Novi stadion Chelsea

Pogledajte kako će izgledati novi stadion sa 60.000 sjedala engleskog nogometnog prvaka

Švicarski arhitektonskih biro Herzog & de Meuron prošli je tjedan dostavio finalnu dokumentaciju za gradnju novog stadiona za engleski nogometni klub Chelsea.

Dugotrajan proces planiranja i konzultacija (koje još traju) sa 160 dokumenata i crteža pokazuju svaki aspekt novog doma prošlogodišnjeg prvaka Premier lige vrijednog 800 milijuna eura. Nova arena sa 60.000 sjedala zamijenit će trenutni stadion na Stamford Bridgeu, što znači rušenje postojećeg stadiona i drugih okolnih objekata te gradnju novih zgrada i platformi koja će biti u kontekstu zapadnog Londona i u skladu s postojećim urbanim tkivom grada.

Najupečatljivija značajka dizajna stadiona zasigurno su 264 ciglena stupa koja ga okružuju, a nadahnuta su gotičkom arhitekturom crkve Westminster Abbey. Arhitektura novog stadiona trebala bi obogatiti sliku grada te unijeti red u postojeću eklektičnu ‘kolekciju’ kuća zapadnog Londona. Osim toga, Chelsea kapacitet stadiona bit će povećan za 20.000 mjesta pa će tako moći konkurirati najvećim rivalima.

Chelsea igra na Stamford Bridgeu od 1905. godine, a posljednji put je obnovljen i proširen u 1990-ima. Konzultacije ostaju otvorene do 8. siječnja iduće godine i ako sve bude prema planu, radovi bi mogli početi već nakon završetka sezone i trajali bi četiri godine. Chelsea bi trebao igrati svoju prvu utakmicu na novom Stamford Bridgeu sa 60.000 sjedala u kolovozu 2020. godine. Držimo im fige!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:16