POS - Poticajni stambeni program

Najave iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja

Svi novi stanovi s klauzulama da ne bi išli u najam i prodaju. Ako netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će APN, koji će o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana

Ministarstvo graditeljstva još je prošle godine odlučilo krenuti u izmjene Zakona o Poticanoj stanogradnji, POS-u, prije svega kako bi se spriječila zlouporaba, i to zbog slučajeva koji su zabilježeni u javnosti kao što je njihovo iznajmljivanje u turizmu. Zakon uskoro ide na dva čitanja, a trebao bi, prema planu, biti izglasan u lipnju.

Naime, POS je uz subvencionirane stambene kredite mjera kojom Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja mladim ljudima omogućava da povoljnije nego na tržištu dođu do svog doma te smatraju da zato na njima ne bi trebalo zarađivati. Prošli ponedjeljak potpisan je ugovor za gradnju takvih zgrada u Umagu, s novih 120 stanova i na tome, kažu u Ministarstvu, ne planiraju stati.

JAVNA RASPRAVA

Ministar Predrag Štromar odlučio je uvesti reda te će se izmjene, koje bi trebale stati na kraj i preprodaji povoljnih stanova iz programa POS-a, uskoro naći na javnoj raspravi.

- Radi se o dobroj mjeri, koja je omogućila da 8000 mladih obitelji dođe do svog krova nad glavom. U planu nam je u sljedeće dvije godine izgraditi još 1000 stanova. Zato ne želimo da pojedini špekulanti bace mrlje na ovu mjeru i zakonskim izmjenama stat ćemo na kraj zlouporabama. Cilj nam je POS-stanove graditi isključivo za one kojima trebaju – rekao je Štromar.

NAPLATA

U prvom nacrtu tog zakona stoji, naime, odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana sve dok kupac ne otplati preostali iznos dugovanja, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate. Ako netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će Agencija za promet nekretnina (APN), koja će o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. Također, kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

Država bi, dakle, od takvih naplatila sve što je uložila u subvenciju, bez obzira na to u kojem se trenutku prije isteka kredita stan ponudi na prodaju ili u najam.

- Svi novi ugovori sadržavat će klauzule po kojima se takvi stanovi neće smjeti prodavati ni davati u najam - zaključuje ministar Štromar.

POS - gdje se gradi i gdje se planira graditi u Hrvatskoj

Krk, Đurđevac, Bol, Belišće, Biograd na moru...

U tijeku je gradnja POS-ovih zgrada na Krku, s 30 stanova u višestambenoj građevini u dvije stambene cjeline. U Đurđevcu se gradi višestambena i pomoćna građevina s 12 stanova, a u Biogradu na Moru šest višestambenih građevina s 36 stanova. U pripremi su objekti POS-a u Bolu, gdje se čeka usvajanje izmjene plana, i Belišću za koji je sklopljen predugovor, a Grad je preuzeo obvezu izrade projektne dokumentacije. Za Cres slijedi usklađenje projekta s uvjetima iz prostorno-planske dokumentacije, a za Cesaricu su za šest stanova sklopljeni predugovor i ugovor o prijenosu prava vlasništva te ugovor o izradi projektne dokumentacije. Za Kraljevicu se čeka pravomoćnost dozvole te će se pokrenuti postupci javne nabave za odabir izvođača radova i stručnog nadzora i konzaltinga, dok je za Lovran u tijeku usklađenje projektnog zadatka kao podloge za provedbu postupka javne nabave za usluge izrade projektne dokumentacije i u tijeku je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu.

U Đurđevcu se gradi građevina sa 12 stanova, a u Biogradu na moru šest građevina s čak 36 stanova

Za Poreč je lani pokrenut postupak javne nabave za odabir izvođača radova.

U Rovinju je sklopljen predugovor, a APN je napravio prijedlog projektnog zadatka te ga uputio Gradu na suglasnost. Za Solin je lani sklopljen predugovor o međusobnim pravima i obvezama čime je počela realizacija programa POS-a u Solinu za 71 kandidata koji se nalaze na konačnoj listi reda prvenstva. Grad Solin proveo je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije i sklopio ugovor. APN je dao suglasnost na katalog stanova.

Za Vis je formirana lista reda prvenstva s 21 zainteresiranom osobom. Ishođene su tri građevinske dozvole te je prošli mjesec održan sastanak s predstavnicima Grada o daljnjim aktivnostima.

U Vrsaru je formirana lista reda prvenstva s 53 zainteresiranih. Sklopljen je predugovor o MPO-u i ishođene su četiri lokacijske dozvole. Potencijalne iduće lokacije POS-a su: Zadar, Šolta, Trogir, Baška, Omišalj, Vrgorac, Podstrana, Umag, Kutina, Valpovo, Trilj, Buzet, Bjelovar, Sveti Filip i Jakov, Slatina, Ludbreg, Koprivnica, Split, Zagreb i Šibenik.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:04