STAN OD 39 KVADRATA U PREČKOM

Napokon je gotov. Moj prvi stan!

Nakon gotovo godine dana potrage, mukotrpnih građevinskih radova, opremanja i beskrajnog odabira detalja sve je konačno spremno za useljenje. Krajnji rezultat: elegantan i ženstven interijer koji svakim centimetrom odražava osobnost vlasnice

Nakon dugotrajne i iscrpljujuće potrage za idealnim stanom na željenoj lokaciji, u zapadnom dijelu Zagreba, nekoliko kompromisa jer se zbog financijskih ograničenja, primjerice, morala odreći veće kvadrature, ali i nekoliko jasnih kriterija od kojih nije htjela odustati - kao što su orijentacija, pogled i balkon - mlada poslovna žena u ranim tridesetima napokon je odahnula: "Kupila sam svoj prvi stan!"

POGLEDAJTE VIDEO!

Međutim, ulaskom u novosagrađeni stan u Prečkom tek su krenuli pravi izazovi: kako organizirati kuhinjske elemente, gdje pozicionirati sofu i blagovaonski stol, koje materijale koristiti te ih uskladiti s postojećom bojom parketa od izbijeljenog hrasta, zatvoriti dva prolaza koja iz boravka vode u spavaći dio stana, koji nije zasebno odvojen nego je izložen pogledima, hoće li ostati dovoljno novca za preuređenje kupaonice... Toliko je bilo pitanja.

Zahvaljujući prijedlogu dizajnerice interijera Tine Kurpez iz Studija Karas, vlasnica stana je dobila osnovne savjete i ideje kako maksimalno iskoristiti 39 kvadrata u svoju korist te je dalje sama nastavila nadograđivati predloženo idejno rješenje. Međutim, nije bila ni svjesna što će joj se sve u tom procesu dogoditi.

No, krenimo redom. Prije svega razmišljala je o zatvaranju spavaće sobe.

- Kod kupnje malog stana uvijek je problematično pitanje spavaonice ako ona nije riješena kao zasebna soba. Razmišljala sam postaviti kliznu stijenu ili čak neke lijepe, teške dekore koji bi se vukli po podu. Ali, na kraju mi se svidjelo što se spavaća soba vidi i na neki je način dio dnevnog prostora. Simpatično mi je bilo što, želiš li doći s jedne strane kreveta na drugi, moraš proći kroz dnevni boravak - prepričava vlasnica stana i dodaje da je spavaću sobu prvu opremila jer je točno znala što želi: krevet s visokim uzglavljem i promišljenu rasvjetu.

- Postavila sam luster kupljen u Ikei, dva reflektora koja su usmjerena u ormar te noćnu lampu također iz Ikee. Iz obiteljskog stana prenijela sam male podne lampe, koje daju indirektnu svjetlost - kaže i pokazuje nam da u ormaru ima ugrađenu Sensio rasvjetu koja se pali svaku put kad otvori vrata, a pomaže joj da pronađe i najmanji komad odjeće.

Posebno je ponosna na krevet s uzglavljem rađenim po mjeri po uzoru na hotelske sobe, a ističe i dizajnerski stolić u ulozi noćnog ormarića, koji je kupljen u Et Ceteri

Interijer je jedinstven po spavaćoj sobi. Kako bi se s jedne strane kreveta došlo do druge, mora se proći kroz dnevni boravak

Budući da je kuhinja povezana s blagovaonicom i boravkom, cijeli prostor trebao je nekako skladno povezati u cjelinu, a cilj je bio postići uredan, ali opet ne i sterilan prostor. U tome su pomogle željene vinoteke u kuhinji i boravku, u kojima ukupno stane 100-tinjak butelja, a raspodijeljene su prema odjeljcima: bijela, crna, kontinentalna Hrvatska, primorska, Istra, strana vina, pjenušci... S tim da se u vinoteci u boravku čuvaju vrednije etikete, koje se otvaraju u specijalnim prigodama.

Velika želja bila je imati barem jedan komad namještaja koji je 100 hrvatski dizajn i hrvatska proizvodnja, a odgovor je ležao u Prostorijinoj 3angle fotelji i pripadajućem tabureu

Digitalnim glazbenim sustavom, koji bežično producira glazbu putem zvučnika, upravlja se pametnim uređajima iz cijelog stana

- Zbog ograničenih prostornih, ali i financijskih mogućnosti, kuhinju, regale u boravku i garderobni ormar u spavaćoj sobi radili smo po mjeri od iverala u kombinaciji bijele i šampanj boje, koji se odlično uklopio uz boju parketa. Tog se izazova prihvatio stolar Alen Benko, koji mi je pomagao i pri ugradnji štafli u hodniku - kaže vlasnica i dodaje kako su regali osmišljeni kao poluotvorena biblioteka s policama koje krase uokvirene fotografije dragih ljudi.

Vinoteka je raspodijeljena prema odjeljcima: bijela, crna, kontinentalna Hrvatska, primorska, Istra, strana vina, pjenušci... s tim da se u boravku čuvaju vrijedne etikete koje se otvaraju u specijalnim prigodama

Dio kuhinjske radne plohe je ustvari već dio dnevnog boravka, budući da izlazi iz zone keramičkih pločica i ulazi u zonu parketa. Taj je prostor namijenjen voću i mirisu za dom, iznad kojeg je vinoteka, pa je postao mjesto okupljanja dragih gostiju

Uslijedio je odabir Natuzzijeve sofe te Prostorijine fotelje i taburea, a dugo se dvoumila između boja.

- Da sam bila hrabrija, možda bi crvena ili još bolje zagasitocrvena boja fotelje odlično podigla cijeli prostor, no plava mi se ipak činila najsigurnijom - kaže, a od dragih detalja ističe dizajniranu zdjelu za voće iz Et Cetere.

Najveća intervencija u stanu odnosila se na kupaonicu, a uređenje kompletnog stana oduljilo se upravo zbog tih radova. Naime, pomalo naivno vlasnica je vjerovala majstorima, a na kraju se ispostavilo da je svaki put morala angažirati novog majstora kako bi sanirao pogreške prethodnog. Tako su četiri majstora prošla kroz kupaonicu, a kad se sve činilo gotovim, došlo je do novih rušenja, sanacija i ponovnog postavljanja pločica. Ipak, postignut je željeni rezultat: dizajnerska kupaonica s lebdećom stepenicom walk in tuša.

A kako nam može opisati balkon?

- U obiteljskom stanu okusila sam što znači imati balkon i jednostavno sam znala da ga moj stan mora imati. Od toga nisam htjela odustati. Balkon je dovoljno velik da se na njemu može i ručati, i družiti, i čitati, a navečer uživam kad upalim svijeće... - kaže vlasnica i dodaje kako voli boraviti na balkonu, a kada otvori balkonska vrata ima dojam dodatne prostorije u stanu, ali na otvorenom. A to će joj, kaže, itekako biti potrebno za česta planirana druženja.

Pogled s balkona puca na uređen park, livadu i krovove zgrada, a za lijepog vremena u daljini se vidi i Arena Zagreb

Uoči tuluma za useljenje, što je nepisano pravilo za sve nove i buduće vlasnike prvih stanova, pohvalila se i novim glazbenim sustavom:

- Najjednostavnije rečeno, Sonos su pametni zvučnici s integriranim sustavom u sebi, koji produciraju glazbu s bilo kojeg pametnog uređaja u domu kao što su mobitel, tablet, PC i TV, a njima se upravlja putem aplikacije koja se instalira na uređajima. Jedini uvjet je Wi-Fi - kaže i dodaje da je zvučnike postavila u različite prostorije, a svi su međusobno povezani bežičnom mrežom, tako da se kretanjem po stanu može slušati ista ili, pak, različita glazba. Jedva čekam party!

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Video: Jura Cukar/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:48