KVARNER NA DLANU

Novi dom mlade obitelji na obroncima iznad Opatije

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Dok se kuju prvi planovi za godišnji odmor, mi se kroz ovaj projekt interijera, maštom i mislima selimo na lijepi, plavi… Kvarner. Novi dom mlade obitelji nedavno je izrastao na obroncima iznad Opatije, a krasi ga prekrasan pogled na čitav Kvarnerski zaljev. Neobičan i zanimljiv tlocrtni oblik s ukupno 90 obiteljskih kvadrata za nas je bio pravi izazov i veliko zadovoljstvo. Stan ima prozore na svim stranama, što ga čini iznimno ugodnim i prozračnim, a ona najsunčanija, južna, ujedno i najuža strana, kroz vlastitu staklenu stijenu i veliku terasu, drži Kvarner na dlanu.

Mlada obitelj je poželjela u svom novom ljetnom domu imati moderan interijer koji odiše toplinom i veseljem te povrh svega drugačiji u dizajnerskom pogledu, a mi smo se jedva čekali uhvatiti posla i ispuniti im želju. Veoma česta pojava na ulazu u stan – nećete vjerovati – jest garderobni ormar, kojeg smo ovom prilikom “obukli” u tamne betonske teksture, uokvirene toplim, hrastovim godovima. S jedne strane hodnika smještene su tri spavaće sobe, dok je druga, južnija, ali nikako tužnija, već izuzetno vesela strana stana, posvećena kuhanju, blagovanju i uživanju u moru, suncu i dobrom vinu, uz pokoju fetu sira.

Kamin uza zid, s pripadajućom klupicom, na neki način označava početak dnevnog boravka, kojeg su, osim sunčevih zraka i morskog plavetnila u daljini, okupali i razigrali razne boje i oblici. Stolići ovalnih oblika različitih visina surađuju s detaljima prošaranim geometrijski pravilnim uzorcima stvarajući topao ugođaj. Na suprotnom zidu našao se mali TV ormarić rađen po mjeri.

Iako na prvi pogled interijerom vladaju sivi tonovi, ono što se ističe u kombinaciji s njima su nijanse tirkizne i tamno plave koje iznenađujuće dobro odgovaraju jedna drugoj. Slične kombinacije boja ponovili smo u blagovaonici i kuhinji kako bi tematski povezali i objedinjujući dnevni prostor stana. Stol je zauzeo centralnu poziciju u prostoru, a uz njega su se privile stolice različitog dizajna – od bijele, preko tirkize pa sve do crnih žičanih na čelu stola.

S druge strane garderobnog ormara našla se kuhinja, koja s njim dijeli, osim pregradnog zida, i sam materijala. Većina kuhinjskih fronti je odrađena u iveralu što vjerno imitira tamno sivi beton, dok je zadatak drvnog dekora stvoriti kontrast, unijeti toplinu i zaokružiti čitavu kompoziciju. U samom kutu kuhinje stvorili smo i pravi hedonistički trenutak – vertikalni element u drvetu što služi za odlaganje boca. On, u društvu barskih stolica i visilica u boji mente, stvara zanimljivi estetski začin ove kuhinje.

Od ukupno tri spavaće sobe, prva koju ćemo posjetiti je veća dječja soba. Ovdje je ubračnog kreveta prisloljeno je uza zid dekoriran dijagonalnim linijama čija su polja ispunjena nijansama tirkizne plave boje i sivom. Ovu geometrijsku igru su zaigrali I neki drugi elementi interijera poput tepiha i tekstila, nadovezujući se svojim dizajnom na potonji istvarajući ‘cool’, modernu atmosferu.

Ovaj pristup srećemo i u drugoj spavaćoj sobi gdje su primarne boje na zidu nijanse sive i žuta koje su nadopunjene bojom breskve u detaljima, a boja drveta u namještaju odgovara dizajnu ove sobe koji je topao i razigran.

Dječja kupaonica je, zahvaljujući nepravilnom obliku stana, veoma razigranog, “trokutastog" oblika. Kako bi prostor dodatno naglasili I razbili oštre dijagone, ovdje prevladav igra oblika, tekstura I kontrasta. Keramičke pločice imitacije betona na zidu I podu na dijelovima prelaze u manje trokutaste pločice različitih boja i nijansi, dok je kada obložena pločicama u dekoru drveta pridodajući intimnom I toplom ugođaju prostora.

Velika završnica današnjeg obilaska ovog interijera jest velika, master ili roditeljska spavaća, obogaćena vlastitom kupaonicom i garderobom. Krevet koji je, kao i sav ostali fiksni namještaj u stanu, izrađen po mjeri , osmislili smo u sivom i drvenom iveralu te ga prislonili na pregradni zid. U njega smo pak uklopili uzglavlje kreveta u obliku udubljenog prostora – niše ukrašene igrom geometrije trokuta u različitim tonovima sive boje. Nešto dublje u prostoru, gdje se ovaj uzorak ponavlja, sakriven i walk-in ormar rađen po mjeri za ovaj prostor.

Kao što smo to na početku stan upoznali uz ulazni garderobni ormar, tako današnju kolumnu uz roditeljske ormare privodimo kraju uz još jedn misao: Uz Opatiju nas kroz pjesmu veže sve što je bajno, a ono što mi možemo reći za naše iskustvo rada na ovom projektu jest da je bilo zaista sjajno. Baš takvi će biti i naši današnji pozdravi s Ribnjaka – bajni i sjajni.

Do sljedećeg čitanja ili možda skorog susreta u nekom od bisera našega mora,

Tim 4uHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:42