Po principu “ključ u ruke”

OAZA OD 33 KVADRATA NA MURTERU Fantastičan makeover oronulog i zapuštenog dijela samostojeće kuće

Kako to izgleda kada investitor angažira projektanta da mu apsolutno sve odradi, ukratko - od ideje do realizacije? Projekt makeovera oronulog i desetljećima zapuštenog dijela samostojeće kuće prihvatio je Krešimir Sandro Sloković koji je sve i osmislio

Naslijeđena djedovina, kako to obično biva, zna zadati više problema nego veselja. Oronuo i desetljećima zapušten dio samostojeće kuće u Tisnu na otoku Murteru, koju je naslijedila jedna obitelj, bila je za njih velik izazov. Dugo su razmišljali što napraviti s tim.

Razmišljali su prvo o rješavanju prodajom nekretnine u brzom roku. No, previše su, priznaju nam, bili emotivno vezani za nekretninu da bi se na to odlučili.

Kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom ima 16,95 kvadrata, dok spavaća soba ima 9 kvadrata

TROŠKOVI

Zatim su imali dvojbu - sanirati ili adaptirati. Sanacija je djelovala kao nemoguća misija prvenstveno zato što nisu postojali priključci za vodu, odvodnju i električnu energiju te još mnoga druga inicijalno neplanirana financijska izdvajanja. Na kraju su se, kažu vlasnici, odlučili za najbolje i zapravo jedino logično rješenje koje se na prvu činilo kao neizvedivo - sanaciju nekretnine.

- Znali smo da će troškovi biti vrlo visoki, no razmišljali smo kako bi se s obzirom na lokaciju nekretnine, otprilike 15 metara od mora i uz samu rivu, mogli vratiti uspješnom i brzom prodajom - objasnili su.

Dodali su kako je zbog dislokacije objekta od mjesta prebivališta vlasnika, kao i nedostatka vremena zbog poslovnih i obiteljskih obaveza, dogovorena projektnu, tehničku i dizajnersku realizaciju “ključ u ruke”, uz naglasak na apsolutnoj tehničkoj i kreativnoj slobodi, za što je potrebno veliko povjerenje između investitora (vlasnika) i projektanta. Ovaj zahtjevan zadatak vlasnici su povjerili Krešimiru Sandru Slokoviću koji potpisuje projekt, realizaciju i dizajn.

Sam dizajn prostora zamišljen je i realiziran s više rasvjetnih tijela (27) kako bi se istaknuli detalji poput kamena u zidu boravka i spavaće sobe te dodatno kako bi svojim varijacijama mijenjali dojam prostora ovisno o raspoloženjima

U središnjem dijelu interijera dominira vrlo funkcionalna sofa na razvlačenje s integriranim spremištem

ORGANIZACIJA

- Radovi su zahtijevali izradu gornje i donje armirano-betonske konstrukcije (postojeća međukatna konstrukcija je od grednika, a ruševno krovište jednostavan drveni krov s pokrovom od crijepa). Nadalje, trebalo je izvesti priključke vode, odvodnje, struje i spajanje na mrežu, kao i razvod svih instalacija, izradu glazure, obradu postojećih zidova u interijeru i eksterijeru. Postojeća stropna konstrukcija od greda se zadržala radi estetskog dojma, jer su grede bile u iznenađujuće dobrom stanju, a nakon obrade zasjale su u željenom efektu. Istodobno se radilo i na detaljima kao što je ubacivanje autohtonog kamena u zidove te njihovo osvjetljavanje ugođajnom rasvjetom. Izvedene su i glazure sa završnim pokrovom od keramike u imitaciji drva, a električno podno grijanje je postavljeno u sve prostorije te uz invertersku klimu i dodatnu puhalicu u kupaonici dopušta cjelogodišnje korištenje prostora. Ugrađena je PVC stolarija s aluminijskim “škurama” radi zaštite od insolacije, a pogotovo jakog juga koji je u kombinaciji s kišom koja tada doslovno pada vodoravno, probijajući se u sve pore objekta. Naravno, montirani su i komarnici. Fasada je izvedena u klasičnoj termo žbuci kako bi objekt ostao paropropusan jer su postojeći zidovi debljine 40 cm. To je napravljeno zbog ispuštanja vlage iz prostora, koja je značajna u tom podneblju. Pregradni zidovi su izrađeni od gipskartonskih ploča na metalnoj potkonstrukciji, zvučno i toplinski izolirani mineralnom vunom.

Naravno da je prilikom realizacije dolazilo do svakakvih problema, i to onih komično-tragičnih, poput izvedbe prodora u fasadnom zidu fi 6 cm, a konačni rezultat je rupa 40x40x40 cm (kamena stijena) - sa smiješkom objašnjava projektant Krešimir Sandro Sloković koji je jako zadovoljan kako je u konačnici ispao ovaj projekt apartmana od samo 33 četvorna metra. Prostor je, kaže, dobro organiziran: hodnik od 3,36 kvadrata (u kojem je integriran ormar za perilicu rublja i bojler), spavaća soba od 9,31 kvadrata, kupaonica od 2,97 kvadrata te kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom od 16,95 kvadrata. U ovom posljednjem, najvećem dijelu apartmana nalaze se sofa na razvlačenje s integriranim spremištem, ugradbeni frižider i zamrzivač, kuhinjski blok s perilicom suđa i stol na razvlačenje. Iz te prostorije izlazi se i na mali balkon od 3,78 kvadrata.

NAMJEŠTAJ

- Sam dizajn prostora zamišljen je i realiziran s više rasvjetnih tijela (27) kako bi se istaknuli detalji poput kamena u zidu boravka i spavaće sobe te dodatno kako bi svojim varijacijama mijenjali dojam prostora ovisno o raspoloženju i željama. Većina namještaja je nabavljena u Ikei te je isti i djelomično prerađen sukladno zahtjevima zamišljenog dizajna (ormari, vješalica u hodniku, zidni ukrasni panel hodnika…). Ostali dijelovi namještaja i dekora nabavljeni su u raznim trgovinama u nedalekom okružju od same lokacije - istaknuo je Krešimir Sandro Sloković.

Vlasnici su nam za kraj otkrili kako su se odlučili, nakon što su vidjeli kako dobro izgleda apartman, ne prodavati ga i ne iznajmljivati ga. U njegovoj ljepoti i udobnosti, kažu, uživat će samo oni i to kada god to požele.

Foto: Nikolina Vuković Stipaničev

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:43