VRHUNSKA STANOGRADNJA NA MORU

Nove zgrade u povijesnom dijelu Šibenika

Jedine nove zgrade u povijesnom dijelu Šibenika, koje su gotovo dovršene, nudi tvrtka Stanovi Jadran. Dva objekta povezana su prizemnom etažom. Prednji južni objekt, koji je u prvom redu do mora na rivi, ima tri stana na dvije etaže, a stražnji četiri stana na tri etaže. Nude rijetko viđen komfor po pitanju veličine prostorija

U staroj gradskoj jezgri Šibenika završava se atraktivan projekt Peškarija, jedina stambena novogradnja u ovom dijelu grada. Projekt Peškarija na samoj je rivi, uz crkvu Sv. Dominika, sto metara od katedrale Sv. Jakova koja je na UNESCO-ovu popisu.

Dvije zgrade izvode se prema projektu arhitekta Ive Vojnovića. Završavaju se vanjski radovi i paralelno rade unutarnji. Projekt sadrži sedam stanova, od kojih svaki ima pogled na more, a neki od njih i na katedralu Sv. Jakova i tvrđavu Sv. Mihovil. Prednost je i mogućnost dolaska na lokaciju automobilom te veza ispred objekta.Tradicionalni način života dalmatinskog podneblja očitava se u organizaciji stanova prema vanjskom sadržaju, gdje je gotovo 50 posto stanova otvoreni prostor.

Useljenje je planirano u siječnju 2019. godine

Pročelje novih zgrada napravljeno je od očišćenog starog kamena koji je bio dio dominikanskog samostana koji je tu prije stajao. Projekt se zove Peškarija jer je ondje bila i gradska tržnica

Investitor projekta je tvrtka Stanovi Jadran d.d. Predsjednika Uprave Tonija Jeličića Purka pitamo zašto se projekt zove Peškarija.

- Ime potječe od svrhe lokacije iz 1958. godine, kad je ovdje bila gradska ribarnica. Još ranije, prije bombardiranja u Drugom svjetskom ratu tu su bili dominikanski samostan i bunari koji su opskrbljivali grad Šibenik pitkom vodom - odgovara T. Jeličić Purko.

Pročelje će biti završeno u listopadu, a useljenje se planira u siječnju 2019. godine.

GRADSKI BEDEM

Uz želju da se budućim stanarima pruži vrhunska kvaliteta življenja, investitorima je glavna nit vodilja bila uklapanje projekta u stari dio grada, kako se ne bi narušilo pročelje rive i baština. Prednje pročelje izrađeno je od kamena koji je pronađen na lokaciji. Taj stari kamen, koji je obnovljen, nekad je bio dio dominikanskog samostana.

Dva objekta su povezana prizemnom etažom. Prednji južni objekt, koji je u prvom redu do mora na rivi, ima tri stana na dvije etaže, a stražnji četiri stana na tri etaže. Sa sjeverne strane, svaki od četiri stana u stražnjem objektu ima pogled na gradski bedem na kojem je sagrađen stari grad, koji je saniran te će biti osvijetljen.

Iz zgrada koje su u gradnji već se vidi kako će atraktivan pogled imati

- Svaki stan u oba objekta orijentiran je prema moru, a svojom veličinom nudi komfor kakav je rijetko viđen. Veličine prostorija projektirane su prema standardima koji je koristila Orascom grupa u Švicarskoj za luksuzne stanove. Svaka soba ima svoju kupaonicu dok nekoliko stanova ima masažne kade, saune i sprave za vježbanje. Svaki stan ima pripadajući vrt ili velike terase kako bi vlasnici mogli uživati u mediteranskoj klimi. Oprema i materijali bit će izvrsne kvalitete i od poznatih proizvođača - opisuje Toni Jeličić Purko.

Najveća je potražnja, dodaje on, za penthouseima jer većina kupaca želi privatnost i stanove preko cijelih etaža kakvi su na vrhu zgrada. Mogućnost parkiranja u garaži na samoj rivi te dolazak liftom do stana velika je prednost koja privlači mnoge.

- Zainteresirani kupci uglavnom su Europljani iz zapadnih država ili domaći koji žive vani, a imaju nekakvu povezicu sa Šibenikom dok su bili djeca, bilo da im roditelji potječu iz mjesta oko Šibenika ili su nekada živjeli u Šibeniku. Imamo jako puno upita domaćeg stanovništva - kaže T. Jelčić Purko.

Cijene četvornog metra ovih stanova koji su kao kombinacija stana, apartmana i kuće za odmor, kreću se od 4000 do 5000 eura bez PDV-a, a garažno mjesto je 30.000 eura također bez PDV-a. Svako od 10 garažnih mjesta imat će instalaciju za punjenje vozila na električni pogon. Najmanji stan je 105 kvadrata s pripadajućim vrtom, a najveći 180 kvadrata. Stanovi variraju od jednosobnog do trosobnog.

Godinama nailazimo na otpor nekoliko građana koji ne žele mijenjanje vizure grada. No otkad je projekt dobio budući izgled, prilaze nam mnogi i zahvaljuju što smo uredili dio grada koji je bio zapušten, kaže T. Jeličić Purko

Između zgrada je zajednička etaža, odnosno trg koji pripada budućim stanarima. U jednom dijelu tog trga travnata je površina na kojoj će biti izloženi artefakti pronađeni pri gradnji, a drugi artefakti bit će izloženi ispred zgrade i tako dostupni svima. Dio artefakata koji je pronađen trenutačno je u depou Muzeja grada Šibenika. Artefakti potječu iz nekoliko različitih doba. Očistit će se prema smjernicama konzervatorskog odjela te će biti sidreni i osvijetljeni.

NOVI STANDARDI

Upravo zbog bogate povijesti investitorima je bilo iznimno važno inkorporirati nove zgrade u staru jezgru i njima oplemeniti taj dio grada.

- Vjerujemo da ovim projektom dižemo razinu načina života u Šibeniku i postavljamo nove standarde. Projekt će definitivno pridonijeti i svojim sadržajem razvoju grada. Godinama nailazimo na otpor nekolicine građana koji ne žele mijenjati vizuru grada. No posljednjih mjeseci, otkad je projekt dobio prepoznatljiv budući izgled, prilazi nam mnogo građana i zahvaljuje što smo uredili dio grada koji je bio dugo zapušten te se dive se na koji se način uklopio objekt - govori Toni Jeličić Purko.

Duga je njihova suradnja s konzervatorskim odjelom u Šibeniku koja nije bila uvijek idealna.

Sad se uređuju pročelje i interijer. Svaki stan imat će vrt ili veliku terasu kako bi vlasnici mogli uživati u mediteranskoj klimi

Svaka soba ima kupaonicu

OTPOR

- Bilo je otpora i unutar samog ureda zbog našeg projekta, međutim, sada izvrsno surađujemo zahvaljujući glavnom konzervatoru Tomislavu Petrincu i pročelnici Angeli Bujas. Postavljeni su nam uvjeti koje smo ispoštovali. Komuniciramo na dnevnoj bazi i pitamo za savjete - ističe direktor Stanova Jadran.

Osjećaju u njihovoj tvrtki, kaže on, da se Šibenik razvija promišljeno i da potražnja za tim biserom postaje sve veća što je, smatra, zasluga gradonačelnika Željka Burića. Upravo su to razlozi zašto su i sami investirali u Šibenik. Inače, u starom dijelu grada nema druge novogradnje stambene namjene. Uglavnom se rekonstruiraju postojeći objekti koji postaju heritage hoteli ili se grade novi. Samih stambenih zgrada nema i teško da će i biti gledajući jezgru i rivu. Novogradnja se podiže u okolici grada i uglavnom nije višeg standarda.

Cijene

• četvorni metar od 4000 do 5000 eura (bez PDV-a)
• garažno mjesto 30.000 eura (bez PDV-a)
• 50 posto stanova otvoreni su prostori
• najmanji stan je 105 kvadrata, a najveći 180 kvadrata

Planovi

Pokraj će se uskoro urediti i manji hotel

Tvrtka Stanovi Jadran fokusira se na razvoj heritage hotela na povijesno visokovrijednim područjima pa tako planiraju i otvaranje prvog hotela odmah pokraj projekta Peškarija u Šibeniku. Hotel bi trebao imati 17 soba i kategorizacije heritage te četiri zvjezdice. Očekuju otvaranje u proljeće 2019. godine. U vlasništvu imaju Hotel Blanca Resort & Spa s pet zvjezdica na Vlašiću. Također, pripremaju nekoliko manjih projekata u okolici Dubrovnika. U planu imaju otvaranje još nekoliko hotela na obali uz zapošljavanje mladih.

Više informacija potražite na službenim stranicama Stanovi Jadran

Foto: Stanovi Jadran

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 23:58