Kuća u Ičićima

Našli su ružno pače i pretvorili ga u labuda: kako je obitelj Pašić iz Rijeke izgradila vilu svojih snova

Moramo priznati kako nije bilo sve bajno od početka. Nakon kupnje, kada smo prvu noć prespavali u vili, shvatili smo da je objekt jeziv i treba hitnu kompletnu rekonstrukciju - prisjećaju se vlasnici danas

U obitelji Pašić puno je arhitekata i inženjera građevine. Ne čudi stoga što su prije 20 godina zajedno odlučili pokrenuti i biznis te su danas vlasnici uspješnoga građevinskog poduzeća Neimar u Rijeci. Njihova kuća, koju jedan dio godine koriste oni, a drugi dio godine iznajmljuju, ima vrlo zanimljivu priču.

Nalazi se u Ičićima, šarmantnome mjestu u Kvarnerskom zaljevu, i godinama je bila zanemarena te je propadala. Obitelji Pašić je taj objekt dugo promatrala, razmatrala i željela. Sanjali su kako bi bilo lijepo adaptirati i urediti tu divnu kuću, jednu od prvih kamenih kuća u Ičićima. Nakon dugog razmišljanja, razgovaranja i analiziranja obitelj je shvatila da se isplati uložiti u derutnu kuću naziva Villa Rustica i uz stručnu intervenciju napraviti od nje raskošno zdanje koje će izazivati divljenje svih koji je vide i uđu u nju.

- Mi smo zapravo obitelj iz Rijeke koja već dulje redovno posjećuje Opatiju i mjesta oko nje te uživamo gledati stare vile, parkove i ostala antikna blaga. Ipak, moramo priznati kako nije bilo sve bajno od početka. Nakon kupnje, kada smo prvu noć prespavali u vili, shvatili smo da je objekt jeziv i treba hitnu kompletnu rekonstrukciju - prisjećaju se i dodaju kako je nekoliko mjeseci trajalo njihovo detaljno pregledavanje kuće.

Najviše ih je mučilo stanje fasade pa su krenuli u ozbiljno istraživanje ne bi li saznali što se nalazi ispod nje. Kad su otkrili da se radi o predivnom autohtonom crnom kamenu, tzv. poljanskoj žili, sreći nije bilo kraja. Od ružnog pačeta nastala je prava ljepotica, možemo slobodno reći najljepša u tom dijelu Ičića. Tri godine trajala je obnova, svaki detalj je pomno promišljen i želja je bila da sve ostane autentično što više - ponosno pričaju.

Zemljište, kompletno s kućom, ima 809 kvadrata, stambeni prostor 260, a bazen 56 kvadrata. Unutar kuće nalazi se i cisterna od 36 metara kubnih koja može opskrbiti kuću vodom. Kompletno uređenje potpisuje obiteljska tvrtka Neimar.

- Svaka soba u kući je drugačija i posebna na svoj način i svaka ima svoje ime. U dnevnom boravku na zidu je slika Opatije, djelo naše kćeri. Stare grilje i unutarnja vrata su od ariša, sve smo to obnovili i ostavili kako je bilo prvobitno i drago nam je što smo mogli sve spasiti. Što se tiče elektrike, gradske vode, grijanja i hlađenja, sve instalacije su napravljene nanovo jer u kući nije bilo ničega. Rađen je novi krov i obnovljena je fasada. Boje zidova pokušali smo ostaviti u bojama kakve su bile originalno i ostavili smo stare tehnike farbanje i cvjetne uzorke po zidovima.

Po slikama se vidi specifičnost kuće, od prekrasnog teraca na podovima koji je obnovljen i poliran te daje posebnu eleganciju gornjem katu, obrađenog kamena izvana i iznutra. Prizemlje je također ostalo autentično kao i gornji kat, koje povezuju posebno projektirane stepenice. Rađene su po mjeri od kovanog željeza s izrađenim rupama pri kraju svake stepenice te se dobiva dojam da svjetlost prolazi kroz njih. Sobe su obnovljene sa starim obnovljenim podnim gredama, a posebno kupaonica u marokanskom stilu, u tzv. špilji kakvu smo našli prvobitno - pričaju i kažu kako su u odabiru namještaja bili jako precizni i nisu pristajali na kompromise.

Namještaj je uglavnom nov, uz dodatke starih stolaca, lustera, tepiha i drugih detalja koje je obitelj Pašić nabavljala po cijeloj Hrvatskoj i izvan nje.

- U kući smo našli staro korito koje smo renovirali i pretvorili u stolić za hodnik, koji drže komadi ograde stare 100 godina. U sklopu kuće nalazi se i prostorija koja je uređena u konobu, također sva u kamenu i cigli, u kojoj su ostale stare grilje, prve od te kuće. U prizemlju, pak, stari obiteljski gobleni ukrašavaju zidove. Do konobe se nalazi garaža s pogledom na more, Rijeku i prekrasnu Villu Munz, u koju stanu dva velika automobila, a vani je još jedno parkirno mjesto - pričaju.

Pozornost privlači i divna kuhinja Ville Rustice koja je sva u kamenu i cigli. Dizajnerski je minimalistička, što su vlasnici i i htjeli, ali pritom je superfunkcionalna. Iz kuhinje se izlazi na veliku terasu gdje je roštilj i okupljalište za obitelj i prijatelje s pogledom na more i fenjere stare 100 godina, koji krase kuću te su obnovljeni s motivom starih jedrenjaka. Iznad vanjske terase je krov koji prekriva terasu sa starim kanalicama koje su obojene posebnim bojama i ručno rađene.

- Jako volimo i blagovaonski stol za deset osoba koji je centar druženja naše obitelji i prijatelja kada nisu sunčani i lijepi dani i ne može se biti na terasi - ističu.

Foto: Damir Žunić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:57