KRETANJE UNUTAR SIGURNIH GRANICA

NEKRETNINE NIŽE VRIJEDNOSTI SVE TRAŽENIJE: Građevna zemljišta za gradnju obiteljske kuće koje kupci planiraju urediti za trajno stanovanje sve veća

 Living4media
Više kvadrata, u vrijeme pandemije predstavlja i više slobode. Veća stambena površina, te vlastita okućnica i po mogućnosti i vlastiti vrt, u tom su razdoblju predstavljali i veću zonu kretanja unutar sigurnih granica

Globalna pandemija korona virusa u relativno je kratkom vremenu promijenila načine života većine stanovnika, a promjene je donijela i na tržištu nekretnina. Kvaliteta života u izolaciji za vrijeme pandemije bitno se razlikovala onima koji žive u stanovima ili u kućama. Više kvadrata, u takvim razdobljima predstavlja i više slobode. Veća stambena površina, te vlastita okućnica i po mogućnosti i vlastiti vrt, u tom su razdoblju predstavljali i veću zonu kretanja unutar sigurnih granica.

Ivana Čikić iz agencije za nekretnine Dom ekspert rekla je kako je, kada se govori o prodaji nekretnina, koronavirus promijenio sliku potražnje.

"Klijenti nas zovu za nekretnine niže vrijednosti: građevna zemljišta za gradnju obiteljske kuće, vikendice, odnosno kuće za odmor koje kupci planiraju urediti za trajno stanovanje" - rekla je Čikić, te dodala: "Kuće više vrijednosti koje smo prethodno prodavali, i to vrijednosti od stotinjak tisuća eura sada su stavljene postrani. Vjerojatno kupci za takve nekretnine čekaju novi val subvencija preko APN-a. Nije do kraja jasno jesu li te promjene nastale zbog koronavirusa ili zbog najavljenih subvencija za rujan".

David Dvoracek, Unsplash

Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla rekao je kako se nekretnine kupuju i dalje, ali je dinamika manja jer su kupci oprezniji. "Više se traže stanovi u novijim gradnjama, iznenađujuće je porasla potražnja za zemljištima za gradnju kuće. Jedan od razloga je izolacija u karanteni."

Promjene cijena kuća oglašavanih putem Crozilla.com u brojnim gradovima bilježe tek minimalna mjesečna odstupanja, no na godišnjoj razini zabilježen je porast vrijednosti od 1,7 posto. Podaci su pokazali da su kuće tijekom travnja u prosjeku bile oko 24 posto jeftinije nego stanovi, a najveća razlika u njihovim cijenama bila je u Opatiji i Zagrebu.

Za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Opatiji se u prosjeku tražilo 2247 eura, dok su cijene tamošnjih stanova bile čak 987 eura više. U Dubrovniku je ta razlika iznosila 745 eura, u Zadru 681 euro, a u Šibeniku 664 eura.
Velika razlika u cijenama zabilježena je i u Zagrebu. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su cijene zagrebačkih kuća u prosjeku oglašavane po 1361 euro, što je čak 774 eura po kvadratu jeftinije od stanova.

Defleur Magali, Unsplash

U Varaždinu se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 752 eura, što je 508 eura manje od cijene kvadrata tamošnjih stanova. Razlika od 371 euro po kvadratu zabilježena je u Osijeku, a za kvadratni metar kuća u prosjeku se tražio 601 euro.

Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar, Samobor i Pula - gradovi su u kojima se tijekom travnja na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživala ponuda kuća za prodaju. Osim domaćih, za kućama su interes pokazivali i potencijalni strani kupci,od kojih su "u prvim redovima" bili oni iz Švicarske, Njemačke, Slovenije, Austrije i BiH. Strance, pak, ponajviše zanimaju kuće na moru, a pritom su najtraženije bile one u Crikvenici, Poreču, Viru, Zadru i Krku.

Foto: Living4media, Unsplash

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:11