TRŽIŠTE NEKRETNINA

Najljepše kuće za odmor na Kvarneru

Istražili smo kakvi su i gdje se nalaze objekti koji su najtraženiji u špici sezone na sjevernom Jadranu

Iako Dalmacija i Istra već godinama slove kao najpoželjnije hrvatske turističke destinacije koje privlače najveći broj turista i potencijalnih kupaca nekretnina, čini se kako bi sjeverni Jadran uskoro mogao doseći njihovu slavu. Naime, novi ciklus na tržištu nekretnina, koji podrazumijeva stabilizaciju cijena, povećanu potražnju, blagi porast broja transakcija i određen broj novih projekata, nije zaobišao ni Kvarner, koji posljednjih godinu dana ponovno dobiva na popularnosti. Jedan od razloga zasigurno je njegova lokacija, odnosno blizina glavnog grada, ali i odlična vikend-destinacija za Slovence, Talijane, pa čak i Nijemce i Austrijance. Što stranci, ali i domaći građani kao potencijalni kupci nekretnina traže i kupuju, razgovaramo s Brankom Papešom, direktorom agencije Dogma nekretnine.

- Tržište nekretnina definitivno se oporavlja. Naravno da su godine prije krize i dalje daleka utopija, ali zadnjih godinu i pol bilježi se kontinuirano i konstantno blago povećanje prometa nekretninama od tri do pet posto na godinu. Cijene su se stabilizirale i ne bilježi se više pad cijena nekretnina - komentira Papeš i dodaje kako se na Kvarneru bilježi sve više upita u segmentu skupljih nekretnina, gdje se bilježi 100-postotni rast potražnje za kućama za odmor s cijenom u rasponu od 200.000 do 500.000 eura. Kao potencijalni kupci takvih nekretnina, nastavlja, nisu samo stranci, nego i domaći klijenti, koji se pojavljajuju u sve većem broju.

- Moram istaknuti da se kod kuća za odmor ne radi o klasičnoj kupnji nkeretnine, nego većina kupaca u biti ulaže u posao. Klijenti su prepoznali ovaj vid ulaganja kao naisplativije jer se godišnji povrati uloženog kroz turistički tjedni najam kreću od 5 do 8 posto, što je daleko više nego što se može dobiti klasičnom štednjom ili oročenjem u banci - kaže i dodaje kako su kupci koji ulažu u kuće za odmor u dobnoj skupini od 45 do 65 godina, a riječ je o strancima, pomorcima, sportašima i poduzetnicima, uglavnom bolje stojećim građanima.

S druge strane, potencijalni kupci stanova uglavnom su u dobnoj skupini od 27 do 55 godina: mlađi koji tek formiraju obitelj pa kupuju prvu nekretninu te stariji koji mijenjaju i prilagođavaju stanovanje svojim mogućnostima i statusu.
- Najveći postotak kupaca kupuje nekretninu za život, i to u granicama do 100.000 eura, s tim da se u 50 posto slučajeva kupnja realizira putem stambenog kreditiranja - dodaje Papeš i nastavlja kako su građevinska zemljišta treći segment kupoprodaje.

- U pravilu kupci kada i kupe teren s postojećom dokumentaciju za gradnju objekta, gotovo uvijek mijenjaju projekt i prilagođavaju svojim potrebama i željama. Kupnja takvog terena je dodatna sigurnost kupcima da je teren građevinski, a cijena se formira na način da se uobičajenoj cijeni terena na toj lokaciji nadodaje uloženo u projektnu dokumentaciju, komunalne doprinose i takse - kaže.

Govoreći općenito o cijenama, Papeš ističe da su se stabilizirale te su već unazad godinu dana nepromjenjive. Tako se, primjerice, cijena starogradnje, ovisno o lokaciji, uređenju i ostalim kriterijima, kreće od 800 do 2000 eura po kvadratu, dok se novogradnje prodaju od 1250 do 2650 eura po kvadratu na području Rijeke.
Interesa tradicionalno ima i za otoke: Slovenci su zainteresirani za otok Krk, koji je najzanimljiviji otok potencijalnim kupcima zbog mosta, ali bilježi se interes i za Rab, Cres i Lošinj. Pritom svi otoci bilježe rast realizacije kupoprodaja.

Više informacija o ovim nekretninama potražite u galeriji u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:37