DIVOTA U SPLITU

Nekada stari dvor, danas bajkoviti 'zeleni' restoran

Na adresi Obrov 4 Jelena i Danijell Nikolla uočili su novu dobru poslovnu priliku kada se u blizini oslobodio prostor starog splitskog dvora

PROFIL

  • INFO: Vegetarijanski restoran Pandora Greenbox
  • ADRESA: Obrov 4, Split
  • VLASNICI: Jelena i Danijell Nikolla
  • PROJEKT: arhitekti Tanja i Franz Zahra
  • UREĐENJE: vlasnici
  • KONTAKT: Facebook/Pandora Greenbox plant-based food

Preko puta dobro poznatog splitskog restorana Corto Maltese, koji je prije nekoliko godina bio predmet zanimanja svih medija, a i dalje održava dobar glas, uselio se novi restoran istih vlasnika pod nazivom Pandora Greenbox. Na adresi Obrov 4 Jelena i Danijell Nikolla uočili su novu dobru poslovnu priliku kada se u blizini oslobodio prostor starog splitskog dvora. Vlasnici su odmah znali da ga žele vratiti u život i to su postigli sami uz pomoć nekolicine prijatelja i, kako kažu, vrsnih splitskih majstora.

- Arhitekti Tanja i Franz Zahra su napravili nacrte, a za uređenje cijelog prostora smo se pobrinuli mi - navodi Danijell. Ne želeći sami sebi stvarati konkurenciju, na temelju istraživanja tržišta vlasnici su odlučili da će Pandora biti vegetarijanski restoran.

Jelena i Daniell su prvo svom novom restoranu dali ime, a potom su nastavili dalje s radovima. Objašnjavaju nam kako je došlo do toga: - Ime smo dali po Pandori, koja je Cortova ljubav iz stripa, i time smo ga povezali s našim drugim restoranom, Corto Malteseom. Prezime Greenbox smo mu dali u smislu Green - zelena boja koja asocira na vegetarijanstvo, a box po Pandorinoj kutiji iz mitologije. Volimo mitologiju, strip, fantastiku…

Prostor je prije preuređenja bio trgovina, u potpunosti zatvoren knaufom, u obliku kvadrata. Kako su radovi napredovali, tako se pomalo otkrivalo da se radi o starom dvoru, u što su se Jelena i Danijell zaljubili i za jedini si cilj postavili da nekako otvore prostor i vrate mu stari život. To je ujedno i usmjerilo stil uređenja. Prostor je u potpunosti preuređen, od novih instalacija, struje, vode, ventilacije, pa do postavljanja kompletno nove kuhinje i svih pripadajućih aparata. Kako se uklanjao knauf i otvarao prostor, morali su se renovirati i svi zidovi, podovi, strop. Vlasnik nam je rado opisao pojedinosti kojima su se bavili pri renovaciji: - Jedan zid smo zatvorili u knauf i na njega nacrtali Pandoru. Drugi, kameni zid smo očistili i nanijeli nove fuge koristeći mahovinu koja se penje po fugama. Zadnji zid smo ostavili kako smo ga i našli jer nam se takav svidio - stara bijela žbuka.

Danijell također navodi kako u prostoru nije bilo rasvjete: - Postavili smo osam krovnih prozora i otvorili cijeli prostor dajući mu mnogo sunca i zraka. Navečer je poseban ugođaj, postavili smo 100 m malih lampica da izgleda kao zvjezdano nebo. S jedne strane zida kroz prozor se vide svijetlom obasjani kameni svodovi crkve, a u planu nam je još nabaviti reflektore koji će naglasiti ‘svodove’.

Početna ideja je bila da se postigne izgled zapuštene terase, tako da su vlasnici upravo zbog toga oko svih zidova stavili velike posude u koje su zasadili četiri vinove loze (s plodovima), četiri divlje loze, dvije smokve (jedna s plodovima), dvije velike ruže penjačice i četiri jasmina. Vlasnica nam pokušava dočarati kako će to izgledati u budućnosti: - Jedan cijeli zid će ‘pojesti’ divlja loza koja se već sada užurbano penje po zidu ispunjavajući prostor zelenom bojom. Taj zid zovemo ‘četiri godišnja doba’ jer tijekom godine četiri puta promijeni boju, od zelene do crvene i žute, a na kraju lišće otpadne te otkrije kameni zid s mahovinom preko fuga. Što se tiče cvijeća, ono se napaja vodom iz kondenzacije klime koju smo povezali bakrenim cijevima i slavinama.

Lice separea su uredili ciglama, a po fugama su koristili mahovinu koja se 'spušta' prema podu. Na nekim mjestima je i dotakla pod, “razlila” se po pločicama skupa s travom te ispunila svoju ulogu stvarajući izgled zapuštenog dvorišta.

Vlasnici nam ne daju otići dok nam ne prepričaju još jedan zanimljivi detalj, možda i najzanimljiviji: - U samom središtu prostora zatekli smo betonski stup koji nismo mogli pomaknuti. Mrzili smo ga. Nismo se mogli s time pomiriti te smo odlučili izraditi masivno stablo oko njega. Stablo raste iz velikog polurazbijenog zelenog kovčega koje probija krov, iz kojeg izlaze grane koje ujedno služe i kao svojevrsna pergola po kojoj se loza hvata i stvara pravac. Izrađeno je od preko 250 m greda i mnogo ljepila. Nakon što smo napravili oblik, oblijepili smo ga korom drveta koju smo nalazili po Mosoru i nabavljali od lokalnog drvnog centra. Sve smo sami dovezli i izradili.

Kao što je Corto spasio Pandoru, tako su i Jelena i Daniell spasili ovaj prekrasni splitski kutić i dali mu život koji zaslužuje. Sve fotografje ovog divnog prostora iz bajke možete pogledati u našoj galeriji koja se nalazi u nastavku.

Foto: Kate Ševo i Luka Kivela

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:36