali zidove spavaćih soba jer su oni nosivi. Grubi radovi su nam oduzeli dosta vremena, ali na kraju se sve isplatilo jer smo dobili baš onakav interijer kakav smo željeli. Adaptacijom smo promijenili cijeli koncept stana, a kako ne bi bilo pogrešaka, angažirali smo izvođača i dizajnera interijera - pričaju.


Najljepši dio cijelog procesa, kažu, bilo je uređenje, u kojem su stvarno guštali.

- Budući da je stan zbog nemogućnosti rušenja nosivih zidova predstavljao velik izazov, gotovo sve u njemu rađeno je po mjeri, poput primjerice spavaće sobe, kuhinje, ulaza, ali i dijelova dnevne sobe i kupaonice. Većinu toga u stanu izradio je posebno za ovaj prostor stolar, a neke komade koji cijelom prostoru daju poseban pečat, poput predivnog kauča u dnevnoj sobi, lustera u blagovaonici, podne lampe i tepiha u dnevnoj sobi, nabavili smo preko sjajnog web-shopa MissHome. Stropna rasvjeta je rađena u Corda projektu - nabrajaju.


U stanu inače prevladavaju svijetle boje, ponajviše bijela, siva i topla boja drva. Kako dojam ne bi bio monoton, vlasnici su odlučili tu i tamo ubaciti pokoji plavi, žuti i zeleni detalj.


Obitelj Karmelić inače živi u Trogiru, pa je nekako najlogičnije rješenje bilo adaptirati i uređivati ovaj stan za najam.

- Godinama smo razmišljali o tome i na kraju se finalno odlučili 2015. godine u zimu. Imali smo prilično jasnu viziju onoga što želimo te smo angažirali studio za dizajn interijera Ambient Art iz Splita i njihovu dizajnericu Anu Mariju Kukić, koja je odmah shvatila što želimo, doradila naše zamisli, pojednostavnila cijeli proces i pokazala se sjajnim odabirom za naš stan - otkrivaju.



Na pitanje što im je najljepše u njihovu stanu, vlasnici se jednostavno ne mogu odlučiti.

- Zaista je teško izdvojiti neki element jer svi oni čine savršenu cjelinu, ali recimo police koje odvajaju ulaz u stan od kuhinje, ugradbeni ormar u dnevnoj sobi s policama i radnim kutkom te staklena, klizna pregrada kojom se u potpunosti može odvojiti kuhinjski i blagovaonski dio od dnevnog, a i dalje propušta svjetlost kroz cijeli stan - nakon dugog razmišljanja odgovaraju.

A nakon svega, biste li nešto drugačije napravili?

- Mislimo da ne. Osim što bismo možda i u kuhinju stavili električne rolete jer je praktičnije i daleko tiše dok drugi u stanu spavaju - zaključuju.

Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:47