U POSJETU

Njihov dom iz snova od 43 kvadrata u Ozlju

Kad se male ruke slože, sve se može ... Ovo je priča o interijerskoj kreativi. Mladi bračni par uredio je svoj prvi dom s puno ljubavi i entuzijazma, baš onako kako su htjeli i kako im je odgovaralo. Rezultat je fantastičan, originalan i cool

  • INFO: stan od 43 četvorna metra
  • LOKACIJA: Ozalj
  • UREĐENJE: vlasnici, Ivana i Zvonimir

Prekrasno mladenački osmišljen i uređen mali stan para Ivane i Zvonimira, veličine 43 kvadrata nalazi se u centru gradića Ozlja, grada u povijesti vezana za Zrinske i Frankopane. Ulazni prostor spojen je s blagovaonicom i kuhinjom, na njega se nadovezuje i kupaonica, a zidom uz koji su vlasnici smjestili radni prostor odvojen je od dnevnog boravka, iz kojeg se ulazi u spavaću sobu.

- Minimalnim promjenama prijašnjeg stanja povećali smo kuhinjski prostor. Kupaonica i spavaća soba su male, ali taman dovoljno velike za svoju namjenu. Kuhinja i blagovaonica imaju stakleni konzolni istak koji često razmještamo, a trenutačno su u njemu biljke kojima je to najdraži dio stana. One su uvijek tu, njih više ili manje, a nekad im se pridruži fotelja s knjigom, bicikl, bor... ovisno o godišnjem dobu - opisuje nam Ivana Jandri, koja je arhitektica po struci.

Naime, kako bi dobili radni dio dnevnog boravka, nisu željeli fizički spajati boravak s kuhinjom, nego je zid između poslužio upravo za radni stol. Namještaja imaju onoliko koliko je nužno jer bi im, kako smatraju, dodatno pokućstvo smanjilo prostor. Sve što su mogli podigli su s poda na zidove.

Kako bi dobili radni dio dnevnog boravka, vlasnici nisu željeli spajati boravak s kuhinjom, nego im je poslužio upravo kao radni stol

- Namještaj je dijelom kupovni, a dio smo sami izradili, kao na primjer radni stol, kuhinjski stol, vješalice, sve police uključujući i kuhinjske na kojima su začini, kuhinjsko staklo s fotografijom šume, trokutastim uzorkom i LED trakom, radnu površinu kuhinje, stolić u boravku, naljepnice, natpise i drugo - navodi Ivana.

Sve su police metalne i crne ili bijele boje, ovisno na kojem se zidu nalaze. Ulazni prostor je također u crnoj i bijeloj boji horizontalno podijeljen, a na liniju se nastavlja radna površina kuhinje.

- Linija prelazi i preko vrata od kojih je na ulaznim vratima crno polje zamijenjeno našom fotografijom zimske šume, što ne znači da se taj motiv neće uskoro promijeniti, jer sve s vremenom mijenjamo, dodajemo i oduzimamo - opisuje ona.

Vlasnici su sami izradili puno toga u stanu, među ostalim kuhinjski stol, kuhinjske police na kojima su začini, kuhinjsko stalko s fotografijom šume te radnu površinu kuhinje

Spavaća soba je jedina prostorija koja je do zadnjeg centimetra popunjena. Osim kreveta i prolaza, dovoljno velikog da mu se može pristupiti, ormari su popunili ostatak volumena, čak i iznad kreveta.

‘’Noćni ormarić’’ je komoda u koju stane još stvari, kao i krevet u kojem ima mjesta za odlaganje jer, ipak, morali su negdje smjestiti sve stvari. U kupaonici umjesto ormara imaju kolica na kojima su stvari, ona su pomična i promjenjiva kao i još neki dijelovi namještaja u stanu, tako da ih s vremenom mogu razmještati.

Ivana radi kao arhitektica, a Zvonimir u Pučkom otvorenom učilištu i u firmi koja izrađuje reklame.

- Dobra smo kombinacija jer ja većinom smišljam i radim grafičku pripremu za namještaj, on ga izrađuje, a kad nam dosadi, on smišlja, a ja pomažem u izradi. Uglavnom zajedno moramo proći kroz detalje kako ćemo što napraviti - kaže Ivana.

Najdraži im je dio stana vanjski boravak, odnosno, kažu nam, to je odlazak u prirodu, a kada nisu vani, najviše vremena provode u dnevnom boravku pijući kavu na tepihu i gledajući kroz prozor.

Njihove su police u stanu ispunjene mnogim ukrasima i zanimljivim detaljima.

- Na policama su većinom uspomene s putovanja, knjige, pokloni i fotografije nekih dragih nam ljudi, biljke i slično. To su ujedno i stvari koje dom čine toplijim, stvarčice koje nam nešto znače, od kojih svaka ima svoju priču. Biljke uvijek oživljavaju prostor, ne možemo si zamisliti koliko bi sve bilo hladnije bez njih. Kad smo već kod stvari koje dom čine ugodnijim, tu je svakako i glazba koja je uvijek prisutna, uvijek različita, ovisno o prigodi i društvu - od duba do filmske glazbe, od 60-ih do danas... - ispričala je Ivana Jandri, čiji nam se dom jako svidio.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:12