4 ZIDA by 4UHA

Novi dom tročlane zagrebačke obitelji

Od temelja do krova, najljepše je interijersko doba

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

AUTOR PROJEKTA:
  • Mislav Bašić, mag.ing. arh.
  • Nenad Špoljarić, mag. ing. arh.

Priča o ovom interijeru za nas je počela prije par godina. U trenutku kada još nismo poznavali buduće vlasnike ovog stana. Nismo ni znali kakav će to točno stan biti. Kakve stanove i zgrade ćemo zamisliti, osmisliti i ...izgraditi. Ova priča započela je s prvim idejama, analizama mogućnosti i skicama za buduće stambene zgrade u širem centru grada. Sve što se od tada do danas događalo ne stignemo prepričati u samo jednom članku. Umjesto toga ćemo ubrzano prevrtjeti naš projektantski film te preskočiti mnoge, mnoge mjesece kreativnosti, ideja, dogovora, truda, rada i novih iskustava što su nas doveli do završne etape izgradnje stanova koje njihovi vlasnici s nestrpljenjem iščekuju. Ono što nas dodatno veseli jest da smo imali privilegiju sudjelovati u dizajnu interijera za neke od njih. Jedinstveni je to šećer na kraju. Zaokružena priča. Kompletan projektantski ciklus.

Projekt interijera je spoj želja i mogućnosti. Do sada na mogućnosti koje nam stan pruža nismo mogli u potpunosti utjecati. Mogli smo rušiti, graditi, uklanjati, postavljati, intervenirati na postojećim tlocrtima.

Na ovom tlocrtu nismo imali potrebe, ponajprije zato što je naš. S druge strane, htjeli smo da svaki stan bude logičan, funkcionalan i prilagodljiv. Prilagodljiv tako da može imati dvije ili tri spavaće sobe, svakome prema vlastitim željama. Stan ima i trostranu orijentaciju što ga čini izuzetno atraktivnim.

Posljednjih mjeseci, koji su bili u znaku izolacije, karantene i socijalnog distanciranja, još je jače došla do izražaja važnost i potreba otvorenog prostora u stanovanju – terasa, balkona, lođa – drugim riječima konstantnog kontakta s vanjskim svijetom. Zrakom, suncem, zelenilom.

U ovom stanu pojam otvorenog prostora ima dvostruko značenje. S jedne je to strane popularna organizacija jedinstvenog dnevnog prostora boravka, blagovaonice i kuhinje. S druge strane je pak dovoljno otvoriti sklopivu staklenu stijenu i „open space“ postaje dijelom pravog prostora na otvorenome – atraktivnog balkona od čak 15 kvadrata.

Osim što je prava uživancija ispuniti ovakav balkon biljkama, obiteljskim ručkovima i druženjima s prijateljima, u interijeru smo se također posvetili zadatku osmišljavanja ugodnog obiteljskog prostora za stvaranje uspomena.

via GIPHY

Vlasnici stana vole sivu boju, ali nisu htjeli da im prostor izgleda hladno, monotono i, na kraju krajeva - previše sivo. To smo postigli koristeći teksturirane sive materijale u kombinaciji s modernom nijansom hrasta i čistim bijelim površinama, namještajem i rasvjetom – nepogrešivom kombinacijom topline i svježine. Postojeće zidne slike plavih tonova smo povezali s tekstilnim dodacima istih boja.

via GIPHY

Spavaći dio stana je odvojen od dnevnog prostora dugim, spremišnim hodnikom, kupaonicom, WC-om i manjim vešerajem Roditeljskoj oazi smo osmislili efektnu, asimetričnu zidnu kompoziciju rasvjete i unijeli nešto toplije nijanse boja.

Dječju razigranu odaju smo osmislili za malog nogometnog entuzijasta. Njegova boja je plava, a njegovi zidovi su često oslikani otiscima lopte. Iz tog smo razloga donji dio zida zaštitili modernim tonom plave perive boje te tako dobili i efektnu iluziju u prostoru.

via GIPHY

Naša priča o nova 4 zida by 4UHA se sve intenzivnije privodi kraju te će ubrzo ovo postati novi dom tročlane zagrebačke obitelji kojoj želimo želim da u njemu skupljaju samo najljepše obiteljske i životne uspomene.

Do sljedećeg čitanja,

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 21:54