Šareni zidovi

Mural umjesto tapete

 

Obožavamo lude tapete, ali kako do njih? Čak i u Zagrebu - da ne spominjemo manja mjesta srca našega - prije ćete naći tisuću kuna na cesti nego dobar komad tapete u dućanu. Ne mislimo pritom na one dosadne, stare, uvijek iste tapete kakve smo nekoć davno gledali po kućama svojih baka.

U očaju i silnoj želji za originalnošću, uvijek se možemo okrenuti improvizaciji. Eto ideje: slika preko čitavog zida sjajno može zamijeniti tapetu.

Slikarske usluge danas se mogu relativno lako naći, ali uz ove prijedloge murala možda se i netko od nas ohrabri te primi boje i kista?!

Ako bi vam ušteda koju ćete ostvariti bila poticaj, znajte da i one rijetke trgovine koje u europskim gradovima nude uslugu oslikavanja murala, naplaćuju to počevši od minimalnih tridesetak dolara (oko 180 kuna) po kvadratnom metru. A samo nebo je granica.

Kad zidu nedostaje prozor, zašto mu ih ne bismo nacrtali odmah pedesetak! Grad prikazan na ovoj zidnoj ilustraciji je Bruxelles, a u vlastitoj izvebi mogao bi to biti i Zagreb, Varaždin, Petrinja...

Anewall Decor u svojoj ponudi ima i oslikavanje zida. Šteta što su njihove umjetnice tako daleko od nas. No, njihovi murali mogu nam biti nadahnuće. Evo kako listovi banane i palmi iz njihovih kistova usklađeni sa živim benjaminom ispred zida daju 3D efekt.

Jedna od specijalnosti djevojaka iz Anewall Decora su i božuri na zidovima. U ovom slučaju to nije baš mural nego ipak tapeta, ali tako nam se sviđa da ne želimo biti sitničavi.

Foggy Hills nudi murale za ljubitelje prirode, sumraka i horror filmova.

Tvrtka Anthropologie poznata je po floralnim motivima, bilo u boji ili crno-bijelim tehnikama. U donjem primjeru po zidu su, uz cvijeće, osvanule i voćke, paun, papiga...

Lomeći valove... Japanska umjetnost osvojila je srca i sobe zapadnjaka. Na ovom zidu odližno je uprizorenje Velikog vala koji potpisuje umjetnik Hokusai iz Edo razdoblja.

Jesmo li vas inspirirali dovoljno da odete do najbliže trgovine bojom i kistovima? Ako nismo, evo još jedne fotografije predivnog cvjetnog murala koji je blogerica Mokkasina nabavila na Mr.Perswallu za sobu svoje kćeri. Platila ga je, čisto da znate, 59 dolara (oko 350 kuna) po kvadratu zida. Po gruboj procjeni, ova trajna cvjetna ljepota stajala bi samo 4200 kuna!

Mural boja, od 30 $/m2, Photowall.

Britanska trgovina Surface View ima veliki izbor murala, uključujući i velike slike cvijeća u vazi. Cijene variraju ovisno o veličini slike.

Bellewood murali dolaze u svim veličinama i bojama, uključujući i crno-bijeli za 5.50$ - Rebel Walls.

Izvor: apartmenttherapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 19:08