PRILAGOĐENA VLASNICIMA

Nadogradnja i renovacija kuće u Sarajevu koja je dobila potpuno novu dimenziju

Projekt V Arhitektura

Prirodni materijali u prostoru, minimalizam i funkcionalnost temeljne su naznake koje opisuju ovu sarajevsku nekretninu

Danas vas vodimo u tradicionalnu kuću u Sarajevu koja je nedavno obnovljena, a njezinu fenomenalnu i vrlo neobičnu transformaciju potpisuje dizajnerski studio Projekt V Arhitektura. Ono što je predstavljalo poseban izazov bila je nadogradnja garsonijere te adaptacija prizemlja. Projekt su nazvali 'Half house/Pola kuće', a cijeli obnovljeni dio kuće dizajniran je tako da bude prilagođen ljudima s posebnim potrebama i njihovom lakšem korištenju invalidskih kolica.

Foto: Projekt V Arhitektura

Kako su i sami naveli na svojim službenim internetskim stranicama, dizajneri su ovaj projekt objasnili kao interijer koji je nešto između samostalne garsonijere, prostora za obiteljsko okupljanje i seoske vikendice. Postojeća kuća sagrađena je početkom 1980-ih godina i rekonstruirana je kroz niz različitih 'ad hoc' intervencija te proširenja '90-ih.

Foto: Projekt V Arhitektura

Foto: Projekt V Arhitektura

 

Ova prva završena faza renovacije uključuje novu dogradnju garsonijere koja sada kao takva može djelovati kao odvojena funkcionalna jedinica. Projektirana je tako da u budućnosti može smjestiti njegovatelja, u starijem životu para, a uključuje veliki trpezarijski prostor, dnevni boravak otvorenog tlocrta, natkrivenu terasu sa roštiljem, kupaonica s kabinom za tuširanje te gornju galeriju sa odličnim pogledom za odmor, čitanje i spavanje.

Foto: Projekt V Arhitektura

Foto: Projekt V Arhitektura

 

Ključna arhitektonska karakteristika ovog dizajnerskog projekta jesu duboki, bočni zidovi obloženi hrastovinom koji se protežu cijelom visinom i dužinom interijera, dnevnog boravka i terase s obje bočne strane.

Zidovi su tretirani poput unutarnje fasade, s pažljivo dizajniranim otvorima za smještaj prozora, prolaza, sjedišta, polica za knjige, ormarića za ostavu, rasvjete i prostora za budući lift do galerije. Zidovi se transformiraju tijekom upotrebe. Otvaranje ugradbenih ormarića, prozora i vrata, izvlačenje sofe koja se pretvara u krevet ili loženje vatre u ugradbenom kaminu, sve su svakodnevne funkcije koje oživljavaju te zidove i daju prostoru osjećaj dinamike.

Foto: Projekt V Arhitektura

Foto: Projekt V Arhitektura

Galerija, s ugradbenim policama za knjige iznimno je miran prostor, funkcionalno odvojen od ostatka interijera. Ovaj prostor također se može koristiti i za spavanje, sa susjednim ormarima ugrađenim za odlaganje madraca. 

Foto: Projekt V Arhitektura

 

- Veliki otvor u istočnom drvenom zidu djeluje kao prelazni prostor, kao prag između starog i novog koji povezuje kuhinju i prostor za doručak koji će pak biti izgrađeni u drugoj fazi - piše na stranici studija. Druga faza renovacije trebala bi početi već iduće godine te će uključivati potpunu adaptaciju interijera u prizemlju, novu fasadu, a na kraju i ostatka ove divne kuće.

Ostatak fotografija možete pogledati u galeriji.

 

Foto: Projekt V Arhitektura

Izdvajamo

Iz drugih medija