Projekt agencije Brigada

Novi genijalni ured hrvatke tvrtke Nanobit

Nakon uspjeha na međunarodnom tržištu i povećanja broja zaposlenika, perspektivna hrvatska game development tvrtka Nanobit, preselila se u nove urede – na dvije etaže i ukupno 1633 kvadratnih metara

Iako razvoj tehnologije i industrije igara našu svakodnevicu približava budućnosti, svi pravi gejmeri cijene ono što se dogodilo u prošlosti, same začetke video igara. U skladu s time, agencija Brigada razvila je koncept uredskog prostora vođen upravo početkom razvoja industrije i klasičnim igrama kao što su Pong, Tetris, Donkey Kong, Super Mario, Minesweeper, Snake, Connect Four, PAC-MAN i drugima. Naziv koncepta je Posveta desetoj umjetnosti.


«Najveći izazov pri stvaranju suvremenog i dinamičnog uredskog prostora predstavljala su nam ograničenja postojećeg objekta kojeg standardno karakteriziraju niski spušteni stropovi, kompjuterski pod te velika servisna jezgra u sredini cijele zgrade. Nažalost, većina poslovnih zgrada u Zagrebu izgrađena je za potpuno drugačiji, možda i zastarjeli način organizacije radnog prostora, u kojem se pretpostavljaju klasični uredi i sobe za sastanke, što je u suprotnosti s filozofijom activity based workspace-a», pojašnjava Ivana Validžić, prostorna strateginja u Brigadi.

“Prema prijedlogu Brigade, veliku smo važnost pri uređenju ureda, osim radu, pridali druženju, zabavi i odmoru. Drugačijim dizajnom i projektiranjem pojedinih zona definirala se i različita primjena i korištenje svake od dizajniranih zona te se postiglo da zaposlenici imaju osjećaj da su u potpuno drugom prostoru, što im omogućava da se zaista isključe i opuste. Sobe za igre su mjesta gdje se zaposlenici mogu odmaknuti od svakodnevnih poslovnih obaveza, a igre koje mogu igrati povećavaju kreativnost i potiču timski rad. Aktivnije igre, poput stolnog tenisa, podižu razinu energije i povećavaju koncentraciju. Radimo na povećanju produktivnosti i angažiranosti kroz aktivnosti koje organiziramo za zaposlenike ili, još bolje, koje oni sami organiziraju. Takav odnos stvara djelatnike koji su zaslužni za rezultate kakve Nanobit kontinuirano ostvaruje”, istaknula je Ana Spasojević, voditeljica Odjela ljudskih resursa u Nanobitu.

Prostor za rad organiziran je u većim uredima koji funkcioniraju kao izdvojene open space zone u kombinaciji s manjim uredima, ovisno o načinu rada pojedinih timova. Zajedničke zone kao što su kuhinje, prostori za druženje i igru, Skype sobe i govornice, povezani su sa središnjom jezgrom i tematski uređene, a svaka tema vezana je na pojedinu igricu specifičnim formama i koloritom. Pritom je bez dodatnog dekoriranja, uz funkcionalnost na prvome mjestu, korisniku jasno o kojoj je igri riječ.


Žuta i plava console soba svojom monokromnošću i dobrim akustičnim svojstvima idealne su za testiranje i igranje video igara. Otvorene prostorije nazvane PAC-MAN iTetris trg, omogućuju zaposlenicima interne edukacije, prezentacije, druženje i igranje društvenih igara. Njihovi modularni elementi namještaja lako se mogu pomicati i preslagivati u prostoru, ovisno o želji ili namjeni.

Meet the team instalacija koja se nalazi u sobi za sastanke, interaktivna je igra za upoznavanja Nanobitovih zaposlenika, a temelji se na principu igre Connect Four. Žuti i plavi krugovi u brend bojama Nanobita i s licima zaposlenika, omogućavaju zaposlenicima slaganje tima kroz igru te međusobno upoznavanje novih kolega.

Projektni tim:

Brigada / Damjan Geber (Kreativni direktor), Ivana Validžić (Voditeljica projekta), Marina Brletić (Voditeljica projekta arhitekture), Petra Kolarec (Arhitektica), Dominik Cergna (Voditelj dizajna), Ana Herceg (Produkt dizajnerica), Meghan Schababerle, Alexis Morgan Schmidt (Dizajnerice)

Foto: Relja Ivanić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:21