COOL MJESTO

Nova zagrebačka omiljena adresa Piano bar u kavani Kavkaz

    AUTOR:
    • Iva Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 28.01.2019. u 09:25

Arhitektica Mirta Mujačić Đaković kaže kako će prostor imati raznovrsnu namjenu; tu će se održavati izložbe, objedovati, nastupati...

Iako se činilo da je bogata prošlost Kavkaza mnogima dobro poznata, kavana na početku Masarykove ulice u Zagrebu nedavno je otkrila i neke svoje tajne.

Naime, tijekom uređenja prostora pod skrivenim gradskim svodovima otkriveno je pravo blago, dosad neviđen arhitektonski zanimljiv prostor u kojem je, prema zamisli vlasnika, za goste otvoren Piano bar.

Uređenjem ovog bara željeli smo istaknuti postojeću arhitektonsku sliku prostora kojim dominiraju istaknuti svodovi od opeke, dajući mu toplinu i osjećaj prošlosti, kao da se iz tih ciglica isčitava rukopis nekih prošlih vremena

 

 

POSJETITELJI

Uistinu je neobično što je taj impresivni prostor dugo bio nepoznat javnosti jer je priča kavane Kavkaz od 1906. duboko utkana u priču Zagreba. Tijekom burnih desetljeća u Kavkazu su se okupljali književnici, glumci, novinari, kritičari i zaljubljenici u kazalište, a među redovitim posjetiteljima Kazališne kavane bili su i Antun Gustav Matoš, Tin Ujević, Antun Branko Šimić i mnogi drugi. Posljednji korak u povijesti kavane dogodio se prije tri mjeseca, kada je, nakon dvije godine radova, javnosti predstavljeno njezino novo ruho te joj je vraćen nekadašnji sjaj.

 

KRUŽNA KOMUNIKACIJA

Arhitektica Mirta Mujačić Đaković dala je svoj osvrt i na dio prostora Kazališne kavane Kavkaz u kojem je otvoren Piano bar.

- Uređenjem prostora željeli smo istaknuti postojeću arhitektonsku sliku prostora kojim dominiraju istaknuti svodovi od opeke, dajući mu toplinu i osjećaj prošlosti, kao da iz tih ciglica iščitavamo rukopis nekih prošlih vremena. Željeli smo ostvariti kružnu komunikaciju koja je nekad postojala u gornjem ulaznom prostoru i učiniti ovaj dio mjestom raznovrsne namjene, bilo kao prostor izložbe, kao restoran, prostor za multimedijska događanja, kazališne komade, scenske nastupe i slično.

 

Foto: Stanislav Cvitković

Izdvajamo

Iz drugih medija