ZGRADA SA ZELENOM FASADOM I KROVOM

Nova trgovina Ikee u Beču kakvu još niste vidjeli!

 

IKEA nas neprestano bombardira novim projektima i suradnjama. Danas vam želimo predstaviti novu prodavaonicu u austrijskoj prijestolnici. Smještena na bečkoj stanici Westbahnhof, ova će se zgrada sa sedam katova razlikovati od bilo koje IKEA trgovine koju ste vidjeli. Ne samo da ima zelenu fasadu i krovnu terasu, već neće imati parkiralište za automobile. Ovaj je inovativni koncept usmjeren na gradske kupce i kretnje biciklom i vrhunskim bečkim prometnim sustavom.

IKEA Westbahnhof uključuje cijeli asortiman proizvoda koji kupci očekuju. No, iako će moći iznositi iz trgoviner male predmete, Ikea je osigurala novi sustav za veće komade. Poboljšana logistička služba osiguravat će isporuku svih ostalih predmeta u domove kupaca - u roku od 24 sata. Riječ je o novon načinu kupovine koji kupcima pruža veću praktičnost i udobnost.

Nekonvencionalni dizajn zgrade zajednički je napor arhitekata studija querkraft architekten i Ikeinih arhitekata. Cilj je bio stvoriti neformalni prostor u kojem cijela zajednica može uživati. Zapravo će zeleni krov biti otvoren za javnost čak i nakon radnog vremena prodavaonice. Osim bujnog zelenila, prostor imati kafić koji poziva zajednicu na okupljanje i druženje s prijateljima.

Arhitekti su zamislili vanjsku školjku zgrade kao policu, s različitim zonama za terase, zelenilo i prostore praktične namjene poput toaleta, dizala i stepenica. 160 stabala integriranih u vanjsku školjku pomoći će u grijanju i hlađenju, održavajući uravnoteženu mikroklimu.

U želji da zadrži dobrosusjedske odnose, Ikea će integrirati ii druge tvrtke u zgradu. Zadnja dva kata su rezervirana za 345-sobni hotel Jo & Joe Open House, koji će imati restoran i bar na krovu. Konačno, nekoliko poduzeća koja su djelovala na mjestu prije izgradnje vratit će se u novu zgradu. Ovo uključuje ljekarnu, frizerski salon i pekaru da zaokruže usluge dostupne pod jednim krovom.

IKEA Westbahnhof započela je s izgradnjom 7. siječnja 2020. godine, a otvaranje se očekuje 2021. godine.

Izvor: mymodernmet.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 00:53